Moeizame overwinning tegen laagvlieger

Niet goed spelen en toch winnen. Dat overkwam ons eerste elftal zondag bij Kwadijk. In de slotfase van het enerverende duel werd uiteindelijk een 4-3 overwinning afgedwongen. Maar oh, wat ging het moeizaam!
In de knollentuin bij de watertoren had De Rijp moeite om het spel te dicteren. Kwadijk, met verschillende vervangers uit het derde team, speelde naar zijn vermogen met veel spelers achter de bal, de linies kort op elkaar. En als het kon kwam de laagvlieger uit 4C er razendsnel uit.
Dat gebeurde bijvoorbeeld na een kwartier. Bij een van de vele corners van De Rijp kwam de bal voor de voet van een Kwadijker terecht die het speeltuig met een lange haal naar voren transporteerde. Daar stonden twee verdedigers tegenover twee spitsen. Vervolgens was er een aflevering van Comedy Capers te zien met doelman Tom Govers, die te ver uit zijn doel kwam, in de hoofdrol. Kwadijk profiteerde efficiënt van de chaos. Dat gebeurde ook bij de 2-1. Aan onze linkerkant werd de bal verspeeld en een tegenstander kreeg tevens de ruimte om voor te zetten. In het centrum werd een inkomende man geen strobreed in de weg gelegd. Daarmee was de gelijkmaker van Wesley Rollman, die scoorde vanaf de penaltystip na een overtreding op Mikey Hoffs, te niet gedaan.
In de rust werd afgesproken de tegenstander wat meer de bal te geven om zo ruimte te creëren voor de opbouw. Valentijn Jonk verving de aan zijn knie geblesseerde Pascal Oudejans en zorgde meteen voor dreiging. De Rijp boog de achterstand om in een voorsprong. Nick Visser (2-2), met een doffe knal, en Mikey, met een goed gemikt schot in de kruising, zetten De Rijp op 3-2. Maar ook Kwadijk kreeg een penalty nadat Nick Blokdijk de bal ongelukkig tegen zijn hand schoot. Uiteindelijk zorgde Nick Visser voor de beslissende actie. Voor het doel werd hij bij een solo ten val gebracht, waarna Wesley opnieuw doel trof vanaf elf meter.
De individuele acties van Nick, Valentijn, Wesley en Mikey maakten het verschil tegen Kwadijk. Dat zal zondag ook nodig zijn als SV Beemster op bezoek komt voor een onvervalste streekderby. Onze buren haalden met 7-1 uit tegen hekkensluiter Wherevogels en zijn met drie punten achterstand op koploper HSV nog altijd kampioenskandidaat. Een goed resultaat zal het team van Chris Abels vertrouwen geven voor de nacompetitie. Als Beemster verliest ziet het de kansen op de titel aanzienlijk slinken. Zondag is er door spelers en trainer van De Rijp afgesproken om zo hoog mogelijk te eindigen in de Vierde Klasse C, ondanks het feit dat er niet zoveel meer te halen valt.
Hopelijk kunnen de geblesseerden Niels van Bavel en topscorer René Boots weer van de partij zijn. Maar Abels wil niet te veel risico’s met ze nemen met het oog op de nacompetitie. Tegen Kwadijk was de spoeling zo dun dat gelegenheidscoach Martin Effting in de slotfase zijn trainingsbroek moest uittrekken. Bij het eerste balcontact had hij een enorme scoringskans, maar hij schoot de bal te zacht en recht op de doelman af. Uiteindelijk vergoedde de overwinning ook voor hem veel. Al verwachtte Martin dat hij nog wel eens aan dit moment zal terugdenken.

Erik Oudshoorn