Home/Senioren/Zege met hoge amusementswaarde

Zege met hoge amusementswaarde

De eerste  thuisoverwinning van SV De Rijp van dit seizoen in de competitie was qua amusementswaarde goed voor een 10. De formatie van Peter van der Zwaan werd door Alcmaria Victrix twee keer op achterstand gezet, maar worstelde en kwam boven: 4-3. Het spel golfde de hele middag in een hoog tempo heen en weer. Uiteindelijk bleken de Walvisvaarders over de beste ausdauer te beschikken. De prima fluitende arbiter Egner moest achteraf bekennen dat zijn conditie behoorlijk op de proef was gesteld. ‘Dit was qua niveau geen wedstrijd voor de Vierde Klasse’, sprak hij bewonderend.

Vooraf bestond al het vermoeden dat Alcmaria Victrix dit seizoen aanzienlijk beter voor de dag komt dan de afgelopen jaren. De ploeg is bijvoorbeeld versterkt met twee spelers van Koedijk. De Alkmaarders verpletterden in de eerste competitiewedstrijd Duinrand S met liefst 7-2. Toch bleken de Walvisvaarders niet voldoende gewaarschuwd. Binnen twintig minuten gaf het scorebord een 0-2 achterstand aan. Wie toen het sein gaf zal altijd wel onduidelijk blijven, maar plotseling stroopte De Rijp de mouwen op en werd Alcmaria de duimschroeven aangedraaid. Op het middenveld en de defensie speelden de rood-wit hemden met het mes tussen de tanden. Daar werden vele duels gewonnen. En dan was het vaak niet moeilijk een van de drie voorwaartsen te bereiken. Zij zetten de tegenstander steeds vaker onder druk en doelpunten konden niet uitblijven. Met een slim steekballetje bereikte Mikey Hoffs verdediger Valentijn Jonk die de bal hoog in de touwen schoot (2-1). En kort voor rust was Mikey zelf ook doeltreffend toen de doelman dacht dat de linksbuiten de bal voor zou geven waardoor hij bij zijn inzet op het verkeerde been stond. De sluitpost grabbelde de bal in zijn eigen doel.

De Rijp kon het hoge niveau van de eerste helft na rust aanvankelijk geen vervolg geven. Weer nam Victrix de leiding. Maar de vreugde om die voorsprong was van korte duur want in de 52ste minuut nam Nick de bal in de loop fantastisch aan en rondde een rush naar het doel ook geweldig af. Uiteindelijk werd het duel beslist door een penalty. Nick werd omver geduwd in het strafschopgebied – dan moet je toch van goeden huize komen – en dat was Egner niet ontgaan. Mikey schoot de bal vanaf de stip onberispelijk en onhoudbaar in. Zijn vijfde goal alweer in twee duels, waar gaat dit heen?

Toch had hij zijn productie nog verder kunnen opvoeren. Twee keer kwam Mikey vrij voor de keeper. Maar even vaak mislukte het idee dat hij in zijn hoofd had. In de slotfase schoot Stijn Deitmers een eigenlijk niet te missen bal nog over. Gezien die kansen en de strijdlust die De Rijp had getoond een verdiende overwinning, goed voor de eerste plaats op de ranglijst. Mikey maakte met zijn rushes en souplesse weer veel indruk, maar de absolute uitblinker stond in de defensie: Valentijn Jonk. ‘Wat hij daar aan ballen onderschepte was ongelooflijk’, zei Van der Zwaan. Zondag tegen Westzaan kan de trainer weer beschikken over Menno Meijland en Jos Schrama. Maar Valentijn is twee weken op vakantie..

Erik Oudshoorn

ING