Home/Senioren/Gebrek aan scherpte opnieuw fataal

Gebrek aan scherpte opnieuw fataal

Hoe voorkom ik dat mijn elftal de wedstrijd al weggeeft in de beginfase van de wedstrijd? Over die vraag zal hoofdtrainer Peter van der Zwaan de komende twee wedstrijdloze weken zijn hersens moeten pijnigen. In Bergen keek SV De Rijp zondag, net als tegen Koedijk al in de eerste minuut, tegen een achterstand aan en was het belangrijke duel in de tiende minuut vrijwel beslist (2-0). Door deze chronische onachtzaamheid liepen de Walvisvaarders de hele wedstrijd achter de feiten aan. Ook toen Bergen kort voor rust met tien man kwam te staan, bleek  de opgelopen achterstand onoverbrugbaar. De Rijp verloor uiteindelijk met 3-1, mede doordat het in de slotfase grote risico’s moest nemen.

Wie na het eerste kwartier het vernieuwde sportpark aan de Groeneweg in Bergen was binnengewandeld, zou een andere uitslag hebben vermoed. De Rijp had veel meer balbezit en speelde een groot deel van de wedstrijd op de helft van de tegenstander. Zeker met de numerieke meerderheid na rust. Maar een wedstrijd wordt nog altijd beslist op doelpunten. En na de vroege openingsgoal baadde Bergen in weelde toen het tien minuten later op 2-0 kwam. Een vrije trap op rechts werd voor het doel van richting veranderd waardoor keeper Jos Timmer kansloos was.

Vervolgens kon Bergen heerlijk achterover leunen in het winterzonnetje vanuit een gesloten verdediging. De snelle spitsen zorgden desondanks voor het nodige gevaar. De wedstrijd leek te kantelen nadat een speler van Bergen vanwege grof taalgebruik jegens de scheidsrechter van het veld werd gestuurd. Bergen was even de kluts kwijt. Nick Visser kreeg voor het eerst in de wedstrijd twee grote kansen. Vooral de tweede, toen hij geheel vrijkwam voor de keeper van Bergen, leek niet te missen.

In het tweede bedrijf nam De Rijp van meet af aan het heft in handen. Van der Zwaan had aanvallend gewisseld. De Rijp ging terecht met een driemans-verdediging verder, maar moest voortdurend alert zijn op de gevaarlijke tegenaanvallen van de beweeglijke spelers van Bergen. Ondanks het overwicht creëerde De Rijp weinig kansen tegen de fysiek sterke defensie van de thuisploeg. In de 65ste minuut zag Nick een kopbal naast gaan. Maar de zestienjarige (!) doelman was kansloos toen hij vier minuten later een voorzet van Thom Rijser opnieuw van dichtbij inkopte.

De Rijp ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker, echter heel veel meer dan een goede actie van Menno Meijland en een schot dat net naast het doel zeilde, leverde dat niet op. Bergen scoorde wel. Vijf minuten voor tijd besliste een ingevallen A-junior met een fraaie actie de wedstrijd. Het was een van de weinige momenten waarbij Bas Koster, die vanwege de snelheid van de counterende spelers van Bergen centraal achterin was gaan spelen, werd verrast. Ander lichtpuntje was de wederom goede vorm van Menno Meijland. En daarmee hield het wel op met de positieve vermeldingen.

Ons vlaggenschip is nu twee weken vrij vanwege inhaalprogramma’s. Het biedt Hugo Boys en Bergen de gelegenheid De Rijp te evenaren of van de tweede plaats te verdringen.  KSV gaat een belangrijke rol spelen. De ploeg uit Heerhugowaard ontmoet zondag Bergen en een week later koploper Koedijk, dat weliswaar verassend verloor van WMC (0-1), maar een gat van vijf punten met De Rijp kan slaan. De tweede periodetitel is ook al uit zicht voor het team van Van der Zwaan. Al met al maakte dat de teleurstelling van het onnodige verlies in Bergen extra groot.

Erik Oudshoorn

ING