Arbiter zorgt voor venijn in de staart

/, Wedstrijdverslagen/Arbiter zorgt voor venijn in de staart

Volop commotie bij SV De Rijp-Koedijk. Het venijn zat in de staart. Want in de 97ste minuut (!) besloot arbiter Börnemann eindelijk de kleedkamer op te zoeken. Niet omdat de leidsman had afgefloten, zo bleek later op het formulier, maar omdat hij de wedstrijd had gestaakt. Kort ervoor had De Rijp-trainer Peter van der Zwaan van Börnemann een rode kaart gekregen omdat hij hem, bij een 2-1 voorsprong van zijn ploeg, herinnerde aan de tijd. In de ogen van de arbiter zocht de oefenmeester niet snel genoeg de tribune op en daarin zag hij een reden voor zo’n zware maatregel. Achteraf tot verbijstering van velen, ook van Koedijk.

Het is afwachten hoe de KNVB hierover gaat oordelen. Van der Zwaan zat al op de rand van de afrastering toen Börnemann affloot. Er was verder geen enkele sprake van bedreiging in een sportieve wedstrijd en ook geen wanorde zoals op het formulier is genoteerd. Börnemann gaf aan dat hij nog anderhalve minuut had willen doorspelen. De stopwatches van beide trainers, en die zagen er echt heel professioneel uit, gaven aan dat er inmiddels zesenhalve minuut in de extra tijd was gespeeld.

Börnemann wilde dus acht minuten aan de reguliere speeltijd toevoegen, in een wedstrijd zonder veel blessures. Bovendien floot hij drie keer bij het verlaten van het veld, waardoor iedereen kon veronderstellen dat de wedstrijd was beëindigd. Dat bleek pas op het formulier niet zo te zijn. Aanvoerders van beide teams probeerden na afloop met de scheids in gesprek te komen, maar deze had zich opgesloten in zijn kleedkamer. Alleen via het sleutelgat was een conversatie mogelijk, hetgeen natuurlijk voor kolderieke taferelen zorgde.

De bestuurders en begeleiders van Koedijk distantieerden zich van de handelwijze van de arbiter. Koedijk-trainer Wouter Blokdijk zei bovendien niet voor anderhalve minuut terug te komen naar De Rijp. Aanvankelijk leek het ook of Börnemann het woordje gestaakt ongemoeid zou laten op het formulier.

Het is niet voor de eerste keer dit seizoen dat SV De Rijp wordt geconfronteerd met  een arbitraal optreden dat verbazing wekt. Eerder werd Menno Meijland na een licht vergrijp met rood weggezonden omdat hij een gewelddadige actie zou hebben begaan, hetgeen hem aanvankelijk door de aantekening op het formulier zeven duels schorsing opleverde. Met nota bene één wedstrijd korting voor de schikking. De straf werd teruggebracht tot vier wedstrijden. Daarna bleek er voor het thuisduel met koploper Dynamo een senior-scheidsrechter te zijn aangesteld die zijn kaarten in de kleedkamer had laten liggen.

De gebeurtenissen met Börnemann, die verbaal nogal te keer ging tegen spelers en strooide met gele kaarten, lieten onverlet dat SV De Rijp tegen Koedijk een prima teamprestatie leverde. Bij de Walvisvaarders ontbraken vijf basisspelers. Vooraf stond het al vast dat Roy de Beus, Ricardo Stam, Nick Visser en Valentijn Jonk om uiteenlopende redenen niet van de partij konden zijn. Bij de warming-up bleek ook Menno Meijland niet inzetbaar door een verrekte knieband.

Daardoor kon het oorspronkelijke plan om met Wesley Rollman in de spits te spelen niet meer worden uitgevoerd. Zijn plek werd ingenomen door Mike Deitmers en Wesley ging ‘op tien’ voetballen.

De Rijp kwam achter door een penalty toen Niels van Bavel in de ogen van de arbiter een tegenstander wat te hardhandig opving in het strafschopgebied. Tot dan toe was Koedijk heer en meester, maar de achterstand maakte wat los bij het gelegenheidsteam van De Rijp. Steeds vaker werd de aanval gezocht, al ging dat aanvankelijk vooral gepaard met lange ballen naar voren. Koedijk moest een bal op de lat incasseren en een geweldige pegel van Wesley kort voor rust.

De meeste toeschouwers stonden vanwege de korte pauze nog in de kantine, toen Tim Deitmers na een fraaie actie de gelijkmaker op het scorebord bracht. Maar het absolute hoogtepunt van de wedstrijd kwam in de tachtigste minuut. Tim stuitte op de uitgelopen doelman van Koedijk waarna de bal voor de voeten van Wesley kwam. Hij aarzelde geen moment en mikte de bal vanaf dertig meter vlak onder de lat in het net. Wesley moest achteraf toegeven dat hij ze zelden of nooit zo mooi had gemaakt. Toen de bal in de lucht hing twijfelde hij even of het speeltuig wel de goede vaart had en de goede richting. Maar tot zijn vreugde bleek het allemaal perfect. Een wereldgoal.

Börnemann liet Wesley tijdens de wedstrijd enkele malen weten dat hij het ook een fraaie treffer vond. Waarop de middenvelder in een kwinkslag tegen hem de hoop uitsprak dat hij toch niet te lang zou laten doorspelen zodat de goal drie punten zou opleveren. Het liep op een aparte manier af.

In elk geval heeft SV De Rijp getoond in de breedte stappen te hebben gemaakt. Met zoveel absenties toch drie punten pakken was een huzarenstukje. Niet alleen van tweede-elftalspelers als Mike Deitmers en Sander Bommer, die zich goed aanpasten aan het niveau, ook van de technische staf. Hopelijk is het allemaal niet voor niets geweest.

Erik Oudshoorn.

2018-12-07T18:37:07+00:00dinsdag 26 januari 2016|Senioren, Wedstrijdverslagen|