SV De Rijp weer te sterk voor Graftdijk

//SV De Rijp weer te sterk voor Graftdijk

Walvisvaarders klaar voor Vrone, blijkt in streekderby

Het was zondagmiddag nog lang onrustig in de kantine van SV Graftdijk. De debuterende zanger zette nog eens ‘Iedereen is van de wereld’ in van de te vroeg overleden Thé Lau, voorzitter Johan Bloothoofd deelde hapjes uit op grote schalen, en het bier stroomde met liters tegelijk. Het knusse honk van Graftdijk leek even in bezit genomen door Rijpers die de overwinning (1-4) vierden in de derby. De tijden dat SV De Rijp zich bij de buren laat verrassen, lijkt al weer tot een grijs verleden te behoren.

Voorop stond in dit duel het behalen van drie punten en het streven om heel te blijven voor de topper van volgende week tegen Vrone. Trainer Peter van der Zwaan kon het zich permitteren Ricardo Stam en Nick Visser vanwege lichte klachten naar de kant te halen. Zij zullen vermoedelijk zondag weer fit zijn. Menno Meijland is waarschijnlijk niet inzetbaar. Hij kreeg een schorsing van zeven wedstrijden opgelegd naar aanleiding van een rode kaart in het duel met Egmondia. Speler en bestuur zijn tegen de extreem hoge straf in beroep gegaan omdat het om een licht vergrijp ging. Hangende de uitspraak van het beroep kon Menno zondag acte de présence geven, maar de verwachting is niet dat hij wordt vrijgesproken.

Dat dit een aderlating is, werd in Graftdijk nog eens duidelijk. De eerste competitiewedstrijden had Menno het moeilijk om zijn draai te vinden, maar tegen Egmondia en Graftdijk was hij de absolute uitblinker. Ook linksback Pascal Oudejans viel op. Lang heeft hij moeten wennen aan het idee dat hij na zijn zware knieblessure geen linksbuiten/-half meer kon zijn, maar nu is hij als verdediger steeds meer een plaag voor zijn tegenstanders die bij elke actie verrast worden door zijn snelheid en intercepties. Voor de openingstreffer was wel een aparte beslissing van de verder overigens prima fluitende scheids nodig. Menno werd op de achterlijn ten val gebracht waarna de arbiter de voordeelregel toepaste. Toen hij constateerde dat de kans door De Rijp om zeep werd geholpen, legde hij de bal alsnog op de stip. Wesley Rollman schoot het leer onberispelijk binnen. Kort voor de rust vergrootte Jos Schrama na een actie van Menno de voorsprong door de bal hoog in het dak van het doel te schieten.

Graftdijk gaf zich nog niet gewonnen. Maar toen Nick in de tweede helft tegen de paal knalde, raakte hun doelman daarbij dermate geblesseerd dat hij het veld moest verlaten. Waar hebben we dat afgelopen weekeinde meer gezien? Graftdijk had geen reservedoelman op de bank zitten, zodat een speler het keeperstenue moest aantrekken. In de zeventigste minuut liep de niet al te lange voetballer onder een cornerbal van Wesley door, waarna de geheel vrijstaande Nick in kon koppen (1-3). Het was al weer de zevende treffer dit seizoen van de spits. Het hoogtepunt van de wedstrijd was misschien wel de vierde Rijper treffer. Een fraaie aanval werd op rechts opgezet door Tim Deitmers en koel afgerond door Valentijn.

De Rijp, nog steviger tweede op de ranglijst, lijkt klaar voor het grote werk. Want ook ADO ’20 wacht nog in het toernooi om de KNVB-beker. Maar eerst volgende week in eigen huis Vrone. Hopelijk kan de formatie van trainer Peter van der Zwaan, op Menno na, dan op volle oorlogssterkte aantreden. Komt dat zien.

Erik Oudshoorn.

2015-10-12T19:47:02+00:00maandag 12 oktober 2015|Senioren|