Home/Senioren/Lastige klip Alcmaria simpel omzeild

Lastige klip Alcmaria simpel omzeild

Vooraf was Peter van der Zwaan niet helemaal gerust op de uitwedstrijd tegen Alcmaria Victrix. Maar daarmee onderschatte de trainer toch de kwaliteiten van zijn eigen team. Want ons vlaggenschip omzeilde de lastige klip met verve. De jonge ploeg uit Alkmaar, die best potentie heeft om in de toekomst op een hoger plan te komen, werd verslagen (2-5) met slimme dieptepasses, bij vlagen goed combinatievoetbal en scherpte in de directe duels. De Rijp deed het zonder de geblesseerde Menno Meijland en Thom Rijser. Wesley Rollman fungeerde op het middenveld noodgedwongen als vormgever. Tim Deitmers was met twee goals en een assist een van de betere spelers, maar De Rijp toonde zich vooral als collectief sterk in de gure oostenwind. In de slotfase kon Van der Zwaan zelfs Rick Waal, zoon van oud-topspits Piet, laten debuteren.

Het was trouwens een andere topschutter, Nick Visser, die de score rond de twintigste minuut opende. Hij profiteerde van balverlies in de verdediging van Alcmaria en passeerde de doelman. Kort daarna had hij ook de 0-2 op zijn schoen, zoals dat zo mooi heet, maar na een voorzet van Max Huider schoof Nick de bal uit de draai naast het doel. En dan zal je altijd zien dat de tegenstander wél scoort. Dat gebeurde tien minuten voor rust uit een voorzet op onze linkerkant. De vreugde voor Alcmaria was van korte duur. Na een pass van Tim trapte Max de bal langs de doelman. Een fraaie treffer want het gaatje was klein. En in de 43ste minuut maakte Tim 1-3 na een pass van Valentijn Jonk. Wesley Rollmann zag een vrije trap via de lat maar net overgaan, anders had het er voor Alcmaria in de tweede helft wel heel somber uitgezien.

Nu was er nog hoop voor de Alkmaarders, zeker na de 2-3. Maar Valentijn vergrootte de marge weer en een kwartier voor tijd benutte Tim zeer koel een penalty. Nick kreeg een duw in het strafschopgebied en kon even later niet meer verder. Na afloop bleek dat zijn knie en een groot gedeelte van zijn been er bloederig uitzagen. Ondanks een toch niet al te harde duw. Het was enigszins te verklaren. Alcmaria heeft voor dit seizoen een nieuw kunstgrasveld gekregen. Alkmaar Sport is overgestapt op kunststofkorrels omdat er te veel onzekerheid bestaat over het rubbergranulaat en kurk ook niet voldoet. Dat schijnt bij vocht aan elkaar te plakken. De kunststofkorrels zijn echter keihard en veroorzaken verwondingen op de huid bij slidings. Terug naar af dus met de kwaliteit van het kunstgras. Alcmaria is zowel met de leverancier als Alkmaar Sport in overleg om de korrels te vervangen.

Maar daar had Nick weinig aan. De kans dat hij zondag tegen Con Zelo weer van de partij kan zijn is echter groot. De Rijp speelde aan de ringweg van Alkmaar als een kampioen, maar de titel is nog ver weg. De concurrenten Koedijk en Bergen wonnen immers ook hun duels. Gezien de verhoudingen in de Vierde Klasse B wordt de strijd om de eerste plek beslist in de onderlinge wedstrijden en dat is voor De Rijp recent twee keer (onnodig) misgelopen.

Erik Oudshoorn

ING