Home/Senioren/Zwaar bevochten historische zege

Zwaar bevochten historische zege

Voor het eerst sinds vijftig jaar won SV De Rijp 1 weer een competitiewedstrijd bij Zeevogels. Het was in het seizoen 1967/68 dat ons vlaggenschip in Egmond-Binnen met 1-2 zegevierde. Die uitslag stond er zondag ook op het scorebord. De laatste drie duels eindigden alle in een nederlaag: 3-2, 5-0 en 4-2. De Rijp herstelde zich nu van de nederlaag tegen WSV ’30, maar het was een uiterst zwaar bevochten overwinning.

Met het oog op de resultaten in het verleden tegen de degradant uit de Derde Klasse, had trainer Peter van der Zwaan het 4-4-2 concept weer in ere hersteld. Spits Stijn Deitmers was daarvan het slachtoffer geworden, terwijl Menno Meijland in Egypte vertoefde voor een vakantie.

Desondanks was er in het eerste half uur geen vuiltje aan de lucht. De Rijp kwam in de zeventiende minuut op voorsprong na een voorzet van Mikey Hoffs die vanaf rechts die andere centrumspits Nick Visser bediende. De Speler van het Jaar kopte de bal door naar Wesley Rollman die prima afdrukte. Zeven minuten later was het opnieuw raak. Mikey ging vanaf de middenlijn op hoge snelheid een paar verdedigers van Zeevogels voorbij, inclusief de doelman. Maar daarna kantelde de wedstrijd toen Julius Zwartkruis profiteerde van geklungel in de Rijper defensie. Hij bracht Zeevogels terug in de wedstrijd: 1-2. De Walvisvaarders werden teruggedrukt op eigen helft en zo geconfronteerd met de beste spelers van de Egmonders. Vooral op de vleugels liepen behendige voetballers. Al kreeg de linksbuiten te maken met uitblinker Rick Schrama die speelde als in zijn beste dagen. Op het middenveld ontbrak bij De Rijp echter het vermogen om de opbouw te verstoren.

Vertragend

In de rust greep Van der Zwaan in. Bas Koster bleef achter in de kleedkamer. Niels van Bavel ging het hart van de defensie versterken en Valentijn Jonk schoof door naar het middenveld. De Rijp kreeg er niet het initiatief voor terug, maar het werkte wel vertragend voor Zeevogels. De thuisclub creëerde desondanks tal van kansen. Een keer stuiterde de bal via de lat weer terug in het veld. Op die lat had Jos Timmer echter een engeltje zitten. De jonge doelman herstelde zich uitstekend van een wat minder optreden een week eerder.

De Rijp wankelde, maar hield stand. Thom Rijser had de wedstrijd kunnen beslissen. Hij schoot echter van dichtbij naast. Zes minuten later, in de 78ste minuut, ging Mikey aan de rand van het strafschopgebied een duel aan met verdedigers van Zeevogels. Daarbij zou hij een slaande beweging hebben gemaakt. Zijn tegenstander ging als een stervende zwaan naar de grond, arbiter Yildirim aarzelde niet en trok de rode kaart. Van der Zwaan wisselde verrassend Stijn voor Max Huider om toch grip op het middenveld te houden. Ook dat liep goed af. De Rijp kreeg zelfs nog een paar mogelijkheden omdat Zeevogels alle risico nam. De 1-2 kwam niet meer in gevaar.

Rode kaart

Achteraf was de rode kaart van Mikey volop onderwerp van gesprek. De clubtopscorer met tien treffers (‘het hadden er eigenlijk vijftien moeten zijn als ik niet zoveel kansen had gemist’) verklaarde dat hij zich wilde afzetten tegen een speler van Zeevogels toen hij weer eens fel werd geattaqueerd, maar dat hij in het duel per ongeluk niet zijn lichaam maar zijn gezicht raakte. Het was in elk geval zwaar bestraft, vond ook Zeevogels-trainer Dennis Kanne. ‘Onze speler ging naar de grond omdat hij bang was dat Mikey de wedstrijd zou beslissen. Hij werd wel in het gezicht geraakt, maar niet hard. Het was geen rode kaart.’

Niettemin moet Mikey waarschijnlijk de komende wedstrijden missen. De KNVB hanteert slechts een code als strafmaat. Mikey zal er inmiddels achter zijn dat arbiters op dit niveau aanvallers niet in bescherming nemen tegen grove tackles, maar wel makkelijk kaarten trekken als die spelers er een opmerking over maken of zelf een overtreding begaan.

Erik Oudshoorn

ING