Auteur:Sandra Waal

Home/Bericht geplaatst door Sandra Waal

SV De Rijp alleen leider in 4B

SV De Rijp is alleen aan kop gekomen in de Vierde Klasse B. Maar daar zag het zondagmiddag halverwege het duel met Zaandijk allerminst naar uit. Het was een wedstrijd met twee gezichten, om dat cliché maar eens te gebruiken. Ons vlaggenschip was goed aan het treffen begonnen. Al in de vierde minuut werd uitblinker Nick Visser door een verre trap van Jos Schrama gelanceerd en de topscorer van vorig seizoen maakte het karwei prima af.

Daarna bleek Zaandijk de bovenliggende partij. Vooral via de snelle en behendige vleugelaanvallers was de medekoploper gevaarlijk. De Rijp opereerde slordig, met veel balverlies en onzuivere passes. ‘Er zit nog te veel onrust in de ploeg’, meende trainer Peter van der Zwaan na afloop. ‘Al is iedereen bereid keihard voor elkaar te werken.’ Desondanks ging Zaandijk rusten met een 1-2 voorsprong. Mede door een vrije trap waarbij doelman Jos Timmer niet helemaal goed stond opgesteld. Maar hij had kort ervoor wél een strafschop fraai gestopt,
In de rust sprak Van der Zwaan zijn manschappen eens stevig toe. ‘Dat had ik lang niet gedaan.’ Zijn woorden misten hun uitwerking niet. Al leek De Rijp er ook conditioneel beter voor te staan. De rollen waren in de tweede helft in elk geval volledig omgedraaid. Zaandijk had niet meer de kracht nog veel te creëren, terwijl de Walvisvaarders steeds vervaarlijk opstoomden naar het vijandelijke doel. Tien minuten na rust zorgde Mikey Hoffs voor de gelijkmaker. In een van zijn vele rushes kreeg hij in de kluts de bal wat gelukkig mee om die vervolgens snoeihard hoog in de touwen te knallen. Een pegel van zijn voet zou later ook nog keihard op de lat uiteen spatten. Er ging een siddering van ontzag door de paar honderd toeschouwers, die op het terras genoten van het warme najaarszonnetje.

De knal was spectaculair, maar het gaat natuurlijk om de goals. En de winnende kwam zo’n vier minuten voor tijd. Wesley gaf vanaf rechts voor op Jos, die door Nick te bedienen opnieuw aan de basis van een treffer stond. Handig transporteerde Nick de bal naar zijn andere voet om vervolgens de 3-2 in te tikken. Zijn vierde in dit seizoen. De arbiter viel nog bijna uit met een spierblessure, maar hij werd snel ingetaped door Van der Zwaan en zo weer op de been geholpen. De zege kwam niet meer in gevaar.

Achteraf een terechte overwinning. Het aluminium voorkwam immers een grotere uitslag. Menno Meijland, die halverwege moest afhaken met een blessure, schoot in de openingsfase ook op de lat en Mikey trapte  de bal na een solo van dicht bij op de paal. In de eerste helft had hij bovendien een strafschop verdiend, maar op dit niveau zie je helaas te vaak dat de arbitrage creatieve, aanvallende spelers te weinig in bescherming neemt tegen grof geweld.

Erik Oudshoorn

Organisatie voetbaltechnische zaken

In verband met een aantal mutaties binnen de technische commissie zijn er een aantal wijzigingen in de organisatie gekomen. Met ingang van dit seizoen 2018-2019 zijn er nog 4 coördinatoren verdeeld over alle leeftijdscategorieën(zie onderstaand schema) en is de functie van TC voorzitter ingevuld (zie onderstaand schema). Tevens zal de TC zich richten op de jeugdafdeling en zal de zondag selectie (met staf) vallen onder bestuurslid technische zaken (Patrick Stekelbos). De overige senioren heeft als aanspreekpunt de seniorencoördinator (Niels Bommer).

