Je gelooft het niet als je er niet bij was…

EVC JO17-1 – SV De Rijp JO17-1          2-1 (0-1)

25 maart 2017. De wijze Salomon schreef het al: dat wat krom is kan niet rechtgemaakt worden. Zaterdag jl. 24 maart was zo’n voetbalmiddag. Ondanks de hartverwarmende lentezon, deze dag kan niet kapot zou je denken, werd De Rijp JO17-1 in Edam bestolen! Een eerste helft die tam was, waar EVC de bal mocht rondspelen in de achterste linie, nauwelijks een doel kans wist te creëren en De Rijp moeite had de bal in bezit te houden door te veel slordigheid in de passing. Totdat Menno een gaatje zag in de Edammer defensie en zijn diepe bal op Jip precies op maat was. Jip’s aanname was perfect, zijn dribbel bleek op de juiste snelheid en in de 1 op 1 met de keeper bleef hij koel, BOEMM, 0-1 !  Een fijne voorsprong, een machteloos EVC en nog steeds ongelukkig net niet voetbal van De Rijp. Luc vA. dwong de EVC keeper tot een mooie zweefduik om zijn inzet van onder de lat vandaan te plukken. Slechts een keer moest Bruce ingrijpen na een slippertje in de Rijper defensie, verder niks aan de hand.

De tweede helft begon wat scherper, maar De Rijp bleef ongelukkig in de duels. Nog steeds niks aan de hand. Jip werd weer een keer goed de diepte ingestuurd. Dit keer strandde onze spits op de keeper. En toen werd de arbiter getroffen door een voor ons onzichtbare komeet van een 40+ kaas. Ofzo. De Rijp verdedigde uit na een goed afgeslagen vrije trap van EVC (kopduel fair gewonnen door de veel beter timende Beau), de afgetroefde aanvaller bleef met rugpijn liggen. Het spel leek door te gaan, De Rijp ten aanval, maar de zorgzaamheid van de arbiter noopte hem het spel stil te leggen. Dacht iedereen. En tot verbazing van diezelfde iedereen legde de totaal van het padje zijnde arbiter de bal op de stip. Strafschop! Wat? Voor wat? Wij weten het nog steeds niet. De thuisploeg pakte dit cadeau met graagte uit, 1-1. Zo makkelijk op gelijke hoogte komen is zelden vertoond. De Rijp moest door, zwaar gefrustreerd door zoveel onrecht. Door deze peper werd het wat feller en De Rijp zette meteen weer druk, maar leek ook tegen zichzelf te gaan voetballen. Zeker ook omdat er nog wat kansjes gemist werden. Stan lepelde na een mooie actie de bal net over de lat, Robbert knalde de bal na een mooie voorzet van Tom hoog over. Menno’s inzet rolde via buitenkant paal naast. En toen sloeg de thuisploeg toe. Een snelle combinatie werd mooi en knap afgerond, 2-1! Met nog enkele minuten op de klok.

Direct vanaf de aftrap slalomde Stan met korte 1-2 tjes tot bijna de 16, de breedtepass op Luc op rechts was op tijd, de voorzet van Luc schitterend. Beau, met weer een perfecte timing, was precies op tijd voor de goal en op hoogte om de bal tegen de touwen te koppen. BWAMM, 2-2, een uitstekende goal en de verdiende gelijkmaker. Of toch niet? De vlag aan de zijlijn wapperde, de scheids volgde het thuisadvies en dus geen goal maar een vrije trap tegen. Wie zet hier wie buiten spel?

De Rijp voelde zich bestolen (en dan schrijf ik het netjes op) en kreeg vandaag te weinig, EVC veel te veel.
De betekenis van Respect wordt zo wel heel lastig uit te leggen. Ik knijp in mijn neus: “Au!” De bevestiging dat het geen nare droom is geweest, maar echt is gebeurd. Onwaarachtig, dat wel. En dan besef: Het is maar een spelletje…! We maken er nog een mooie middag van.

Sportieve groet, Prof. Dr. S.U.M. Mertime BSc.