Nieuwjaarstoespraak op receptie

/, PR/Sponsor, Senioren/Nieuwjaarstoespraak op receptie

Traditiegetrouw hield onze voorzitter Erik Oudshoorn een speech tijdens de Nieuwjaarsreceptie voor alle aanwezigen:

SV De Rijp klaar voor de toekomst

Het bestuur van SV De Rijp wenst iedereen een gezond en gelukkig 2017

Met veel belangstelling lees ik in ons onvolprezen clubblad Het Kontakt altijd de krantenberichtjes uit de jaren zeventig, tachtig en negentig die hoofdredacteur Piet Slooten ter illustratie afdrukt. Soms staat er een foto bij en dan herken je, als je goed kijkt, de vaders van nu als jonge adonissen in actie of op een elftalfoto. Het verbaast me dat in die jaren elke bestuurswisseling of jaarvergadering nieuws was. Tegenwoordig moet er wel heel wat gebeuren wil je als club of bobo de krantenpagina’s halen. Ik ben het afgelopen jaar alleen gebeld door De Uitkomst over de korrel-gate. Kennelijk kunnen de kranten niet meer het regionale nieuws brengen zoals ze dat in het verleden deden. Het zal er niet beter op worden nu TMG, de Telegraafgroep die ook het Noordhollands Dagblad uitgeeft,  heel tactisch op Oudejaarsdag heeft aangekondigd 45 regionale journalisten de laan uit te sturen. Happy New Year.

En dat terwijl er in de 85-jarige historie van SV De Rijp zelden zoveel zal zijn gebeurd, als afgelopen jaar. Ga maar na: in mei konden we op een mooie voorjaarsdag het kampioenschap vieren van het eerste elftal. Voor het eerst in 26 jaar de titel in de Vierde Klasse. Dat nemen ze ons niet meer af, zelfs als we dit seizoen door omstandigheden weer degraderen. Maar we konden in de zomer nóg acht teams huldigen. En recent voor de wintertitels weer twee.

In augustus kwam profarbiter Dennis Higler bij ons op bezoek om namens de KNVB aan SV De Rijp het ARAG-certificaat uit te reiken. Het valt ons op dat de jonge scheidsrechter sindsdien een stuk beter is gaan fluiten in de Eredivisie. SV De Rijp kreeg de onderscheiding omdat het heeft bewezen over een zeer goede opleiding voor arbiters te beschikken. En enkele weken later, het was wéér een warme dag, konden we de fonkelnieuwe kleedkamers openen. Voor het kerstfeest hing er ineens een prachtige overkapping boven het terras, geschonken door een weldoener uit het dorp. We hoeven nooit meer in de regen te staan als we naar onze helden kijken. Tevens kunnen we gewoon een drankje in de kantine blijven bestellen. En op de valreep van vorig jaar werd de brug geplaatst voor onze nieuwe entree. Het moge duidelijk zijn dat dit bouwwerk nog enige afwerking behoeft, maar het tegelwerk is door een stel vrijwilligers met een clubhart recent al gedaan.

We kregen verder vorig jaar het verheugende bericht dat de sponsoring door ING in principe wederom met drie jaar wordt verlengd. Als we het eens kunnen worden over de tegenprestaties levert dat wederom substantieel geld op. En dat geldt ook voor onze andere hoofdsponsors zoals Het Wapen van Münster, van het eerste elftal, en Medec, van de jeugd. Maar we zijn bijvoorbeeld ook heel blij met alle deursponsors van de nieuwe kleedkamers, die de afwerking mogelijk hebben gemaakt. Er zijn nog een paar nieuwe ontwikkelingen, daar kom ik zo op terug.

Eerst even dat kleine rampje waaraan we zijn ontsnapt. Want als het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid, half december niet had gemeld dat er in die rubberen korrels op het kunstgrasveld geen hoge concentratie schadelijke stoffen zitten, dan hadden we bij SV De Rijp wel een probleem gehad. Dan zouden we immers nog slechts over één goed veld hebben beschikt en ridder te voet zijn geweest. Op het B-veld is immers door de gemeente Alkmaar een toplaag van het voormalige trainingsveld aangelegd, en die mat lag er in het verleden elk seizoen in oktober al bij als een steppe.

Maar gelukkig kwam uitgerekend via de NOS het verlossende woord. Teletekst, dat een dag eerder voor de zoveelste keer specialisten citeerde dat kunstgrasvelden met rubbergranulaat levensgevaarlijk zouden zijn, meldde die dinsdagochtend doodleuk dat er niets aan de hand is. Wat hebben we ons druk gemaakt! Bij verschillende clubs werd helemaal niet meer op kunstgras gevoetbald. Net of je op zestigste stopt met roken en denkt dat je dan geen longkanker meer kan krijgen.

