Fraaie overwinning op bezoek bij Alcmaria Victrix

//Fraaie overwinning op bezoek bij Alcmaria Victrix

De Rijp zet Egmondia verder onder druk

Na een zeer matige eerste seizoenshelft was er voor SV De Rijp nog een kleine mogelijkheid om voor de prijzen in aanmerking te komen. Zoals de derde periodetitel pakken die recht geeft op deelname aan de nacompetitie. Vooralsnog heeft De Rijp dankzij een verdiende 3-1 overwinning op Alcmaria Victrix de leiding genomen in de strijd om een ticket voor het toetje van de competitie in de Vierde Klasse C. Het team van trainer Peter van der Zwaan won dit kalenderjaar al vier keer op rij en incasseerde in die duels slechts één treffer. Daarmee is de druk op Egmondia, dat de derde plek bezet op de hoofdranglijst die ook recht kan geven op de nacompetitie, verder opgevoerd. De revelatie van deze competitie kwam thuis niet verder dan 0-0 tegen Velsenoord FC. Egmondia heeft in het resterende deel van dit seizoen nog wel een eenvoudig programma.
In Alkmaar lieten de Walvisvaarders zien dat er dit seizoen wel degelijk progressie is geboekt. Op de versleten kunstgrasmat waren vaak oogstrelende combinaties te bewonderen. Alleen voor het doel ontbrak het soms aan een koelbloedige afwerking, waarbij een vrijstaande medespeler nog weleens over het hoofd werd gezien. Bij zo’n actie schoot Ricardo Stam een keer zo hard op doel dat de doelman van de tegenstander ongelukkig terecht kwam en vermoedelijk zijn sleutelbeen brak. Hij moest in elk geval halverwege de eerste helft het veld verlaten en werd vervangen door een vijftienjarige B-junior (!). Dit grote talent, die ook op de radar staat van AZ, kweet zich echter goed van zijn taak. Maar hij liet zich toch volledig verrassen door een afstandsschot van Michel Keetman.
De fitte veteraan plaatste de bal met veel gevoel vanaf de rechter zijlijn in de verre kruising. Een wonderschoon doelpunt, ongetwijfeld een van de mooiste die hij in zijn lange loopbaan heeft gemaakt. Ook vanaf de middenlijn schoot Keetman jaren geleden een keer de bal bijna door het net. De Rijp had in de eerste helft het karwei al kunnen klaren. Dat gebeurde eigenlijk pas diep in de tweede helft.
Nick Visser leek voor een veilige marge te zorgen, maar Alcmaria vocht terug naar 2-1. Na een snelle rush van invaller Pascal Oudejans maakte Valentijn Jonk zo’n tien minuten voor tijd aan alle onzekerheid een einde. Er sloop bij De Rijp alleen rond de 2-1 onrust in de ploeg. Het was ook weer even wennen, zo’n tegentreffer. Nick onderscheidde zich tachtig minuten met sterke individuele acties, maar in de slotfase ging het kaarsje uit. In de eerste helft kreeg hij een doodschop te verwerken, waar de verder goed leidende arbiter slechts geel voor gaf.
Afgezien van de overwinning demonstreerde De Rijp vooral goed combinatievoetbal. Daar waar voor de winterstop veel te vaak onrustig de lange bal werd gehanteerd. “Het heeft allemaal met zelfvertrouwen te maken, dat er nu wel is en toen niet”, verklaarde Ricardo. Jammer dat er zondag tegen KSV vanwege privéredenen een paar belangrijke spelers ontbreken. En Alcmaria? Dat moet verder met een jeugdkeeper, om de beginnen volgende week tegen onze concurrent Egmondia.

Erik Oudshoorn.

2015-03-24T16:14:18+00:00dinsdag 24 maart 2015|Senioren|