Home/Senioren/Via spektakelstuk naar play-offs

Via spektakelstuk naar play-offs

In een waar spektakelstuk heeft SV De Rijp zich weten te plaatsen voor de play-offs om promotie naar de Derde Klasse. Tegen kampioen Koedijk keek het team van trainer Peter van der Zwaan twee keer tegen een uitzichtloze achterstand aan (3-0 en 4-1). Maar toen de kruitdampen waren opgetrokken stond er een eclatante 6-5 overwinning op het scorebord. De Rijp eindigde daardoor als tweede in de eindstand van de Vierde Klasse B  en pakte ook nog eens de derde periode. Het eerste duel in de nacompetitie is zondag thuis tegen SRC (14.00 uur).

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws was dat doelman Jos Timmer na een botsing met een speler van Koedijk per ambulance naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Voor de ogen van zijn vriendin en zijn moeder werd hij een half uur verzorgd op het veld. In het ziekenhuis werden de nodige scans gemaakt en bleek dat hij in elk geval een nacht moest blijven, waarschijnlijk met een zware hersenschudding en een blauwe plek op zijn slaap. Voor Jos is het seizoen helaas voorbij.

Dat was een behoorlijke domper op de feestvreugde achteraf. De Rijp had een geroutineerde reservekeeper achter de hand en ging na de hervatting pas echt sterk acteren om de 4-3 achterstand goed te maken. Achterin knokte Bas Koster als een leeuw, nadat aanvoerder Wesley Rollman orde op zaken had gesteld en hem naar de laatste linie had gedirigeerd. Op het middenveld maakte Thom Rijser zijn acties, vocht Menno Meijland vele duels uit, vertolkte ook Wesley een glansrol, terwijl voorin Nick Visser als vanouds sleurde in de spits en bepalend was. Koedijk bleek duidelijk naar De Rijp gekomen om geen cadeautjes weg te geven, hoewel er voor de kampioen niets meer op het spel stond. Nou ja, wel bij de 5-5 stand. Toen wilde Koedijk koste wat het kost de honderdste competitietreffer maken. De teller bleef op 99 steken…

In de beginfase leek Koedijk nog wel op weg naar een monsterscore. Na vijftien minuten keek De Rijp al tegen een 0-3 achterstand aan. Maar de Walvisvaarders weigerden het hoofd in de schoot te werpen. Er gloorde immers ook weer hoop toen Nick in de 24ste minuut 1-3 maakte. Maar de marge werd snel weer vergroot tot 1-4. De Rijp bleef echter geloven in een goede afloop en zette Koedijk vast op eigen helft. Nick kreeg kansen op 2-4 en kort voor de rust kwam die treffer er ook, zijn 27ste (!) van het seizoen.

Ondertussen werd op de telefoonapps massaal en koortsachtig gekeken naar wat er gebeurde bij Victoria Obdam-Con Zelo en Hugo Boys-WMC. Het rekenwerk ging zelfs zover dat De Rijp bij een kleine voorsprong van Hugo Boys ondanks een gelijke stand in doelsaldo nog altijd in het voordeel zou zijn vanwege meer gemaakte doelpunten. Hoewel Hugo Boys in de slotfase de wedstrijd in zijn voordeel besliste (2-1), was het achteraf allemaal overbodig. De Rijp kwalificeerde zich op eigen kracht en had daar geen wiskundige berekening of hulp van een andere ploeg voor nodig.

Nick werd op de achterlijn bij een uitstekende solo onderuit gehaald en Wesley schoot vervolgens de bal vanaf de stip loeihard hoog in de touwen: 4-4. Koedijk kwam toch weer op voorsprong, maar invaller Stijn Deitmers pikte zijn goaltje mee (5-5). Een belangrijke. Want in de negentigste minuut bezorgde Thom De Rijp de drie punten door na een solo vanuit een onmogelijke hoek op de achterlijn met effect de bal in het doel draaien.

Eind goed al goed. ‘Deze ploeg komt toch niet ver in de nacompetitie’, zei een verdediger van Koedijk honend bij het verlaten van het veld. Dat kan natuurlijk, gezien de soms vele tegengoals, maar een slechte verliezer was hij wel. Het publiek had kunnen genieten van een bijzonder enerverende wedstrijd, het was de hele middag een geweldige reclame voor het amateurvoetbal. Op het torpederen van onze keeper na natuurlijk.

Jammer dat het tweede elftal na een 0-4 nederlaag werd verwezen naar de nacompetitie. Maar een schande is dat allerminst in de reserve Tweede Klasse. En er stond bovendien een mooie overwinning (0-2) van de Vrouwen 2 tegenover bij Always Forward. In Hoorn, waar in de rust onze meiden op een droogje werden gezet, werd na afloop de schade ingehaald en triomfantelijk de prosecco ontkurkt voor het behalen van het kampioenschap. Ze waren er weleens dichtbij geweest, maar nog nooit als nummer één geëindigd. Vorige week waren ze al op een platte kar door het dorp gereden met het derde mannenelftal dat ook de titel heeft opgeëist. En verder mag het fraaie kampioenschap van de meiden Onder-17 niet onvermeld blijven. Kortom er valt nog heel wat moois te beleven bij SV De Rijp.

Erik Oudshoorn

ING