Verder willen we Arjan Pasteuning en Loek Roelofsen bedanken voor hun jarenlange werkzaamheden en inzet voor de TC van SV De Rijp.

Technische commissie (TC)

Voorzitter Technische commissie Martin Effting tel. 0653512203
TC-lid Algemene zaken Nico Klijn tel. 0652539563
Coördinator (M)O19 – O17 John Groot tel. 0640356857
Coördinator (M)O15 – (M)O13 Marcel Bommer tel. 0612675387
Coördinator 012 – (M)011-010 Eric Meijer tel: 0610536754
Coördinator 09-08-kabouters Vincent Kunis tel: 0613262260

 

Senioren

Coördinator Senioren Niels Bommer tel: 0653121038
Technische zaken Zondag selectie Patrick Stekelbos tel: 0651304222

 

Sportieve groet,
Technische commissie/bestuur voetbaltechnische zaken SV De Rijp

Westzaan buigt voor De Rijp

SV De Rijp heeft ook zijn derde duel in de Vierde Klasse B gewonnen en blijft daardoor koploper. Ook Westzaan bleek niet opgewassen tegen de ploeg van trainer Peter van der Zwaan: 1-4. In de rust keek De Rijp al tegen een comfortabele 1-3 voorsprong aan. Dit ondanks de afwezigheid van Valentijn Jonk (vakantie), Stijn Deitmers (liesblessure) en Jelle Tromp (rug). Mikey Hoffs kampte met een lichte bovenbeenkwetsuur, maar kon geheel volgens afspraak van het veld stappen toen de wedstrijd vrijwel was beslist.

Zondag staan er een paar interessante wedstrijden op het programma. Medekoploper Saenden ontvangt Alcamaria Victrix dat thuis te sterk bleek voor favoriet WSV ’30 (4-2) en op de Jan ploegerlaan verwelkomen we Zaandijk dat ook nog geen puntenverlies heeft geleden. Het is ondertussen opvallend dat WSV (achtste) en Zeevogels (negende) met drie punten onderin de middenmoot staan, maar het seizoen is natuurlijk nog zeer jong.

In Westzaan speelde De Rijp vooral een sterke eerste helft. Elke aanval van de Walvisvaarders was eigenlijk dreigend. Nick Visser opende de score na een fraaie voorzet van Wesley Rollman. Nauwelijks een minuut later voegde Mikey er een treffer aan toe. Nu was de assist van Nick en het voorbereidend werk van Thom Rijser. De laatste had weer een minuut daarna de wedstrijd volledig in het slot kunnen douwen, maar in plaats van de bal laag in de hoek te schieten besloot hij tot een artistiek stiftje dat echter niet over de doelman heenging. Het antwoord kwam van Westzaan dat met een zondagsschot 2-1 maakte. Thom probeerde zich te revancheren. Na een solo zag hij zijn inzet via de lat en de paal weer het veld in stuiteren. Maar kort voor rust zorgde Mikey toch weer voor een veilige marge. De treffer werd hem gegund door Nick die de bal voor het doel perfect breed legde. Voor Mikey zijn zevende goal alweer dit seizoen.

In de tweede helft nam De Rijp een passieve houding aan. Westzaan kon daar niet van profiteren. In tegendeel, na een corner en een klutssituatie zorgde de gedreven Jos Schrama voor 1-4. Menno Meijland had 1-5 moeten maken, maar hij raakte uit balans en trapte de bal van dichtbij over het doel.
De Walvisvaarders maakten zich na rust dus niet zo druk meer, De winst zat ‘m vooral in het feit dat de defensie toen weinig of niets weggaf. De verdediging, die zondag bestond uit Max Huider, Jos Schrama, Niels van Bavel en Rick Schrama, bleef prima overeind. Zondag kan De Rijp alleen aan kop komen.

