Blamage SV De Rijp in bekertoernooi

/, Wedstrijdverslagen/Blamage SV De Rijp in bekertoernooi

Bekeren, dat is nooit een favoriete bezigheid geweest van SV De Rijp 1. Immers, als je de eerste ronde in het voorseizoen, een competitie met drie teams, bent doorgekomen wacht meestal een té sterke tegenstander. Een ploeg uit de Eerste of Hoofdklasse die zijn bestaansrecht ontleent aan betalen van spelers. Verenigingen die net doen of ze amateurvoetbal bedrijven, maar elk jaar fungeren als duiventil voor clubhoppers die voor een paar tientjes extra per maand vaker van elftal wisselen dan van onderbroek. Het is vanzelfsprekend dat het vlaggenschip van  SV De Rijp daar nooit aan kan én wil tippen. Wij zijn mede door onze geïsoleerde ligging afhankelijk van zelfopgeleide talenten uit het eigen dorp. Als morgen de jeugd van De Rijp massaal besluit te gaan dammen in plaats van voetballen, is de SV ten dode opgeschreven. Maar dankzij de decennialange voetbaltraditie zal dat niet gauw gebeuren.

Spelers van het eerste elftal weten dus dat er aan het bekertoernooi, behalve een mooi affiche, geen eer te behalen valt. Zo bleek vorig jaar tegen ADO ’20 (6-0) dat ook nog eens thuis mocht spelen. Maar de gelatenheid waarmee zondag een pak slaag van vierdeklasser SC Dynamo  werd geïncasseerd (5-1) was onnodig en beschamend. Goed, SV De Rijp miste acht basisspelers en dat waren niet de minsten: doelman Jos Timmer  (liesoperatie), René Boots (geforceerde knie), Menno Meijland (dikke enkel), Ricardo Stam (vakantie), Valentijn Jonk (enkel), Patrick Oudejans (ziek), Mikey Hoffs (werk) en Rick Schrama (terug van vakantie, viel tijdens de tweede helft in). Maar… tot ruim een kwartier voor tijd was er niets aan de hand.

Dankzij een veel beter doelsaldo had De Rijp in Ursem aan een gelijkspel voldoende om door te bekeren. Nadat Tim in de 52ste minuut profiteerde van een verkeerde spelhervatting van de doelman van Dynamo, leken de Walvisvaarders dan ook op rozen te zitten. Niets was minder waar. Een kwartier later kopte de altijd gevaarlijke Mike van der Velden geheel vrijgelaten de gelijkmaker binnen. En zeven minuten later kwam Dynamo op voorsprong. De Rijp stroopte de mouwen niet op, maar liet het hoofd hangen en incasseerde in korte tijd nog drie goals. Dat was vooral voor doelman Leon Commandeur een hard gelag. De talentvolle keeper van Onder-19 had beter verdiend nadat hij in de eerste helft een paar keer oog-in-oog met de watervlugge Van der Velden uitstekend redde. Aan alle vijf tegentreffers had hij vrijwel geen schuld. De zeventienjarige debutant was dan ook een van de weinige lichtpuntjes.

Komende zondag, in de eerste wedstrijd in de Derde Klasse tegen Vitesse ‘22, zal Menno waarschijnlijk weer van de partij zijn. Dan kan Tim Deitmers, die in Ursem op 10  speelde, doorschuiven naar de spits en zijn broer Stijn vervangen. Verder zullen Patrick en Rick ook beschikbaar zijn voor de basis. Wellicht is er tevens ruimte voor de van SV Graftdijk teruggekeerde Melle Boersma in het team. Hij is de revelatie van het voorseizoen en wordt door trainer Peter van der Zwaan vaak als linkshalf ingezet. Jammer dat er in Ursem geen spelers van het tweede team bereid waren om na hun bekerdebacle tegen Spirit 2 bij het eerste op de bank te zitten. Dergelijke opoffering was kennelijk te veel gevraagd. Nu beschikte Van der Zwaan over slechts één wissel tegen Dynamo: vakantieganger Rick.

Erik Oudshoorn.

2016-08-30T17:44:29+00:00dinsdag 30 augustus 2016|Senioren, Wedstrijdverslagen|