Na de 1-4 nederlaag tegen Volendam van zondag, kan alleen een wonder SV De Rijp nog van directe degradatie afhouden. Maar onmogelijk is het niet. Meervogels, dat al meer dan een maand niet meer had gewonnen, versloeg verrassend Vitesse ’22 (2-0) en liep drie punten uit op de Walvisvaarders. De hoop zou nu gevestigd moeten zijn op Wijk aan Zee als de ploeg die nog onder De Rijp kan eindigen, maar dat heeft met Limmen (uit), Vitesse ’22 (thuis) en HSV (uit) een iets eenvoudiger programma. Ons vlaggenschip treft immers nog HSV (uit), SVW ’27 (thuis) en DTS (uit). Ondertussen schuilt ook in OSV nog een gevaar. De rode lantaarndrager is De Rijp tot een punt genaderd dankzij een uitzege op Wijk aan Zee
(1-3). De ploeg uit Oostzaan heeft anders nog wel een pittig programma voor de boeg gezien de thuisduels met Hercules Zaandam en DTS en uit tegen SVW ’27. Het zou best nog weleens op de laatste dag, 14 mei, pas beslist kunnen worden.

Tegen Volendam gaf SV De Rijp in vijf minuten de wedstrijd uit handen. Martin Tol mocht na een kwartier een strafschop nemen na een ongelukkige (aangeschoten) handsbal in het strafschopgebied van De Rijp. Nog geen twee minuten later lag de bal opnieuw in het net achter doelman Jos Timmer door een treffer van Robin Bont. En weer enkele minuten later was het opnieuw raak (0-3) door een goal van Nick Water.

Die mokerslag kwam De Rijp niet meer te boven. Ricardo Stam, de beste speler aan de zijde van De Rijp, scoorde weliswaar tegen, ogenschijnlijk vanuit buitenspelpositie. Het leek een goedmakertje van de warrig fluitende arbiter Wigchers die zich al snel weinig aantrok van de vlagsignalen van de assistenten. In de tweede helft kreeg Ricardo een kans op de aansluitingstreffer. Zwaar gehinderd schoot hij op doelman Robin van Santen.

De Rijp bleef tot het einde toe vechten voor een goed resultaat. Trainer Peter van der Zwaan probeerde iets te forceren met drie invallers: Nick Visser, Max Huider en Pascal Oudejans. Er moesten immers risico’s worden genomen. Het leverde slechts een tegentreffer op van Gino Steur. Maar de positieve instelling kan de komende weken nog van pas komen.


Erik Oudshoorn