Home/Senioren/Zware dobber in Schermerhorn

Zware dobber in Schermerhorn

In de 79ste minuut besloot Valentijn Jonk in de streekderby eens naar voren te gaan en zijn specialiteit te demonstreren: een afgemeten voorzet vanaf links. De hoge bal kwam bij de tweede paal terecht waar Nick Visser klaar stond om in te koppen (0-1). Het was de bevrijdende treffer die SV De Rijp nodig had om het dapper vechtende Sporting S op de knieën te krijgen. De multifunctionele Jonk is tegenwoordig centrale verdediger omdat hij heeft getoond daar uitstekend uit de voeten te kunnen.

Na linksbuiten, linkshalf en linker vleugelverdediger is hij dit seizoen op deze plek terecht gekomen. Hier kan Valentijn het team misschien nog wel beter van dienst zijn. Maar zondag speelde het spel zich in Schermerhorn vooral af rondom het strafschopgebied van de tegenstander en had Valentijn misschien wel eerder naar voren gemoeten. Al hield Sporting S ondanks de overmacht van de Walvisvaarders voortdurend twee aanvallers voorin. Toen Valentijn, net twee weken op vakantie geweest, met zijn grote stappen iets wilde forceren was het ook meteen raak.

Het duel bij de buren verliep misschien anders dan verwacht. Hoewel het drie jaar geleden hier nog misging (1-1). Dinsdag en donderdag had trainer Peter van der Zwaan bewust op natuurgras getraind om zijn team daaraan te laten wennen. Maar de polletjes op de harde mat zorgden toch nog voor onwennige situaties. En als je dan de kansen niet benut groeit de tegenstander steeds meer in de wedstrijd en kan het zelfs nog weleens helemaal verkeerd aflopen.
Uitblinker bij Sporting S was doelman Koen van Etten die een paar fantastische reddingen verrichtte. Een laag schot van Mikey Hoffs ging via zijn hand op de lat. Tien minuten later schoot Stijn Deitmers op de sluitpost. Thom Rijser ging na een uitstekende versnelling alleen op het doel van Sporting S af maar schoot op onverklaarbare wijze langs Van Etten naast. En ook Mikey kreeg nog een kans. In totaal had De Rijp in het eerste bedrijf zo’n acht doelrijpe kansen. Maar Valentijn redde ook een keer op de lijn bij een inzet van Thomas konijn.

In de tweede helft was de overmacht Van De Rijp nog groter.  Arbiter Muradian drukte vanaf de rust een vervelende stempel op de wedstrijd. Bedekte hij in de eerste helft elke doodschop met de mantel der liefde, na de pauze begon hij ineens met kaarten te strooien of het een lieve lust was. Ook voor de Rijpers die daarin groot onrecht zagen. Het was niet bevorderlijk voor de eenzijdige wedstrijd. De Walvisvaarders raakten geïrriteerd en daardoor ontstonden er ongecontroleerde acties voor het doel. Zo schoot Mikey geheel vrij voor de keeper op de borst van Van Etten, een  kans die de clubtopscorer normaal gesproken vrijwel altijd verzilverd. En ook bij een kans van Nick greep Van Etten weer goed in.

Uiteindelijk gaf het kwaliteitsverschil toch de doorlag. Maar respect voor Sporting S dat zo’n tien selectiespelers miste en met een jonge ploeg veel strijd leverde om een goed resultaat te behalen. Ondertussen is De Rijp in de Vierde Klasse B  de onbetwiste koploper, al zullen de komende wedstrijden tegen WSV ’30, Zeevogels en Rood-Wit Z de kansen beter benut moeten worden om dat te blijven.

Erik Oudshoorn

ING