Het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar de Bouwcommissie van SV De Rijp (t.w. Bert Goesinne, Hans Knijn, Armand Spee en Nico Klijn) heeft samen met de aannemer en installateur(s) het laatste half jaar hard gewerkt om de plannen voor de uitbreiding van de accommodatie met o.a. nieuwe kleedkamers, toiletten, fysioruimte en bestuurskamer, te kunnen realiseren.

Nadat er in april dit jaar groen licht werd gegeven door het Bestuur voor de bouw, werden de contractstukken met aannemersbedrijf M. Duinmaijer gereedgemaakt en ondertekend. Dat betekende de start van de bouwvoorbereiding van circa 2 maanden, met uitwerking van de betonnen bouwelementen en de daarin mee te nemen installaties (vnl. water en elektra). Met name de waterinstallatie moest nader worden uitgewerkt om legionella te voorkomen (zoals het scheiden van warme en koude waterleidingen, en deze ‘doorstromend’ te maken).

Hierna konden de vooraf te vervaardigen bouwelementen in productie worden genomen. Met 4 weken bouwvak, praat je dan al gauw over een periode (of levertijd) van 3 maanden. Direct na de zomervakantie zijn 46 betonnen heipalen geheid en is de fundering aangelegd, waarbij ook weer aandacht voor het leidingwerk van de loodgieter (o.a. riolering en water). Daarbij aardig om te weten: de gehele uitbreiding wordt voorzien van vloerverwarming.
Aanbouw kleedkamers 1 Aanbouw kleedkamers 1a

 

 

 

 

 

In de tussentijd het probleem tackelen van de aanvoerroute; gelukkig loopt de bouw van de Brede School vertraging op. Met het verleggen van de aanwezige bouwweg (over het reeds aangelegde parkeerterrein) kan voorkomen worden dat het zware transport over het nieuw geasfalteerde fietspad (Zuiddijk) heen moet. Met hulp van sponsors en diverse vrijwilligers worden er (tijdelijk) stalen rijplaten neergelegd om schade aan het terrein te voorkomen. Deze moet echter binnen 2 weken weer weg, omdat er dan bij de school nog een speelveld en een fietsenstalling wordt gerealiseerd. Dit vergt een strakke planning van de aannemer.
Aanbouw kleedkamers 2                                               Aanbouw kleedkamers 3

 

 

 

 

 

De zware betonelementen worden in diverse vrachten aangevoerd. Om een idee te geven: het totale gewicht van 1 vracht ligt ergens tussen de 45 en 50ton! Daarvoor moet natuurlijk een hijskraan worden neergezet, die dit gewicht allemaal kan tillen. Om geen toestand als in Alphen aan de Rijn te krijgen (omvallende hijskraan vanaf ponton), dient de sloot ter plaatse dichtgegooid te worden. Maar om de velddrainage niet te verstoren moet daarvoor nog wel een betonnen duiker neergelegd worden, zodat het slootwater niet opgesloten wordt.

Dan kan er begonnen worden met de enorme hijsklus. Allereerst komen de vloerplaten, die als een legpuzzel over de betonnen funderingsbalken worden neergelegd. Als alles op zijn plek ligt, gaan de timmerlieden de plaats waar de betonwanden moeten komen uitzetten en voorzieningen treffen om deze precies op hun plek (en op de juiste hoogte) neer te zetten. Vervolgens komen de betonnen wanden en gevelelementen. Enkele dagen (en 8 vrachten) later staan de betonwanden overeind. Nu nog de betonnen dakvloer. Als deze einde van de week op hun plaats worden gehesen, staat er opeens een ‘betondoosje’ achter de kantine. Echter wel eentje met een oppervlakte van ongeveer 400 m2 en een inhoud van 1200 m3. Gelukkig net op tijd voor de Rijper kermis!
Aanbouw kleedkamers 3aAanbouw kleedkamers 4

 

 

 

 

 

Als de bouw zo voorspoedig blijft verlopen, dan wordt de 1e steen in de week van 5 oktober gemetseld, en zal het gebouw zo vlak voor kerst (zonder binnenwandafwerking) gereed zijn. Tegen die tijd zullen we iedereen met een SV De Rijp hart dus nog heel hard nodig hebben!

Namens de Bouwcommissie,
Nico Klijn

Kijk voor meer foto’s in het fotoalbum ‘Aanbouw kleedkamers 2015’