Glorieus kampioenschap SV De Rijp

/, Wedstrijdverslagen/Glorieus kampioenschap SV De Rijp

De buit is binnen. Na een 2-2 gelijkspel tegen Zeevogels kon complexbeheerder Bert Goesinne de triomfantelijke kampioenen op een platte kar langs het enthousiaste publiek op het terras rijden. Niet alleen het eerste elftal, ook het derde team van SV De Rijp dat vroeg in de middag dankzij een 1-4 zege bij Kwadijk de titel had veroverd, werd zo gehuldigd. Een uur later volgde een even glorieuze tocht door De Rijp en omgeving op de open dubbeldekker van Mart Leek. Het was een memorabele dag in de 84-jarige historie van SV De Rijp. Voor het eerst kampioen van de Vierde Klasse in 26 jaar!

Het team van trainer Peter van der Zwaan had nog een punt nodig tegen Zeevogels, in het begin van het seizoen de grote titelfavoriet. De ploeg uit Egmond moest hopen op twee nederlagen op rij van De Rijp en een zege op ons vlaggenschip in de beslissingswedstrijd. Maar dat scenario bleek wishful thinking. Bij een serie corners voor De Rijp in de eerste helft kopte René Boots een hoekschop van Patrick Oudejans achterwaarts in het net. Zeevogels, dat wel meer balbezit had, bouwde traag op en kwam niet verder dan een bal op de lat van Frank Jong. Terwijl aan de andere kant René nog een goede kans kreeg na een sterke actie van Tim Deitmers.

Zo’n acht minuten na rust was spits Jong wel succesvol. Na een uittrap van Zeevogels-doelman Jorrit Stoop kwam hij één-tegen-één te staan met Jos Schrama die niet meer op volle kracht snelheid kon maken door een liesblessure. Jong schoot de bal onhoudbaar in voor keeper Jos Timmer.  Maar de vreugde voor de gelijkmaker was voor Zeevogels van korte duur. Met een geplaatst schot zorgde Patrick voor 2-1.

Vervolgens kreeg De Rijp een flinke tegenslag te verwerken. Toen het spel stil lag schoot Niels van Bavel de bal als een vuurpijl het veld uit. Scheidsrechter Draaijer bedacht zich geen moment en trok geel voor spelbederf, terwijl Niels al een keer op de bon was geslingerd. Na afloop gaf de verder prima leidende arbiter uit Ede toe dat hij de kaart te snel had getrokken en zich niet realiseerde dat hij de centrale verdediger rood moest geven. Daarmee drukte hij een geweldige stempel op de wedstrijd en mogelijk zelfs het kampioenschap. Al was het natuurlijk geen slimme zet van Niels.

Maar ook met tien man, en Ricardo Stam voor Michel Keetman, had De Rijp de wedstrijd kunnen beslissen. De lijstaanvoerder mocht in de zeventigste minuut een strafschop nemen nadat Draaijer hands had geconstateerd. Stoop tikte de elfmetertrap van Rick Schrama echter uit de hoek. Vervolgens verdween de rust uit de ploeg van De Rijp, waar toch al zoveel spanning op stond. Ballen werden lukraak weggeschoten om de titel maar te kunnen veiligstellen. Kort voor tijd kwam Zeevogels door een fraaie omhaal van Karel Wijker nog langszij (2-2). Maar de ploeg had toch niet meer de kracht ook nog een derde treffer af te dwingen. Daarmee was het pleit beslecht in een bloedstollende wedstrijd.

Natuurlijk heeft de concurrentie het in de beslissende fase van het seizoen laten afweten waarvan kon worden geprofiteerd. Maar de titel is toch vooral een fantastische prestatie van trainer Van der Zwaan en zijn selectie die pas vanaf half april, na de terugkeer van Nick Visser, compleet werd.  Ook Ricardo Stam (blessures, schorsingen), Menno Meijland (schorsing, blessures), René Boots (in maart terug van zware knieblessure) en Roy de Beus (studie, blessures) hebben een groot gedeelte van het seizoen gemist. We praten verder over een brede selectie met één veteraan van 44 (Michel Keetman), die nog steeds een voorbeeld is voor velen, en één dertiger (Jos Schrama), de rest is in de twintig en het grote talent Jos Timmer zelfs pas 17. Ter vergelijking: Zeevogels speelde gisteren met vijf dertigers en een speler van zelfs van bijna vijftig (Jeroen Koel, 48). Dat ging lang goed dit seizoen, maar een dip kon niet uitblijven. De Rijp is kampioen en heeft ook een mooie toekomst. Een terechte triomfator dus.

Erik Oudshoorn.

De kampioenen.
1e kampioen

Trotse opa en oma met hun kleinkinderen.
opa_oma en kleinkinderen

2018-12-07T18:36:31+00:00maandag 9 mei 2016|Senioren, Wedstrijdverslagen|