Forse zege biedt De Rijp weinig soelaas

//Forse zege biedt De Rijp weinig soelaas

SV De Rijp weet weer wat winnen is. Limmen werd in de eerste wedstrijd na de winterstop met 5-2 verslagen. En dat was eigenlijk nog een mager resultaat als je keek naar het aantal kansen dat ons vlaggenschip kreeg. Met name in de eerste helft, die werd afgesloten met een 2-0 voorsprong, had De Rijp de wedstrijd al moeten beslissen.
Helaas schoten de Walvisvaarders op de ranglijst niet veel op met de ruime zege. De concurrenten, in de strijd om degradatie te voorkomen, wonnen namelijk ook. OSV boekte een opmerkelijke overwinning tegen Vitesse ’22 (3-0), Wijk aan Zee was te sterk voor SVW ’27 (3-2), en Zeevogels versloeg Volendam (2-1). Daardoor staat De Rijp in de Derde Klasse nog steeds stijf onderaan met zes punten achterstand op OSV (wel een duel meer gespeeld) en Wijk aan Zee. Verder was het jammer dat Tim Deitmers al vroeg in de wedstrijd opnieuw geblesseerd raakte en zijn vervanger, Nick Visser, door een onnodige gele kaart het eerst volgende duel is geschorst. Dan zal De Rijp voorin dus opnieuw moeten improviseren.
De ploeg van trainer Peter van der Zwaan liet Limmen het spel maken, maar de middenmoter wist er voorin geen raad mee. De counters van de thuisploeg waren echter vaak messscherp. Met name Valentijn Jonk onderscheidde zich op de linkervleugel. Maar in de negende minuut was het aan zijn kant Wesley Rollman die een vrije bal voor het doel trok, waarna het voor Jos Schrama een koud kunstje was 1-0 aan te tekenen. Een schot van Thom Rijser, na voorbereidend werk van Valentijn, werd door doelman Randy Scheerman van de lijn gegrabbeld. Valentijn zette ook Ricardo Stam een keer vrij voor het doel. Maar nadat Wesley een bal in het centrum van de defensie van Limmen had onderschept, rondde Nick koelbloedig af. Ricardo (vrij voor de doelman) en Nick zouden daarna nog kansen hebben om de marge te vergroten.
De tumultueuze tweede helft begon met een grote kans voor Thom, die als nummer 10 vaak voor dreiging zorgde, maar aan de bal soms te veel tijd nodig heeft. Het gebeurt nogal eens dat zijn acties sterven in schoonheid. Wesley, Ricardo en Nick konden de score ook verder uitbouwen, maar het was Valentijn die met een fraaie actie een verdediger omzeilde en 3-0 aantekende. Inmiddels was Limmen door een rode kaart met tien man komen te staan en later zou er nog een speler van de ploeg met twee keer geel van het veld worden gestuurd. Dat was koren op de molen voor De Rijp. Invaller Patrick Oudejans zette fraai voor op Nick die met een echte spitsengoal voor 4-0 op het scorebord zorgde. En het was weer verdediger Jos Schrama die na een scrimmage voor het doel afdrukte: 5-0. Met acht veldspelers scoorde Limmen vervolgens nog twee keer tegen. Een vrije trap vloog schitterend in de kruising en de tweede was het gevolg van onachtzaamheid in de Rijper defensie. Die had lang stand gehouden, mede door de noeste arbeid van verdedigende middenvelder Bas Koster. Hij speelde Limmen-aanvoerder Rik Seignette feitelijk uit de wedstrijd.
Weinig waardering was er voor assistent-scheidsrechter Schilder van Limmen. Af en toe nam hij de buitenspelregel met een korrel zout, en dat is niet bepaald wat je van een grens mag verwachten. Een paar keer werd Ricardo afgevlagd op het moment dat hij vrij kon opstomen naar het doel van Limmen. Arbiter Peetoom legde achteraf uit dat hij volgens zijn metingen elf kilometer had afgelegd en dat er een grens is aan zijn loopvermogen. Daardoor was hij vaak afhankelijk van zijn assistenten. Gelukkig voor De Rijp stond hij bij de 1-0 van Jos op één lijn, en kon hij constateren dat de opgestoken vlag van Schilder ten onrechte was.

Erik Oudshoorn.

2017-02-07T17:36:59+00:00dinsdag 7 februari 2017|Senioren|