Home/Senioren/De Rijp pas in de slotfase op dreef

De Rijp pas in de slotfase op dreef

KSV-SV De Rijp 1-5.
De uitslag duidt op een gemakkelijke overwinning voor ons vlaggenschip. Maar zo eenvoudig als het lijkt, was het niet. Op het hobbelige (natuurgras)veld van de ploeg uit Heerhugowaard in het eerste warme voorjaarszonnetje was het tegen een wilskrachtige tegenstander nog best ploeteren om de overwinning mee naar De Rijp te slepen. Technisch kwam KSV misschien veel tekort tegen de Walvisvaarders, maar de thuisploeg compenseerde dat met veel inzet. Gevolg: een spannende wedstrijd die pas zeven minuten voor het einde definitief werd beslist.

Uiteindelijk een belangrijke overwinning. Prettige bijkomstigheid was namelijk dat Bergen verrassend met 4-0 van Con Zelo verloor. Volgende week ontvangt de revelatie van de Vierde Klasse B koploper Koedijk en dat duel zal op het terras aan de Jan Ploegerlaan met veel belangstelling worden gevolgd. ‘Misschien gaat Bergen zich extra inspannen om wat goed te maken’, hoopt trainer Peter van der Zwaan. Als Koedijk daar tegen zijn derde nederlaag aanloopt, zou de strijd om de titel weer helemaal open liggen. Met als absolute apotheose het duel SV De Rijp-Koedijk op de laatste reguliere competitiedag.

Maar de Rijpers hadden zondag eerst af te rekenen met KSV, dat vooral wordt gevreesd om zijn slechte veld. Twee jaar geleden begon hier de victorie van De Rijp op weg naar het kampioenschap. De triomf van toen leek aanvankelijk ver weg. Hoewel Nick Visser De Rijp al vroeg in de wedstrijd op voorsprong zette. Wesley Rollman controleerde op rechts een hoge bal op meesterlijke wijze, waarna hij een paar tegenstanders uitspeelde en Tim Deitmers de bal voor gaf. Nick scoorde vervolgens door de benen van de doelman. In de eerste helft gebeurde erna eigenlijk niet zo heel veel meer. De Rijp had zichtbaar moeite om in zijn ritme te komen.

Pas in de tweede helft ging het spel op de wagen. In de 55ste minuut werd de aanvoerder van KSV weggestuurd met een tweede gele kaart na een forse overtreding op Nick. De spits, die wederom uitblinker was, ging alleen af op de doelman – het had ook direct rood kunnen zijn. KSV stroopte als reactie de mouwen nog wat hoger op en kwam zelfs langszij (1-1).

Wesley schoot twee minuten later van dichtbij keihard op de paal, maar Menno Meijland zette De Rijp weer op voorsprong. Een voorzet van Rick Schrama nam de nummer tien aan op zijn borst en schoot hij strak in het net. Daarna duurde het nog bijna een kwartier voordat het verzet van KSV definitief werd gebroken. Rick (voor Jurjen Cramer) en Menno (voor Stijn Deitmers) waren inmiddels al gewisseld. Menno had zaterdag zijn tuin opgeknapt – het was er ook wel weer voor – en pas hersteld van een blessure. Hij was aan het einde van zijn latijn. Menno had desondanks een paar fraaie acties laten zien.

Maar De Rijp zou na de mutaties nog drie keer scoren. Tim maakte 1-3 na een voorzet van Pascal Oudejans. Nick scoorde na fraaie rush 1-4 en heeft inmiddels zeventien competitietreffers achter zijn naam staan. Wesley zorgde voor 1-5, opnieuw na een voorzet van linkervleugelverdediger Pascal. In de slotfase was De Rijp weer op zijn best en dat belooft wat voor de resterende vijf duels.

Erik Oudshoorn

ING