We wachten nu nog op een EU-onderzoek ter bevestiging. Maar toen we op bezoek waren bij Hercules Zaandam zette de voorzitter van die club mij wel aan het denken. Hij zei zelf een onderzoek te laten uitvoeren, omdat hij het niet op zijn geweten wilde hebben als over een aantal jaren toch blijkt dat er mensen rondlopen met leukemie die op de velden van Hercules hebben gevoetbald. Het is iets waar we bij De Rijp nog maar eens bij stil moeten staan.

Veel positiever was afgelopen jaar opnieuw de grote inzet van vrijwilligers. Of het nu op het veld betrof, of bij de bouw van de kleedkamers, of in de kantine, of de schoonmaakploeg, of de programmabladmakers, honderden hebben hun vrije tijd en energie weer opgeofferd aan de club en dat maakt SV De Rijp zo uniek. Zorgen zijn er op dit vlak nog wel. Het complete jeugdbestuur stapt aan het einde van het seizoen op en moet vervangen worden door verse krachten. En Peter Stam zal na vele jaren van grote inzet stoppen als secretaris. Ook voor hem zoeken we nog een opvolger.

Een vereniging met zoveel trouwe clubmensen verdient een goed eerste elftal,  dat een stabiele derdeklasser moet kunnen zijn. Helaas is het nog behelpen met ons vlaggenschip na de lang verwachte promotie. We zijn als geïsoleerd dorp steeds afhankelijk van onze eigen kweek. En die wordt altijd afgeroomd door de grote clubs in de omliggende gemeenten. Daar voetballen vaak onze beste spelers. Ik geef ze niet helemaal ongelijk. Maar hierdoor zijn we in de breedte voor een goede Derde Klasse als 3B niet sterk genoeg als dragende spelers van de selectie in grote getale in de lappenmand belanden met langdurige blessures, zoals de afgelopen maanden.

Aangezien de teleurstellende resultaten dus verklaarbaar zijn, hebben wij gemeend het contract van hoofdtrainer Peter van der Zwaan toch te moeten verlengen. Voor twee jaar zelfs. Wij zijn misschien het eerste bestuur in de wereld dat dit heeft gedaan na een 9-0 nederlaag. Maar wij geloven in deze coach en hij heeft het enorm naar zijn zin bij onze gezellige en gemoedelijke vereniging. Van der Zwaan kan tevens constateren dat het tweede elftal, dit seizoen voor het eerst een echt opleidingsteam, en de meeste selectieteams in de jeugd het wél goed tot zeer goed doen.

Ik wil eindigen met een ander, misschien wel verrassend nieuwtje. De Brede School van De Rijp is al een van de meest groene scholen van Noord-Holland. Daarnaast zal straks ook een van de meest duurzame voetbalclubs van de provincie te zien zijn. Althans, als wij in aanmerking komen voor de aangevraagde overheidssubsidie en de Buitengewone Algemene Ledenvergadering, die we zullen uitschrijven, akkoord gaat. Mocht dat allemaal volgens plan verlopen, dan zal SV De Rijp vanaf medio 2017 zijn elektriciteit voor een groot deel zelf opwekken. Er komen 54 zonnepanelen op het dak die zeven huizen een jaar lang van stroom zouden kunnen voorzien. Het levert de natuur 13.379 kilo minder CO2  op waarvoor normaliter 669 bomen nodig zouden zijn. Zeg maar, ongeveer net zoveel als de gemeente in De Pauw heeft gekapt. Tegelijkertijd wordt het A-veld voorzien van LED-verlichting en komt er in de kantine een scherm te hangen waarop het resultaat van de verduurzaming is te volgen. De huidige lichtinstallatie met halogeenlampen verhuist naar het B-veld. Zo slaan we meerdere vliegen in een klap. Want op een doordeweekse avond is het straks mogelijk avondwedstrijden te spelen, terwijl de trainingen gewoon doorgang kunnen vinden. Dit allemaal kostenneutraal. Hoe dat kan, zullen we op de Buitengewone Algemene Ledenvergadering uitleggen.

SV De Rijp is meer dan ooit klaar voor de toekomst, voor 2020 en later. Niet alleen door onze bloeiende jeugdafdeling, maar ook vanwege een ultramoderne accommodatie.

2017-01-10T14:12:20+00:00dinsdag 10 januari 2017|Jeugd, PR/Sponsor, Senioren|