Erik Oudshoorn

 

Zege met hoge amusementswaarde

De eerste  thuisoverwinning van SV De Rijp van dit seizoen in de competitie was qua amusementswaarde goed voor een 10. De formatie van Peter van der Zwaan werd door Alcmaria Victrix twee keer op achterstand gezet, maar worstelde en kwam boven: 4-3. Het spel golfde de hele middag in een hoog tempo heen en weer. Uiteindelijk bleken de Walvisvaarders over de beste ausdauer te beschikken. De prima fluitende arbiter Egner moest achteraf bekennen dat zijn conditie behoorlijk op de proef was gesteld. ‘Dit was qua niveau geen wedstrijd voor de Vierde Klasse’, sprak hij bewonderend.

Vooraf bestond al het vermoeden dat Alcmaria Victrix dit seizoen aanzienlijk beter voor de dag komt dan de afgelopen jaren. De ploeg is bijvoorbeeld versterkt met twee spelers van Koedijk. De Alkmaarders verpletterden in de eerste competitiewedstrijd Duinrand S met liefst 7-2. Toch bleken de Walvisvaarders niet voldoende gewaarschuwd. Binnen twintig minuten gaf het scorebord een 0-2 achterstand aan. Wie toen het sein gaf zal altijd wel onduidelijk blijven, maar plotseling stroopte De Rijp de mouwen op en werd Alcmaria de duimschroeven aangedraaid. Op het middenveld en de defensie speelden de rood-wit hemden met het mes tussen de tanden. Daar werden vele duels gewonnen. En dan was het vaak niet moeilijk een van de drie voorwaartsen te bereiken. Zij zetten de tegenstander steeds vaker onder druk en doelpunten konden niet uitblijven. Met een slim steekballetje bereikte Mikey Hoffs verdediger Valentijn Jonk die de bal hoog in de touwen schoot (2-1). En kort voor rust was Mikey zelf ook doeltreffend toen de doelman dacht dat de linksbuiten de bal voor zou geven waardoor hij bij zijn inzet op het verkeerde been stond. De sluitpost grabbelde de bal in zijn eigen doel.

De Rijp kon het hoge niveau van de eerste helft na rust aanvankelijk geen vervolg geven. Weer nam Victrix de leiding. Maar de vreugde om die voorsprong was van korte duur want in de 52ste minuut nam Nick de bal in de loop fantastisch aan en rondde een rush naar het doel ook geweldig af. Uiteindelijk werd het duel beslist door een penalty. Nick werd omver geduwd in het strafschopgebied – dan moet je toch van goeden huize komen – en dat was Egner niet ontgaan. Mikey schoot de bal vanaf de stip onberispelijk en onhoudbaar in. Zijn vijfde goal alweer in twee duels, waar gaat dit heen?

Toch had hij zijn productie nog verder kunnen opvoeren. Twee keer kwam Mikey vrij voor de keeper. Maar even vaak mislukte het idee dat hij in zijn hoofd had. In de slotfase schoot Stijn Deitmers een eigenlijk niet te missen bal nog over. Gezien die kansen en de strijdlust die De Rijp had getoond een verdiende overwinning, goed voor de eerste plaats op de ranglijst. Mikey maakte met zijn rushes en souplesse weer veel indruk, maar de absolute uitblinker stond in de defensie: Valentijn Jonk. ‘Wat hij daar aan ballen onderschepte was ongelooflijk’, zei Van der Zwaan. Zondag tegen Westzaan kan de trainer weer beschikken over Menno Meijland en Jos Schrama. Maar Valentijn is twee weken op vakantie..

