1. JO 17-1 (B1) Te veel ontzag voor hoofdklasser

//1. JO 17-1 (B1) Te veel ontzag voor hoofdklasser
HSV  JO17-1 – SV De RIJP JO17-1     2 – 1

Door de late vakanties en de redelijk vroege start van de bekercompetitie hadden we geen kans gehad om een oefenwedstrijd in te plannen. Altijd lekker als je even wedstrijdritme kan opdoen voor aanvang van het nieuwe seizoen.  Nou ja, dan maar de beker gebruiken om ons goed voor te bereiden op de competitie in de 1ste klasse.

Met een complete selectie ( en dat zijn er met 16 man nogal wat) togen we naar het prachtige sportcomplex van HSV om de strijd aan te binden met de B1 van die club. Dat oogde meteen een pittige kluif want HSV is het komend seizoen ingedeeld in de Hoofdklasse. Om je daar voor te kwalificeren moet je toch wel wat kwaliteit in huis hebben.  Maar met dit geschreven te hebben, komen we toch al snel tot de kern van de wedstrijd van zaterdag. We hadden te veel ontzag voor het begrip ‘hoofdklasser’ en waren méér daar mee bezig, dan dat we uitgingen van onze eigen kwaliteit. Ook op coaching gebied merkte ik dat, was meer bezig met “hoe kunnen we de schade beperken’ in plaats van ‘hoe kunnen we de gelijkmaker forceren’.  Dat bleek eigenlijk nergens voor nodig.

De eerste helft kwamen we dan ook niet echt in de problemen. We lieten HSV het spel maken en het meeste balbezit was dan ook voor hen. Maar door onze compacte opstelling werd HSV niet echt gevaarlijk.  Onze verdediging stond goed en op sommige cruciale momenten wisten we in de duels de bal te veroveren. Wat opviel was dat daarna de voortzetting vaak te slordig was. Heb je eindelijk met veel energie de bal veroverd, staat iedereen in de aanvalsstand en dan is de volgende pass in de voeten van de tegenstander. Dat kost niet alleen veel kracht en energie maar het kan op dit niveau ook meteen dodelijk zijn….Daar moeten we de volgende wedstrijd aan werken dus.

Helaas haalden we de rust net niet met de brilstand. In de dying seconds van de eerste helft kregen we een strafschop tegen. Tsja , je kan hem geven en dat deed de scheidsrechter ook. Een vervelend moment want met 1-0 achter, zoek je toch net even anders de kleedkamer op. In de rust hamerden we dus op die zorgvuldigheid en het geloof in eigen kunnen. Met vijf verse krachten trokken we de 2de helft ten strijde.

Op de één of andere manier is het eerste kwartier na rust altijd lastig. We kregen geen grip meer op de tegenstander en we werden behoorlijk onder druk gezet. Dat leidde halverwege de 2de helft dan ook tot de 2-0. Ook deze keer ging er balverlies van onszelf aan vooraf en deze keer rondde HSV dit buitenkansje wel af.

Zoals eerder gezegd hebben we daarna eigenlijk te lang gewacht met wat omzettingen door te voeren en met wat meer druk naar voren te gaan spelen. Toen we eenmaal met wat meer lef gingen voetballen en achterin 1 op 1 gingen spelen, werden we meteen gevaarlijk. Met een goede aanval door het midden werd Robbert in stelling gebracht door Milan en hij wist de seizoenstart te bekronen met de aansluitingstreffer: 2-1
Het was jammer dat we daarna geen tijd meer hadden voor de gelijkmaker en dat de wedstrijd werd afgefloten.

Volgende week lekker thuis en dan gaan we vol voor de overwinning en uit van eigen kracht, want dat de jongens voetballen kunnen, dat staat buiten kijf.  Het resultaat tegen deze Hoofdklasser biedt perspectief voor de rest van het seizoen. En respect voor de tegenstander mag, maar ontzag is niet nodig. Wordt volgende week vervolgd!

Andreas Oerlemans

2017-09-03T20:37:07+00:00zondag 3 september 2017|Wedstrijdverslagen|