‘Meer kunnen we niet doen’, zei trainer Peter van der Zwaan toen hij zondagmiddag van het veld stapte in Heiloo. Zijn ploeg had zojuist de kersverse kampioen HSV verslagen (1-3) en schoof daardoor een plekje op in de stand van de Derde Klasse B. Voor het eerst dit seizoen staat SV De Rijp niet meer op een degradatie- maar een nacompetitieplek. De Walvisvaarders hebben na een zwakke eerste seizoenshelft met veel blessures een enorme revival bewerkstelligd waarin ze negentien punten vergaarden. In de winterstop prijkten er slechts vijf punten achter de naam van De Rijp in deze zware poule, nu 24. En nog kan het onvoldoende zijn om directe degradatie te ontlopen. Tegen SVW ’27 (zondag, thuis) en DTS (14 mei, uit) zal waarschijnlijk opnieuw een stuntje nodig zijn om niet bij de laatste twee te eindigen en de nacompetitie te halen.

Elke week heeft SV De Rijp nieuwe concurrenten voor het bereiken van deze herkansing. OSV verloor krap van Hercules Zaandam met 2-3 en staat als hekkensluiter nu op vier punten achterstand. Daarboven is Wijk aan Zee gekomen dat het niet kon bolwerken tegen Limmen (3-2). WSV ’30 staat nu boven SV De Rijp met een marge van twee punten meer. De ploeg uit Wormer verloor van SVW (2-1). De Rijp wacht nog een loodzware finale. DTS zal nog strijden voor de periodetitel, maar liet zich zondag verrassen door Meervogels
(0-1). En SVW was uit met 9-0 veel te sterk. Wijk aan Zee krijgt thuis nog Vitesse ’22 en moet op de laatste speeldag ook op bezoek bij HSV. Dat oogt op papier wat eenvoudiger. Maar als De Rijp HSV op eigen grondgebied kan verslaan dan moet het van elke ploeg in de Derde Klasse kunnen winnen, zou je zeggen.

HSV miste op de zonnige lentedag slechts twee spelers en had dus voldoende kwaliteit om het De Rijp moeilijk te maken. Al in de vierde minuut lag de bal achter Jos Timmer in het net. Van der Zwaan had een zeer aanvallend team het kunstgras opgestuurd. Met Ricardo Stam, Nick Visser en Valentijn Jonk voorin, Tim Deitmers erachter en Menno Meijland als controleur voor de verdediging. Er moest immers gewonnen worden, zelfs een punt was onvoldoende geweest. De offensieve tactiek leverde veel kansen op, maar aanvankelijk geen doelpunten. Nick kreeg in de twaalfde minuut een honderd procent-kans, maar schoof de bal voor het doel langs. Menno, Tim en Ricardo (vrij voor de keeper) faalden vervolgens ook in de afwerking. HSV kreeg eveneens kansen om de voorsprong te vergroten, maar telkens stond Jos in de weg. De jonge doelman etaleerde opnieuw zijn grote vorm.

De gelijkmaker kwam toch nog voor rust, toen Nick in het strafschopgebied omver werd geduwd. Tim knalde de bal vanaf elf meter als een streep in de hoek. In de tweede helft rook SV De Rijp de overwinning. Na een schitterende aanval over veel schijven schoot Ricardo op de doelman. Zijn moment zou nog komen. Eerst sloeg Tim Deitmers opnieuw toe. Perfect mikte hij de bal in de hoek, precies het gaatje dat vrij was. De zege werd vrijgesteld na weer een prima aanval. Invaller Michel Keetman, die de geblesseerde Jos Schrama verving, passte bij zijn eerste of tweede balcontact op Menno die voorgaf. Voor het doel stond Ricardo klaar om 1-3 aan te tekenen.

Ondanks deze stunt tegen een aanstaande tweedeklasser, resten er nog spannende weken. Alle redenen om De Rijp zondag aan te moedigen in het zeer belangrijke duel met SVW ’27.

 

Erik Oudshoorn.