Home/Senioren/Beschamend optreden SV De Rijp

Beschamend optreden SV De Rijp

De technische begeleiders van Hugo Boys konden het zich permitteren om in de tweede helft in de dug-out op hun telefoon de verrichtingen van Max Verstappen in de Grand Prix van Spanje te volgen. De topper tegen SV De Rijp was op dat moment bij een 7-1 stand immers volledig beslist. Het zou uiteindelijk 8-2 worden, een enorme afgang voor het team van trainer Peter van der Zwaan. Behoudens een korte periode rond de 35ste minuut zat SV De Rijp geen moment in de wedstrijd en werden de Walvisvaarders op alle fronten gedeclasseerd. Met name het optreden van de defensie was onthutsend. Maar zoals bekend begint verdedigen niet in de laatste linie.

Het gevolg is dat SV De Rijp in de beslissende fase van dit seizoen is verdrongen van de tweede plaats. Hugo Boys heeft weliswaar hetzelfde aantal punten maar door de royale zege een beter doelsaldo (+5). Ook in de stand in de derde periode is de ploeg uit Heerhugowaard De Rijp voorbij gestreefd. Ondertussen werd enkele kilometers zuidelijker Koedijk kampioen dankzij een 4-0 overwinning op KSV.

De conclusie op de regenachtige zondagmiddag mocht zijn dat SV De Rijp in alle belangrijke uitwedstrijden die er dit seizoen toe deden een pijnlijke nederlaag heeft geleden: tegen Koedijk, Bergen en nu dus Hugo Boys. Vooral de beginfase was vaak fataal. Ook Hugo Boys had in de eerste tien minuten gezien de kansen op een 3-0 voorsprong kunnen komen.

In Koedijk en Bergen herpakte De Rijp zich in de tweede helft, maar daar ging het tegen Hugo Boys juist helemaal fout. Een poging van Van der Zwaan om met een aanvallender concept (centrale verdediger Niels van Bavel schoof door naar het middenveld als vervanger van de geblesseerde Bas Koster) het tij te keren, pakte volledig verkeerd uit. Hugo Boys speelde vanaf de eerste minuut scherper, slimmer en met meer bezieling. Menno Meijland probeerde zijn ploeg met een paar stevige acties wakker te schudden, maar het team reageerde apathisch. Hij sprak achteraf terecht van een ‘blamage’. Hugo Boys speelde op het niveau van de Derde Klasse en zo’n tegenstander kan De Rijp in de nacompetitie – als die nog wordt gehaald – ook verwachten.

Het is de vraag waar we nu met SV De Rijp naartoe willen. Lekker met z’n allen op het terras een biertje drinken en ons vermaken met een monsteroverwinning zonder waarde op een van de vele zwakke broeders in de Vierde Klasse die het niveau hebben van de vroegere onderbond? Of kijken naar een vlaggenschip waar we trots op kunnen zijn en dat in de Derde Klasse serieus amateurvoetbal speelt? Wat dat betreft is SV De Rijp op een belangrijke splitsing beland. Gaan we verder op een soort veredeld recreatieniveau of willen we naar een hoger plan? De jeugd staat er goed voor, speelt hoger dan ooit. Het tweede elftal is zelfs beter dan menig eerste elftal uit de regio. Het zou zonde zijn als er niet wordt geprofiteerd van alle inspanningen van de afgelopen jaren op technisch gebied.

Maar dan moet de focus wel enigszins veranderen. Het kan niet bestaan dat in de aanloop naar de belangrijkste wedstrijd van de tweede seizoenshelft op donderdag  niet wordt getraind en spelers vier duels spelen in een café-toernooi, ‘Mijn dosering was natuurlijk heel anders geweest’, zei Van der Zwaan waarbij hij het mentale aspect niet eens noemde. Het is ook onbegrijpelijk dat een aantal spelers zondag niet in de gaten had dat Hugo Boys op doelsaldo een belangrijke slag sloeg in de race om de tweede plek die belangrijk is voor de nacompetitie. En verder zijn er discussies binnen de club over versterkingen van buitenaf waarbij de spelers van het eigen dorp wel érg in bescherming worden genomen.

Verdwaasd stonden Tim Deitmers, Nick Visser en Valentijn Jonk na afloop minutenlang aan de kant van het veld. Zij konden gewoon niet geloven wat er was gebeurd. Nick had een gat in zijn knie als stille getuige van een eenzame strijd. De clubtopscorer was voorin een roepende in de woestijn geweest. Valentijn had in de 35ste minuut de 2-1 gemaakt na een fraaie actie in het strafschopgebied. Toen was er nog niets verloren. Maar Hugo Boys sloeg genadeloos terug met nog twee goals voor rust en drie treffers in de eerste tien minuten na de hervatting.

Na afloop was er veel kritiek aan de kant van de bezoekers op de net zestienjarige arbiter Kevin Pieterse. Hij bleek te zijn ingevallen voor de scheidsrechter die oorspronkelijk het duel moest leiden, maar deze had afgezegd. Ondanks dit feit was het natuurlijk krankzinnig dat de KNVB voor een wedstrijd, waarvan van tevoren vaststond dat die op het scherp van de snede zou worden uitgevochten, zo’n jonge, onervaren scheidsrechter aanstelt. Hij voer blind op de assistent van Hugo Boys die er handig gebruik van maakte en verschillende keren een doorgebroken speler van De Rijp schaamteloos ten onrechte afvlagde voor buitenspel. Pieterse paste de voordeelregel niet toe, zag handsballen over het hoofd en durfde niet op te treden met kaarten. Hoewel Menno bij een strafschop wel op de bon ging en zondag tegen WMC is geschorst.

Dit alles zorgde aan de kant van De Rijp voor veel irritaties in het veld, maar de ontluisterende nederlaag was natuurlijk niet aan de jeugdige arbiter te wijten. Ook met een goede scheidsrechter was Hugo Boys de Walvisvaarders de  baas geweest.

Er volgt de komende twee weken nog een spannende ontknoping in de Vierde Klasse B. De Rijp kan zelfs nog alles rechtzetten als het de laatste twee duels tegen WMC (uit) en Koedijk (thuis) wint en Hugo Boys zondag door de kampioen wordt afgetroefd. Voorzitter Wim Haisma van Hugo Boys verwacht dat de Koedijkers tegen hen in eigen huis nog een keer de mouwen opstropen om de eerder geleden nederlaag in Heerhugowaard goed te maken. Maar wij hebben slechte ervaringen met ploegen die al kampioen zijn. SV De Rijp balanceert na een ogenschijnlijk zorgeloos seizoen op een slap koord.

Erik Oudshoorn

ING