Beemster (nog) te sterk voor SV De Rijp

/, Wedstrijdverslagen/Beemster (nog) te sterk voor SV De Rijp

Teleurstelling en een onbevredigd gevoel overheersten bij SV De Rijp 1 na de 4-2 nederlaag bij rivaal SV Beemster. In amper drie minuten kort na rust liet de ploeg van trainer Peter van der Zwaan de kaas van het brood eten. Beemster boog toen een 1-2 achterstand om in een 3-2 voorsprong. En die klap kwam De Rijp niet meer te boven. SV Beemster en SV De Rijp zullen mogelijk dit seizoen in elkaars vaarwater zitten als het gaat om lijfsbehoud in de Derde Klasse B. De één eindigde de afgelopen twee jaar als twaalfde en elfde in deze poule en de ander zal als nieuweling alle zeilen moeten bijzetten om de zwakke seizoenstart goed te maken. Een degradatiekandidaat ben je al snel: de twee ploegen die onderaan staan degraderen direct, de twee erboven spelen nacompetitie.

SV De Rijp is zeer incompleet aan het seizoen begonnen en dat zal voorlopig nog wel even zo blijven. Blessures en de vakantie van Menno Meijland naar Zuid-Afrika zijn daar debet aan. Als alles volgens plan verloopt kan Van der Zwaan pas na de winterstop over een complete selectie beschikken. De vraag rees zondag dan ook al snel hoe de krachtsverhoudingen er hadden uitgezien als de Walvisvaarders in Middenbeemster op volle oorlogssterkte waren aangetreden. En dat is wel nodig om een vuist te maken in de Derde Klasse. De aanstormende jeugd mist nog het laatste stapje om ook op dit niveau goed te acteren. Toch kwam De Rijp twee keer op voorsprong. Al in de zesde minuut rondde Nick Visser een voorzet van links van Patrick Oudejans perfect af. De Rijp begon sterk aan de wedstrijd en had al eerder kunnen scoren. Dennis Gontha, die geheel werd vrijgelaten voor het doel van de weer herstelde Jos Timmer, tekende zo’n tien minuten na de openingsgoal de gelijkmaker aan. Vervolgens werd De Rijp wel steeds meer teruggedrukt op eigen helft, al was dit ook onderdeel van de tactiek. Maar Jos Schrama zorgde met een fraaie kopbal na een assist van Stijn Deitmers dat De Rijp met een voorsprong naar de kleedkamer ging.

De hervatting na rust was desastreus voor de bezoekers. Sonny Hillebrand bracht met een fraai schot, terwijl er geen druk was op de bal, beide ploegen weer op gelijke hoogte. En vervolgens kwam de klasse van spits Frank Pieters letterlijk naar boven. Met een snoeiharde kopbal torende hij boven iedereen uit. De voorzet van Lorenzo Rijmers kwam van de linkerkant van De Rijp. Daar bleek Pascal Oudejans geblesseerd geraakt aan zijn knie. Bij de goal van Pieters was zijn bewaker Jos Schrama even geklopt. Toch speelde Jos een uitstekende wedstrijd en had hij de goalgetter van Beemster het merendeel van de wedstrijd aardig onder controle. ‘Als je met Frank de lucht ingaat heb je ook te maken met zijn gewicht’, legde hij uit. ‘Al time je goed, je wordt al snel uit balans gebracht.’ In het laatste half uur kroop De Rijp wat meer uit zijn schulp. Nick was dicht bij de gelijkmaker met een kopbal en invaller Tom Rijser loste twee keer een goed afstandsschot op doel waar keeper Pascal Fokkema moeite mee had. Dat Beemster nog op 4-2 kwam was voor de bekende statistieken, vooral omdat De Rijp op jacht ging naar de gelijkmaker. Tom tikte de bal bij een aanval van Beemster in eigen doel.

De wedstrijd speelde zich af in de stromende regen. Zelfs onder de grootste paraplu’s hield je het niet droog. Beemster beschikt wel degelijk over een overdekte tribune, maar die staat langs het natuurgrasveld en daar wil trainer Johan Rutz niet op spelen. Zelfs niet onder dit soort extreem publieksonvriendelijke omstandigheden. Zijn voorkeur en dat van het team gaat uit naar het kunstgrasveld. Met als gevolg dat de toeschouwers, die afkwamen op de langverwachte streekderby, met een nat pak naar huis gingen.

Erik Oudshoorn.

2016-10-03T20:52:51+00:00maandag 3 oktober 2016|Senioren, Wedstrijdverslagen|