SV De Rijp terug naar de Vierde Klasse

/, Wedstrijdverslagen/SV De Rijp terug naar de Vierde Klasse

Ontgoocheld zaten de spelers van ons vlaggenschip zondag na afloop van de wedstrijd tegen DTS in de kleedkamer. Ricardo Stam was vloekend naar buiten gelopen. Trainer Peter van der Zwaan hield het wijselijk kort. ‘Uithuilen en opnieuw beginnen.’ Assistent Martin Effting stamelde slechts: ‘Het doek is gevallen.’ De meeste anderen konden geen woord uitbrengen. Dankzij de 2-0 nederlaag in Oudkarspel en de meer dan verrassende overwinning van concurrent Wijk aan Zee bij kampioen HSV (0-1) speelt SV De Rijp volgend seizoen weer in de Vierde Klasse. De indrukwekkende inhaalrace na de winterstop ten spijt.

Na de douche gingen de meeste spelers nog naar de kantine in De Rijp voor het rouwproces. Er werden pilsjes getapt en er gingen wat kaassouffles en frikandellen in de frituur. Maar ze konden de wrange smaak natuurlijk niet wegnemen. Het was wel even een moment om terug te kijken op een bewogen seizoen en de balans op te maken. Natuurlijk ging het al mis tijdens de eerste competitiehelft waarin er door blessures en schorsingen slechts vijf punten werden gesprokkeld. Maar ook na de winterstop, toen er liefst twintig punten bijkwamen, waren er momenten waarin er betere resultaten in hadden gezeten waardoor dit echec voorkomen had kunnen worden. Zoals uit tegen WSV ’30, waar in de laatste minuut een penalty werd gemist. Of thuis in de clash met Zeevogels toen eveneens in de laatste minuut de zege nog uit handen werd gegeven. Ook thuis tegen SVW ’27 waren er winstkansen. En wat te denken van de gelijke spelen tegen Wijk aan Zee. De Rijp had zich met een beetje meer effectiviteit in dit gewenningsjaar makkelijk kunnen handhaven.

Het mocht niet zo zijn. Ook tegen DTS, dat al was verzekerd van de nacompetitie, bleek het wedstrijdverloop in strijd met alle logica. De Rijp beleefde een droomstart. In de achtste minuut werd een speler van DTS wegens hands in zijn eigen doelgebied van het veld gestuurd en mochten de Walvisvaarders een strafschop nemen. Tim Deitmers zag zijn inzet echter gekeerd. En in de tegenaanval was het juist DTS dat scoorde. In de 35ste minuut werd het ook nog eens 2-0. In de tweede helft ging de nummer twee in de eindstand van de Derde Klasse B achterin één tegen één spelen en dat liep goed af. De aanvallers van De Rijp maakten vaak een machteloze indruk. Al hadden Tim (verkeerd stiftje), Ricardo (van dichtbij naast) en Menno (sloeg bal met de hand in het doel, terwijl hij ook kon koppen) grote kansen om tegen te scoren. Niet alleen het gebrek aan fysiek, maar tevens het onvermogen door onvolwassenheid om een numerieke meerderheid niet te kunnen uitbuiten, brak De Rijp op. Het spel dat de ploeg het beste ligt, voetballen vanuit de reactie, was ook niet meer aan de orde na de achtste minuut.

Vanaf de zijkant werden de spelers op de hoogte gehouden van de gebeurtenissen in Heiloo. Daar redde Wijk aan Zee het vege lijf met een Houdini-act. De Rijp had het natuurlijk aan zichzelf te wijten dat het zo liep. Maar aan de andere kant…als HSV zijn sportieve plicht had gedaan en op zijn minst voor een gelijkspel was gegaan, zou het team van Van der Zwaan komende zondag een herkansing hebben gehad in de nacompetitie. Zelfs bij DTS, dat zondag nog wel vol gas gaf, heerste verontwaardiging over de aanpak van de kampioen die een week eerder nog won bij Hercules Zaandam. Een ploeg met zo’n mentaliteit kan nooit een verrijking zijn voor de Tweede Klasse.

Om toch nog positief af te sluiten kan worden gesteld dat SV De Rijp in de Vierde Klasse geen degradatievoetbal meer hoeft te spelen. Jonge spelers als Thom Rijser, Bas Koster en Max Huider kunnen daar verder rijpen. Uit het huidige basisteam vertrekt alleen Ricardo Stam, die bij een zaterdagelftal van Purmersteijn gaat voetballen. Michel Keetman weet nog niet wat hij doet. Maar als hij stopt, stop hij helemaal. Het is jammer dat een club die het financieel en organisatorisch aardig voor elkaar heeft (zaterdag organiseren we op ons complex aan de Jan Ploegerlaan met veel vrijwilligers de bekerfinale ADO ’20-Purmersteijn, aanvang 17.00 uur !) nog geen stabiele derdeklassers kan worden. Maar geduld is een schone zaak.

Erik Oudshoorn.

2017-05-15T21:49:58+00:00maandag 15 mei 2017|Senioren, Wedstrijdverslagen|