SV De Rijp en Dynamo in evenwicht

/, Wedstrijdverslagen/SV De Rijp en Dynamo in evenwicht

SV De Rijp heeft zondag de kans laten liggen de koppositie in de Vierde Klasse C van Dynamo SC over te nemen. Het onderlinge duel eindigde onbeslist: 1-1. Achteraf na zo’n topduel wordt dan vaak gediscussieerd over wie zich de morele winnaar mocht noemen. Dynamo kon dat claimen omdat het op vreemd grondgebied de voorsprong van twee punten op de ranglijst consolideerde en SV De Rijp omdat het veldspel beter was verzorgd. Al bleek Dynamo af en toe levensgevaarlijk op de counter en had het in de slotfase nog twee grote kansen om met de volle buit naar Ursem te gaan.

Maar dat zou onterecht zijn geweest. De Rijp kwam in de eerste helft tegen de verhouding in op een achterstand. Mike van der Velden, de handige en watervlugge spits van Dynamo, profiteerde van balverlies van Michel Keetman op het middenveld en kwam in het strafschopgebied één-tegen-één te staan met doelman Jos Timmer.  Onze jeugdige sluitpost werkte hem tegen de grond in een poging de bal te veroveren en arbiter Golta kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Timmer mocht van geluk spreken dat hij geen kaart kreeg voorgehouden. Voor rood was Van der Velden te ver naar de buitenkant van het zestienmetergebied uitgeweken, maar geel was toch heel normaal geweest. Bud Bakker schoot vanaf elf meter onberispelijk binnen: 0-1.

En dat terwijl Nick Visser al drie kansen had gehad om de score te openen. De Rijp bleef tegen de aanwakkerende storm goed opbouwen, maar veel kansen leverde dat niet op. Wel had Jesse Knijn – hij kreeg veel ruimte op het middenveld – tien minuten voor rust de bezoekers een grotere voorsprong kunnen bezorgen, maar Golta raadpleegde De Rijp-grensrechter René van Bavel die in een eerder stadium buitenspel had geconstateerd. De treffer werd geannuleerd.

Na rust kwam De Rijp al snel langszij. Patrick Oudejans legde goed terug op Ricardo Stam die op doelman Ronald Schouten schoot waarna Nick Visser op de goede plek stond om de bal alsnog in het net te werken. Met spijt in zijn hart en twaalf treffers achter zijn naam vertrekt Nick deze week naar Australië voor een stage die hem zeker tot half april aan de andere kant van de wereld houdt. Hij heeft beloofd voor de nacompetitie in elk geval weer in vorm te zijn. Ervan uitgaande dat De Rijp zich plaatst natuurlijk. Met de wind in de rug kreeg De Rijp nog verschillende kansen. Dat gold onder anderen voor invaller Tim Deitmers. Hij zal de komende maanden de vacature van Nick moeten invullen.

Tja, en dan Dynamo. De ploeg oogde zondag niet als een overtuigende kampioenskandidaat. De koploper hield continu op een lijn vier spelers achterin, daar waar De Rijp met een inschuivende back of centrale verdediger een man meer op het middenveld probeerde te creëren. Wat dat aangaat kunnen we alleen maar trots zijn op de spelopvatting van De Rijp dat heel modern voetbal speelt. Het levert ongetwijfeld nog vaker puntenverlies op, zeker nu Nick is vertrokken, maar ook vaak spektakel.

Jammer dat in de slotfase, kennelijk uit angst voor de counter, de lange bal werd gehanteerd op de snelle aanvallers. Maar de omstandigheden waren ook van dien aard dat goed voetbal onmogelijk was. De elftalleider van Dynamo kondigde na afloop aan bij de KNVB een klacht in te dienen over scheids Golta. De man was inderdaad geen rooky, maar had wel de moeite genomen een reis van tweeënhalf uur met het openbaar vervoer te aanvaarden om dit duel te kunnen fluiten. Stank voor dank dus.

Erik Oudshoorn.

2015-11-30T09:46:57+00:00maandag 30 november 2015|Senioren, Wedstrijdverslagen|