Erik Oudshoorn

Uitslagen wedstrijden senioren 29-30 september

De uitslagen van het afgelopen weekend:

De Rijp 1 Alcmaria Victrix 1 4 – 3
De Rijp 2 Hercules Zaandam sc 2 3 – 0
Purmersteijn 3 De Rijp 3 2 – 4
De Rijp 2 (zat) HCSC 4 (zat) 4 – 3
De Rijp 35+1 EVC 35+1 2 – 1
Purmerland 45+1 De Rijp 45+1 7 – 2
De Rijp 45+2 JOS/W’graafsmeer 45+1 12 – 1
De Rijp VR1 Monnickendam VR1 ? – ?
De Rijp VR2 WBSV VR2 5 – 2

 

Wedstrijdverslagen JO19-1 23+30 september: 4 uit 2

4 uit 2:  De competitie is nu echt gestart. Hoofdstuk 2: Bob en Bob uit Alkmaar en een stalen sixpack.

FC Medemblik JO19-1 – SV de Rijp JO 19-1     2-6 (1-3)

Zondag 30 september 2018  Een waanzinnig lekker herfstdagje om te voetballen. FC Medemblik is de tegenstander van vandaag. Vandaag begin ik met transferperikelen? Is assistent coach Nick misschien straks assistent coach/speler? De smalle bezetting van het team kan wel wat sterke aanvulling gebruiken en verdere kaalslag op de JO17-1 en JO19-2 is ongewenst. Ook junior senior BJ zou wat speelplezier en -minuten kunnen gebruiken. De toekomst zal het leren. Bas is nog vervelend geblesseerd (maar was er wel als chauffeur en supporter) en Luc A. was er alleen in gedachten bij.

Het begin was wat rommelig en gelijk opgaande strijd. Maar opeens was daar een dieptepass en een handige spits van de thuisploeg die – ook met enig fortuin – de bal en zichzelf langs verdediger Daan wist te werken. Het schot was ziedend en vloog onder onze verraste keeper Reece door, 0-1 (KAK) en wake up call! De Rijp was nu wakker en nam het initiatief. Eerst was het Milan (alias Mr. Peanuts?) die de bal verrassend vanaf ca. 20 meter van zijn linker pantoffel vuurde en de knikker maar net over de deklat zag vliegen. Kort daarna werd een mooie voorzet van Remco door spits Cas Stocks beheerst niet tegen de touwen maar over de lat getikt (misschien had Cas beter zijn hoofd of borst er tegenaan gezet). Toch hing de gelijkmaker van een ontketend De Rijp in de lucht. Paniek bij de tegenstander. Daan ging als een echte krijger het duel in. Hij probeerde met voeten en wat handen zijn tegenstander van de bal te krijgen en werd terecht door de goed leidende scheidsrechter afgefloten. Als toetje kreeg Daan echter een gratis tattoo op zijn bast na een bizarre en geelwaardige actie van een gefrustreerde Medemblikker (die poeierde de bal wild en keihard tegen de buik van Daan; gelukkig heeft Daan een stalen sixpack :?). Bob R. (van Bob en Bob uit Alkmaars ontzet) schoot de bal van dichtbij over uit de kluts. Weer een overtreding (duwfout) op en een vrije trap voor De Rijp halverwege de helft van de thuisploeg. Jip mikte de bal diep in ‘de 16’ en Robbert was er als de kippen bij vlak na de stuit: BWAM, 1-1 eindelijk en verdiend de gelijkmaker. Snel daarna viel ook de 1-2. De uitstekende en brutale Remco werd door Jip in stelling gebracht en Rambo Remco verschalkte de keeper met een listig schot, BWAMM, 1-2 dus. Drop en drover was het devies en misschien ook wel de knock-out out. Want de 1-3 van de voet van Jip kon aangetekend worden. Zijn inzet met links ging via de voet van een verdediger in de verre hoek, BWAMMM, 1-3 dus. Ondertussen moest de verdediging scherp blijven op de counter van de snelle thuisspitsen. Bob en Bob en Luc R en Daan waren vlijmscherp en attent. Net als keeper Reece, die een paar keer goed redding bracht als er toch een gaatje viel. Vergeet ik de anderen te noemen? Iedereen pakte zijn verdedigende taak goed op. Het verdedigen begint immers bij de aanvallers. Lekker mannen!

