SV De Rijp nog twee zeges van de titel

/, Wedstrijdverslagen/SV De Rijp nog twee zeges van de titel

Na de 2-0 overwinning van SV De Rijp op Sint Adelbert en de nederlagen van de concurrentie mag het team van trainer Peter van der Zwaan dromen van het kampioenschap in de Vierde Klasse C. De Rijpers staan fier op kop met drie punten voorsprong op Zeevogels,  dat thuis verloor van Koedijk (1-2), en zelfs vijf op Dynamo SC dat met dezelfde cijfers eveneens op eigen veld ten onder ging tegen KSV. Dat is ook de tegenstander van volgende week voor de Walvisvaarders. Als De Rijp zegeviert in Heerhugowaard kan een week later thuis tegen Zeevogels de titel worden gepakt.

De sfeer was achteraf dan ook uitgelaten zondagmiddag. Maar de realiteit gebiedt te zeggen dat De Rijp nog niets heeft, behalve de zekerheid dat het deelneemt aan de nacompetitie als het géén kampioen wordt. Er wachten nog drie loodzware wedstrijden. En ook tegen het matige Sint Adelbert draaide de machine stroef. Aan de andere kant zullen alle betrokkenen beseffen dat de titel zelden zo dichtbij is geweest. En kampioen worden, dat doe je niet vaak in je leven.

In VI schrijft Iwan van Duren deze week over kampioenskandidaten die op het laatste moment de titel misliepen. Met de mislukte coup van AZ in 2007 nog vers in het geheugen; op de laatste competitiedag werd verloren van degradatiekandidaat Excelsior en ging de titel naar PSV. SV De Rijp zal minimaal nog twee keer boven zichzelf moeten uitstijgen. Het heeft wel enorm veel vertrouwen opgebouwd. Terwijl de directe concurrenten Zeevogels en Dynamo, die het hele seizoen weinig steken lieten vallen, nu plotseling de ene na de andere nederlaag lijden.

De Rijp begon sterk tegen Sint Adelbert. Jos Schrama was twee keer dicht bij een treffer. In eerste instantie trapte hij de bal in een reflex op de doellijn over en in de zevende minuut kopte hij het speeltuig op de lat. Tien minuten later had ook Tim Deitmers een goede kans. Hij knalde de bal eveneens over het doel. Daarna worstelde De Rijp met het stugge Sint Adelbert zonder echt gevaarlijk te worden. Een klein kwartier na rust kreeg Patrick Oudejans echter een goede mogelijkheid de score te openen. Hij had te veel tijd nodig om de kans te verzilveren. Maar de gelegenheidslinkshalf verzorgde wel de assist toen invaller René Boots de ban brak. Beheerst schoof de van een zware knieblessure herstelde spits de bal in de hoek. Vervolgens ontstond er een kolderieke situatie. René rende naar de bank om de treffer te vieren met zijn uit Australië teruggekeerde maatje Nick Visser. Die zat echter niet meer in dug-out omdat hij langs de zijlijn warmliep om ook in te vallen. Beiden vonden elkaar natuurlijk nog.

De Rijp bleef daarna simpel overeind en bouwde de voorsprong ook nog uit. Een vrije trap van Ricardo Stam kopte Michel Keetman achterwaarts in het doel. De bal was de lijn al gepasseerd toen een speler van Sint Adelbert hem nog een keer beroerde en hard in het net schoot. Een prachtige treffer. Jammer dat Ricardo, die net als tegen Berdos uitstekend inviel, door een scheidsrechterlijke dwaling een gele kaart opliep en tegen KSV opnieuw geschorst zal zijn. Toen hij door de doelman van Sint Adelbert in de rug werd gelopen, kreeg hij een gele kaart voorgehouden vanwege een schwalbe! Schrale troost voor Ricardo: voor de o zo belangrijke thuiswedstrijd tegen Zeevogels is hij hierdoor in elk geval zeker níét geschorst.

.

Erik Oudshoorn.