SV De Rijp heeft aan een punt genoeg

/, Wedstrijdverslagen/SV De Rijp heeft aan een punt genoeg

’We worden kampioen jongens’, klonk het op het veld van KSV uit de mond van een  van de spelers van SV De Rijp nadat de arbiter voor de laatste keer had gefloten. De titel in de Vierde Klasse C is inderdaad wel akelig dichtbij gekomen. Ons eerste elftal heeft zondag thuis tegen Zeevogels aan een punt genoeg om voor het eerst sinds 26 jaar (!) het kampioenschap van deze afdeling binnen te halen. De eclatante 1-3 overwinning in Heerhugowaard en het puntenverlies van de concurrentie zorgden ervoor dat de hoofdprijs zomaar voor het grijpen ligt. En dat mag eigenlijk niet meer misgaan.

In de wedstrijd die vooraf door trainer Peter van der Zwaan als de zwaarste van drie finales werd beschouwd  – er resteert ook nog een duel met Dynamo SC – leverden de Walvisvaarders een voortreffelijke prestatie. KSV, dat krampachtig de nacompetitie probeert te ontlopen en ook nog in de race was voor de laatste periodetitel, had vooraf de messen geslepen. Na drie overwinning moest ook De Rijp aan de zegekar worden gebonden. Die instelling resulteerde in een bikkelharde partij.

Maar waar SV De Rijp in het verleden nog weleens ten onder ging in het fysieke geweld en zich snel liet provoceren, gaf de ploeg nu geen krimp. En zelfs niet op de hobbelige grasmat die in niets te vergelijken was met het kunstgras aan de Jan Ploegerlaan. Binnen tien minuten had René Boots zijn team aan een voorsprong kunnen helpen.  Eerst schoot hij op de doelman en vervolgens over.

Maar de 0-1 kwam toch. Patrick Oudejans was als linkshalf uitstekend op dreef en bediende in de 24ste minuut Wesley Rollman die de bal perfect in de hoek schoot. Nog voor rust had De Rijp op 0-2 kunnen komen ware het niet dat het doelpunt door de scheidsrechter werd afgekeurd wegens buitenspel. Volgens de leidsman had het laatste tikje van Tim Deitmers niet gegeven mogen worden nadat de bal via een eigen speler van KSV over de lijn leek te rollen. Ook die curieuze beslissing bracht De Rijp niet uit zijn evenwicht, evenals de keiharde tackles van KSV-spelers. Bij een van die charges raakte Patrick geblesseerd. Hij werd vervangen door Valentijn Jonk die ogenschijnlijk weinig last meer leek te hebben van zijn enkelblessure. Hij zou nog een belangrijke rol gaan spelen.

Zeven minuten na rust kwam KSV verdiend op gelijke hoogte. Voor het doel van Jos Timmer was de ploeg vaak genoeg gevaarlijk geweest. Maar na twintig minuten, waarin een schot van Menno Meijland het enige wapenfeit was geweest, ging De Rijp op zoek naar de overwinning. Van der Zwaan pleegde een opmerkelijke wissel. Verdedigende middenvelder Michel Keetman ging naar de kant en aanvallende middenvelder Menno nam zijn plaats in. Tim zakte een plek en kwam ‘op tien’ te staan. Terwijl Nick Visser in de spits René ging vergezellen. Langs de kant werden de wenkbrauwen gefronst.  Want juist op het middenveld had De Rijp het moeilijk. Maar de wissel pakte goed uit. Bij een kopduel, die hij in eerste instantie door een zet in zijn rug verloor, maakte de tegenstander van Nick hands. Rick Schrama schoot de bal vanaf elf meter perfect in de hoek. Of eigenlijk twaalf meter, want hij legde bal nog even naar achteren op een goede plek. En daarna toonde De Rijp opnieuw over een goede conditie te beschikken. In de 83ste minuut viel de beslissing. Een uitstekende voorzet van Valentijn werd door René fraai ingekopt. Een aanval uit het boekje: 1-3.  Het is nog te vroeg om te juichen, maar we gaan de champagne voor de zekerheid koud zetten.

Erik Oudshoorn.

2018-12-07T18:36:27+00:00dinsdag 17 mei 2016|Senioren, Wedstrijdverslagen|