Na de rust was het ff slaapstand of een onoplettendheidje en/of een feller Medemblik. De 2-3 was een boogballetje -sjips- over de kansloze Reece. Even was het peentjes zweten. Bob (Van Leeuwen) haalde de bal net voor de lijn weg, oef! De wind nam toe. Mee voor de thuisploeg, maar dat hoeft geen voordeel te zijn want scherpe diepe passes schieten vaak te snel door. De verdediging was gelukkig weer wakker en kraakte de schotpogingen van de gastheren. Waar de thuisploeg dacht gelijk te komen sloeg De Rijp toe bij een snelle counter. Jip werd de diepte ingestuurd op rechts. Zijn voorzet was net wat meer teruggetrokken naar randje 16, Robbert moest eerst nog ff in de remmen maar vervolgens mikte hij de bal geplaatst in de hoek buiten bereik van de duikende keeper, BWAMMM, 2-4. De marge was weer 2. Daarna waren de rollen omgekeerd. Een pass van FCM werd onderschept, de pass van Robbert betekende de omschakeling en de 2-5. Jip startte precies op tijd van eigen helft, bleef 2 achtervolgende verdedigers voor en net als in de F-jes bleef hij oog in oog met de keeper kalm en mikte de bal door het poortje van de keeper, BWAMMMMM, 2-5 dus. Matthijs viel in voor de hardwerkende Cas Stocks. Milan in de spits. Luc gooide snel en ver in op Jip die de bal naar zichzelf door kopte en de verdediger zijn hielen liet zien. Jip’s voorzet werd eerst gemist maar voorbij de 2de paal opgepakt door Remco en weer voorgezet. Daar zette Milan zijn maatje 52 tegen de bal. Met een subtiele voetbeweging sierstoot curve plofte de bal in het korte hoekje; PINDAA, 2-6! Remco kreeg een applauswissel van zijn team en Thomas vd 19-2 maakte zijn opwachting. Er werd leuk gevoetbald. Jip poortte zijn tegenstander en bood Robbert een schietkans. Zijn schot met z’n soepbeen stuitte op de benen van de keeper. Bob L (Beau) torende hoog boven de manschappen uit met zijn springveer sprongkracht, helaas kopte hij over. Bob R (Menno) klopte en veegde met Daan en Luc R zodat de tegenstander de handdoek moesten werpen. In de eindfase kwam Jondal binnen de lijnen voor Robbert. Nog ff nieuwe energie en control power. Loek nam de vlag ter hand. De moraal van de tegenstanders werd er niet beter op, bij onze jongens wel. Kans op kans volgde. Een slim omloopballetje van Ole en weer een inworp op maat door Luc R, maar helaas liet de verdediger zich deze keer niet foppen. De marge bleef 4 omdat Reece met een voortreffelijke snoekduik en zijn vingertoppen de bal onder de lat weg tikte. De 3 punten gaan terecht mee naar De Rijp, net als de goede moraal. Fijn voor de kraker volgende week thuis tegen de Westfriezen. Ik zeg U2 ! Prof. dr. Bono

 

4 uit 2; Hoofdstuk 1; JO19-1 doet zichzelf tekort en wat is toch een zwembad?

De Rijp JO19-1 – SV Spartanen 2-2 (1-1)

Zondag 23 september  Bas en Matthijs geblesseerd. Good old Nick mist de bal en zn maten maar is als assistent coach aanwezig om zijn vrienden te supporten. Manusje van alles Tom vlagde de eerste helft, 2de helft kon hij invallen voor LucR. De tegenstander is SV Spartanen uit Wognum, een oude bekende en te kloppen tegenstander. Zoals wel vaker kwamen onze mannen niet top uit de startblokken. Een schot van afstand betekende de 0-1. YAK.

