Gelijkspel morele overwinning op DTS

//Gelijkspel morele overwinning op DTS

Het gelijkspel tegen DTS werd gevierd als een overwinning. Het was in elk geval een morele triomf. Want als je na een 0-3 ruststand in de tweede helft nog terugkomt tot 3-3 dan mag het zo toch wel genoemd worden. Het eerste elftal van SV De Rijp sloot het kalenderjaar 2016 derhalve positief af. Een jaar, waarin het kampioenschap in de Vierde Klasse werd behaald, dreigde door de harde klappen van de afgelopen weken in mineur te eindigen. De remise tegen DTS geeft weer wat hoop voor de tweede seizoenshelft, waarin een gat van minimaal zes punten moet worden overbrugd voor lijfsbehoud.

Tot 29 januari, wanneer de uitwedstrijd tegen Vitesse ’22 op het programma staat, hebben de geblesseerden de tijd weer fit te worden. Ook zondag leek SV De Rijp het veldhospitaal van de tv-serie Mash. Op het terras stond bijna een compleet elftal dat niet inzetbaar was. Onder wie Pascal Oudejans, Nick Visser, Menno Meijland, Jos Schrama, Tim Deitmers, René Boots en Melle Boersma. Op de bank vertoefde Valentijn Jonk, die nog inviel maar na ruim een half jaar blessureleed slechts vier keer met de groep had meegetraind. Het waren dus weer de jonkies van het tweede, het opleidingsteam, die het moesten doen. En ze deden dat met verve.

De tieners Max Huider, Thom Rijser en Bas Koster speelden een puike wedstrijd. En laten we ook de nog maar achttienjarige doelman Jos Timmer niet vergeten die de laatste weken door de omstandigheden in het elftal een zware tijd achter de rug heeft, maar een paar prima reddingen verrichtte.

SV De Rijp-DTS was bovenal de wedstrijd van Jordi Bitter en Ricardo Stam. Beiden verzorgden een zuivere hattrick. Bitter in de eerste helft, Stam na rust. Bitter was aanvankelijk een plaag voor de defensie van SV De Rijp. De ex-prof, die vanwege zijn blessuregevoeligheid moest stoppen met betaald voetbal, leek eenmaal op snelheid niet in toom te houden. Bitter heeft zelfs een eigen Wikipedia-pagina. Daarop lezen we dat hij in de jeugd speelde van DCG (een jaar), DTS (vier jaar), AZ (twee jaar), Haarlem (twee jaar) en Ajax (vier jaar). Fred Grim nam hem van Jong Ajax mee naar Almere City FC, maar daar kwam hij niet aan spelen toe. Sinds 2015 komt Bitter weer uit voor DTS.

De politieagent kreeg halverwege de eerste helft Jurjen Cramer als bewaker nadat Michel Keetman uitviel. De veteraan werd door een schoen geraakt tegen zijn hoofd en moest naar het ziekenhuis voor behandeling. Daar werd een gapende wond ‘geplakt’.  Wat resteerde was een dichtgeslagen oog. Het leek of hij zojuist een paar klappen van Mohammad Ali had geïncasseerd. De wissel had zodoende consequenties voor Bitter, want Jurjen week geen moment van zijn zijde en dat was de juiste aanpak. Niettemin kon hij kort voor rust nog 0-3 aantekenen.

Het betekende niet dat De Rijp zich naar de slachtbank liet leiden. Na een pass van Rick Schrama en Wesley Rollman had Ricardo al in de 27ste minuut kunnen scoren. Acht minuten later kwam hij opnieuw oog-in-oog met de doelman van DTS na aangeven van Max en lukte het weer niet de bal in het net te prikken. Niels van Bavel kopte ook nog op de lat.

In de rust spraken de Walvisvaarders met elkaar af dat er na de 9-0 van de week ervoor tegen SVW geen nieuwe afstraffing mocht volgen. De mouwen werden opgestroopt en eindelijk zat het mee. Eigenlijk al toen Wesley op de kruising kopte,,,van zijn eigen doel. Na een pass van Max maakte Ricardo schitterend 3-1.  In de 70ste minuut volgde de 2-3 na een assist van Thom en de jonge nummer tien verzorgde ook het voorbereidende werk bij de 3-3, vijf minuten later.  DTS kon puntenverlies in de race om de titel niet gebruiken en ging op jacht naar de winnende goal, maar De Rijp hield stand op vechtlust.

Er wacht een winterstop van bijna twee maanden. Die tijd kan door de spelers benut worden om het juiste schoeisel (simpele kicksen met pinnen) aan te schaffen en een zorgverzekering af te sluiten met fysiotherapie. Dat is wel zo professioneel in het amateurvoetbal.

Erik Oudshoorn.

2016-12-14T21:28:12+00:00woensdag 14 december 2016|Senioren|