SV De Rijp neemt lastige hindernis (2)

/, Wedstrijdverslagen/SV De Rijp neemt lastige hindernis (2)

Nadat Bergen-Dynamo SC enkele weken geleden werd afgelast, was het nauwelijks voor te stellen dat het duel op hetzelfde natuurgras met SV De Rijp na een dag en nacht regen wél door zou gaan. Toch bleek het veld zondag redelijk bespeelbaar al stond er natuurlijk een stevige bries. Na de weliswaar moeizame, maar verdiende 2-3 zege waren alle betrokkenen van De Rijp blij dat de wedstrijd in het komende krokus-vakantieweekend niet opnieuw op de kalender hoeft te worden gezet.

Volgens Bergen stond het veld aan de Oudtburghweg enkele weken geleden wel degelijk blank. Dynamo trok dat in twijfel en enkele vertegenwoordigers van de koploper waren zelfs over het hek geklommen om zich er van te vergewissen dat er geen sprake was van competitiefraude. Een week later ging het duel alsnog door en liep Dynamo een zeperd op: 2-2. De wedstrijd werd door de scheidsrechter in de tweede helft een kwartier stilgelegd voor een afkoelingsperiode. Dat kan voor beide clubs nog gevolgen hebben.

De Rijp was dus gewaarschuwd toen het zonder de geschorste Ricardo Stam en de nog geblesseerde Menno Meijland aantrad in Bergen. Aanvankelijk bleek de tegenstander eenvoudig onder druk te zetten met goed positiespel. Maar uit een van de snelle counters kwam Bergen op voorsprong. Het team van trainer Peter van der Zwaan toonde echter veerkracht. Mike Deitmers was al eens dicht bij de gelijkmaker geweest toen Pascal Oudejans na een half uur vanaf links een voorzet verzond à la Jetro Willems. De bal werd door Wesley Rollman, die op tien speelde, prachtig over de doelman ingekopt. Vijf minuten later soleerde Valentijn Jonk naar de achterlijn en zijn voorzet kwam voor de schoen van Mike die 1-2 aantekende. En kort voor rust rondde Mike ook een vloeiende combinatie af tussen Pascal en Valentijn (1-3).

De Rijp leek af te stevenen op een grote overwinning, maar niets was minder waar. In de tweede helft speelde Bergen achterin één tegen één en hield het continu drie aanvallers voorin. Met de steun van de wind werd De Rijp teruggedrukt. Twan Schouten maakte zijn tweede goal voor Bergen en toen moesten de Walvisvaarders nog twintig minuten zien te overleven. Van der Zwaan wisselde Mike voor Patrick Oudejans, die op links ging spelen. Voorin moest een speler komen die de bal vasthield en dat werd Valentijn. Ons vlaggenschip was zonder problemen de slotfase ingegaan, als arbiter Dingerdis niet gruwelijk in de fout zou zijn gegaan. Een kopbal van Michel Keetman, ook weer over de doelman, keurde hij af wegens buitenspel, terwijl er op de doellijn nog een speler van Bergen stond. Kort erna pleegde een Bergenaar met een gestrekt been een aanslag op de enkels van Wesley. Een twitteraar van de club meldde in een tweet: overtreding van Bergen hoort niet op een voetbalveld. Het was een wonder dat Wesley na de keiharde tackle nog verder kon. Arbiter Dingerdis greep na de overtreding naar zijn rode kaart, maar wist niet meer wie de boosdoener was en gaf vervolgens maar helemaal niets. Even later mocht De Rijp blij zijn dat het geen penalty tegen kreeg.

De scheids kuierde al de hele wedstrijd op z’n gemak over het veld of hij een strandwandeling maakte aan de Costa del Sol. Zelden zat hij dicht op het spel. Met de aanstelling van arbiters van dit niveau zorgt de KNVB in feite voor het failliet van het lagere amateurvoetbal. Voor een betere arbitrage moet De Rijp promoveren en de kans daarop is weer wat dichterbij gekomen na het gelijkspel van Dynamo (3-3) en Egmondia (1-1) tegen respectievelijk Vrone en SV Graftdijk.

Erik Oudshoorn.

2018-12-07T18:36:57+00:00zondag 21 februari 2016|Senioren, Wedstrijdverslagen|