Maar gelukkig was Milan zo handig om met een heerlijke poeier de stand weer gelijk te trekken. Zijn schot van randje zwembad verraste de Spartanen keeper, BWAMMM, 1-1. Nog een kans. Jip kwam vanaf rechts op de keeper af maar de korte hoek was te krap om de keeper te verrassen, jammer. Paalstand ruststand. En weer kwamen onze jongens onnodig op achterstand, 1-2. En weer was het Milan met weer een heerlijke poeier van nu buiten het zwembad. Het schot met ziedende stuit verraste opnieuw de keeper, BWAMMM 2-2. Bart Klijn kwam binnen de lijnen voor Cas en Menno schoof door naar voorste linie. Ook Remco viel in. Veel aanvalskracht, nieuwe creativiteit en brutaliteit dus. De laatste 10 minuten waren echt helemaal voor De Rijp.  Helaas miste Menno een millimeter om een mooie voorzet van Remco bij de tweede paal binnen te glijden. In de slotseconde kopte Beau de bal op de paal. En na de tweede 45 minuten moest scheids Ron affluiten. Er zat meer in, die gedachte nemen we volgende week mee naar Medemblik. (zie verslag elders in dit blad). J Prof. dr. ing. H.A.W. Keye.

Simpele zege in Krommenie

SV De Rijp 1 heeft bij de start van het seizoen 2018/19 een eenvoudige overwinning geboekt tegen Sporting Krommenie. De door blessures geteisterde tegenstander was op eigen grondgebied kansloos in het treffen met de ploeg van trainer Peter van der Zwaan: 0-5. Daarmee kwam Krommenie nog goed weg. Want met name in de tweede helft verzuimde De Rijp de score richting de dubbele cijfers op te voeren.

Zowel het team als Van der Zwaan heeft dit seizoen slechts één doel voor ogen: kampioen worden. De Walvisvaarders willen niet meer afhankelijk zijn van de nacompetitie. Met Mikey Hoffs in de gelederen heeft de ploeg aan kwaliteit gewonnen. Hij kan immers het verschil maken. Dat bleek ook in Krommenie. Drie keer was Mikey trefzeker, zijn eerste hattrick al in de eerste wedstrijd. Van der Zwaan vraagt zich wel af of hij tegen de wat sterkere opponenten zo aanvallend kan blijven spelen als in de voorbereiding en ook afgelopen zondag. Voor een wat behoudender concept zal hij moeilijke keuzes moeten maken.

Want ook Stijn Deitmers was in Krommenie op schot met twee doelpunten en verzorgde bovendien een assist. Nick Visser speelde een wat ongelukkige wedstrijd, maar de clubtopscorer van vorig seizoen met 27 competitietreffers zal ongetwijfeld zijn draai weer vinden.

Na een pass van Jos Schrama, teruggekeerd in het hart van de defensie waardoor Bas Koster weer als vanouds op 6 speelde, opende Mikey al in de beginfase de score.  Door goed in te schuiven naar het middenveld stond Jos ook aan de basis van Mikey’s tweede goal. Een moeilijk te verwerken voorzet van Nick schoot hij fraai in. De 0-3 ontstond na een fenomenale aanval die begon bij Mikey, De razendsnelle aanvaller speelde de bal naar Wesley Rollman, ging vervolgens diep en was juist op tijd om de direct gespeelde bal weer te ontvangen en vrij op het doel af te stormen. Mikey gunde de meegelopen Stijn vervolgens de treffer.

In de tweede helft daalde het niveau. De Rijp hanteerde te veel de lange bal en was ook niet scherp meer. Mikey maakte uit een pass van Stijn 0-4 en tien minuten voor tijd schoot Stijn zelf de bal als een kanonskogel in het net. Nick en Thom Rijser misten nog kansen voor open doel, waardoor 0-5 ook de eindstand werd. Een goede, maar weinig zeggende start. Zondag komt het versterkte Alcmaria Victrix op bezoek dat gehakt maakte van Duinrand (7-2). Dan zal iets meer duidelijk worden over de krachtsverhoudingen dit seizoen in de Vierde Klasse B.

Erik Oudshoorn

ING