Was het door de verrassende rentree van René Boots, of de plotselinge galavoorstelling van Mikey Hoffs, of het verdienstelijke spel van gelegenheidsrechtsback Jurjen Cramer, of gewoon de 4-0 overwinning op SV Graftdijk? In elk geval mocht de streekderby weer een memorabele wedstrijd worden genoemd. De enkele honderden toeschouwers hoefden zich niet te vervelen aan de Jan Ploegerlaan.

Hij had donderdagavond na de training met coach Peter van der Zwaan afgesproken dat hij voor de gezelligheid en inspiratie op de bank zou komen te zitten. Maar in de rust voelde René Boots het meer kriebelen dan ooit en vroeg hij of er niet een paar speelminuten voor hem inzaten. Anderhalf jaar had hij aan de kant gestaan met een zware knieblessure. Nadat hij op 14 september 2014 tegen Beverwijk een kruisband in zijn knie scheurde, adviseerden de specialisten hem om eerst met revalidatie en training te kijken of hij weer kon herstellen. Dat bleek lange tijd goed te gaan, tot in februari 2015 het op de training helemaal misging. Ontroostbaar was hij toen zijn vader hem moest ophalen. René aarzelde daarna niet meer en liet zich in april opereren.

En nu, na maanden lang keihard werken, op en buiten het veld, keerde de topscorer uitgerekend in de clash met Graftdijk terug in het rood-witte shirt. De stand liet het toe om hem weer even weer het goede gevoel te geven. Zijn vader wist het later nog precies: in de 84ste minuut mocht hij Tim Deitmers vervangen. Even tikten de spitsen elkaar aan, zakelijk zonder veel emotie. Maar voor zijn ouders, die stilletjes langs de lijn stonden en anderhalf jaar een getergd voetbaldier in huis hebben gehad, was het een kippenvelmoment.

De komende weken gaat René verder aan zijn rentree werken in het tweede elftal. En hopelijk kan hij de grote finale van dit seizoen, met topduels uitgerekend in de laatste twee wedstrijden tegen Dynamo en Zeevogels en daarna eventueel de nacompetitie, weer als basisspeler op zijn vertrouwde spitspositie meemaken. Het is misschien allemaal toch sneller gegaan dan verwacht. Maar dat is ook te danken aan zijn bezieling en grote hunkering om weer aan het spelletje deel te nemen.

Een ander mooi verhaal was het optreden van Mikey Hoffs. Door schorsingen, blessures en spelers op wintersport, was de selectie zo uitgedund dat elftalleider Martin Effting zaterdag te elfder ure een beroep deed op de grillige speler. Hij had vorig seizoen al afscheid genomen van de selectie, want hij ging in Amsterdam wonen en trainen behoort niet tot zijn grootste hobby’s. Maar wie Mikey zondag weer in actie zag, kon opnieuw concluderen dat er een groot talent in hem verloren is gegaan. Achter vrijwel elke voetbeweging zat een idee, geen Graftdijker kreeg hem van de bal. Zijn fluwelen passes waren op maat, aan zijn snelheid op de eerste meters kon niemand tippen. En dat na één training dit seizoen en een paar wedstrijdjes met zijn vrienden in het derde elftal.

Van der Zwaan had hem vooraf op zijn hart gedrukt er geen one man show van te maken. Maar zo zit Mikey ook niet in elkaar. Want als hij eenmaal op het veld staat, is hij een teamplayer. In de 72ste minuut lukte het Mikey wat al lang in de lucht hing. Op rechts ving hij bij de middenlijn de bal op na een prachtige directe trap van de weer uitstekende doelman Jos Timmer. Mikey stormde vervolgens het strafschopgebied binnen, passeerde een verdediger en ook de keeper, waarna hij de bal op de doellijn in het net tikte. Er klonk een ovationeel applaus langs de kant voor de speler die enkele seizoenen geleden ook de schrik van Graftdijk was toen hij tegen zijn oude club het leeuwendeel van de negen treffers liet noteren. In de 84ste minuut profiteerde Tim ook nog van een perfecte steekpass van Mikey en stond de eindstand 4-0 op het scorebord.

Tim Deitmers had voor rust na een fout in de verdediging van Graftdijk ook voor de 2-0 gezorgd. Terwijl zijn broer Mike reeds in de derde minuut 1-0 had aangetekend, zijn vierde in drie duels. Daarna schoot Tim via de doelman nog een keer op de paal en kwam De Rijp vaak in kansrijke positie. Maar het had in de tweede helft Mikey nodig om over het dode punt heen te komen. Sterk spel verder in een groot deel van de wedstrijd van good-old Michel Keetman die toch een week skivakantie in de benen had. En verder hield de defensie, waarin drie spelers (de gebroeders Schrama en Pascal Oudejans) ontbraken zich onder leiding van Niels van Bavel goed staande. Jurjen Cramer speelde voor het eerst een competitieduel in de basis. Hij ging, na een wat onwennig begin, ook aanvallend steeds meer zijn aandeel leveren. Maar Vrone-uit volgende week wordt andere koek.


Erik Oudshoorn.