Jos Timmer held van De Rijp in thriller

/, Wedstrijdverslagen/Jos Timmer held van De Rijp in thriller

Trainer Johan Rutz had met SV Beemster nog nooit van SV De Rijp verloren. Maar in zijn laatste streekderby tussen de rivalen – de oefenmeester gaat volgend seizoen aan de slag bij tweedeklasser De Zouaven – weet hij nu ook hoe het voelt om dit duel te verliezen. Met dank aan De Rijp-doelman Jos Timmer die in de slotminuut van de extra tijd een penalty uit zijn doel ranselde. Daardoor pakte De Rijp in een ware thriller de drie punten: 3-2. De Walvisvaarders leverden zodoende de rode lantaarn in bij OSV en staan in punten gelijk met Meervogels dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld (tegen koploper HSV weliswaar).

De Rijp zet zijn opmars derhalve voort in de Derde Klasse B. Met nog zes duels te gaan is het streven er in eerste instantie op gericht de directe degradatie te ontlopen en via de nacompetitie handhaving af te dwingen.

Nadat zijn ploeg de vijfde nederlaag in zes wedstrijden had geïncasseerd, concludeerde Rutz dat De Rijp genoeg kwaliteiten heeft voor de Derde Klasse. Maar aan de Jan Ploegerlaan weet iedereen dat het dan wel moet meezitten, onder andere met blessures en schorsingen. Tegen SV Beemster liet De Rijp zich van zijn beste kant zien. Ricardo Stam en Tim Deitmers startten in de spits, mede omdat Nick Visser niet fit was. Dat gold ook voor Pascal Oudejans. De linksback werd vervangen door Valentijn Jonk die het op deze positie verrassend goed deed. Targetman Frank Pieters hoefde van die kant niet te rekenen op een voorzet en dat maakte de spits al een stuk minder gevaarlijk. Trainer Peter van der Zwaan weet voortaan dat Valentijn voor de positie van linkervleugelverdediger absoluut een optie is. Met als bijkomend voordeel dat Thom Rijser dan linkshalf kan spelen.

De Rijp opereerde gedreven en verschillende jongens onderscheidden zich. Dat waren dit keer vooral de sterkhouders, onder wie Wesley Rollman, Ricardo Stam en Menno Meijland. Na al het blessureleed, met zelfs een veel te laat geconstateerde gebroken kuitbeen, speelde de laatste als nummer tien met afstand zijn beste wedstrijd van het seizoen.

Maar de Rijper aanhang kon op het volle terras, waar het goed toeven was in het voorjaarszonnetje, voor het eerst juichen na een sterke actie van Thom vanaf de linkervleugel. Vervolgens trapte Wesley de bal hoog in de touwen. Beemster repareerde de schade toen nog razendsnel. Pieters bediende de handige negentienjarige Nikki Molenaar die geheel vrij gelaten simpel kon scoren (1-1). Nog voor rust kwam De Rijp weer op voorsprong. Een inworp van Ricardo werd doorgekopt door Wesley waarna Menno eveneens met het hoofd de bal achterwaarts in het doel kopte.

Met die stand ging De Rijp tijdens de heenwedstrijd in Middenbeemster ook de kleedkamer in. Maar toen werd de voorsprong enkele minuten na rust omgebogen in een achterstand. Nu liep het heel anders. Ricardo was met een prachtige vrije trap al dicht bij 3-1. De bal belandde op de paal. Maar in de zestigste minuut was het wel raak toen een vrije trap van Bas Koster door Ricardo werd doorgekopt en vervolgens was Menno opnieuw de afmaker. Er leek daarna lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor De Rijp. Jos Schrama kopte een corner een keer perfect in, maar doelman Pascal Fokkema stond op de goede plek. Tot Frank Pieters in de 85ste minuut de bal van Rick Schrama voor zijn voeten kreeg geschoven. Van der Zwaan weet dat aan vermoeidheid, De Rijp had veel gegeven in dit duel. Pieters pakte het cadeautje dankbaar uit: 3-2.

In de slotfase leek het nog even helemaal mis te gaan voor De Rijp, dat naarmate de tweede helft vorderde steeds meer onder druk was komen te staan. De sterk fluitende arbiter Helgering meende een trap op een voet van een Beemsterling te hebben gezien en wees naar de stip. Nikki Molenaar mocht proberen de blauwhemden aan een punt te helpen, maar zag tot zijn ontzetting dat Jos naar de goede hoek ging en de bal keerde. ‘Jossie bedankt, Jossie bedankt’, scandeerde het publiek. En de jonge doelman zelf naderhand: ‘De bal kwam op een goede hoogte op me af en niet echt in de hoek. Ik ging er volledig voor. Wat een heerlijk gevoel om zo de wedstrijd te beslissen.’  Kort daarna maakte Van der Zwaan bekend Jos als man of the match door te geven voor het Elftal van de Week in het Noordhollands Dagblad. En waarom ook niet.

Erik Oudshoorn.

2017-03-29T10:42:28+00:00woensdag 29 maart 2017|Senioren, Wedstrijdverslagen|