De Rijp wint strijd om tweede plek

/, Wedstrijdverslagen/De Rijp wint strijd om tweede plek

Ondanks het slechte weer trok de topper SV De Rijp – Hugo Boys zondag honderden toeschouwers. Het publiek, en zeker die van de thuisclub, kwam niet bedrogen uit en werd beloond met een aantrekkelijke wedstrijd. In dit belangrijke duel, met als inzet de tweede plaats in de Vierde Klasse B, verzorgde De Rijp zonder meer het beste optreden van het seizoen. En dat leverde een 4-1 overwinning op.

Opnieuw betaalde de brede selectie van de Walvisvaarders zich uit. Want toen in de zestigste minuut trainer Peter van der Zwaan besloot gas te geven en overstapte op een concept met drie spitsen (3-4-3) kon hij ook direct schakelen met spelers als Stijn Deitmers, inmiddels clubtopscoorder, Jurjen Cramer en later Max Huider. De Rijp heeft sinds kort op tactisch gebied een Plan B en dat maakt de ploeg een stuk veelzijdiger. Het leverde sowieso een nóg interessanter schouwspel op. Jammer van de uitglijder tegen Apollo, anders was ons vlaggenschip door de afgelasting van Koedijk gewoon weer koploper geworden. Maar de conclusie mag zijn, dat elke speler in de selectie een belangrijke rol heeft.

Dat was voor Stijn Deitmers logischerwijs moeilijk te geloven toen hij na een hattrick tegen VZV op de bank moest beginnen. Maar de tactische keuze van Van der Zwaan, die tegen Hugo Boys volgens het beproefde 4-4-2 concept wilde starten, was verdedigbaar. Stijn kreeg alsnog zijn speelminuten in de tweede helft en antwoordde zoals het hoort: met zijn voeten. Twee keer trapte hij de bal in het net en bewees opnieuw in het strafschopgebied een genadeloze killer te zijn. Probleem voor hem is alleen dat De Rijp daar niet altijd speelt. Dat zal de spits vanaf de zijkant ook in het eerste bedrijf hebben geconstateerd. Hugo Boys drong vaak aan op de helft van De Rijp, zonder overigens veel kansen af te dwingen. Maar de thuisploeg was in de tegenaanvallen het gevaarlijkst. Nick Visser en Thom Rijser (bal van de lijn gehaald) hadden De Rijp binnen vier minuten op voorsprong kunnen zetten. Halverwege de eerste helft schoot Nick nog een keer slap in en volgens velen had hij in een één-tegen-één-situatie met de doelman van Hugo Boys een strafschop verdiend omdat hij van achteren onderuit werd getrokken. De talentvolle arbiter Davey Heesakkers zag het echter anders.

Toch was het Hugo Boys dat in de 42ste minuut de score opende. Een indrukwekkend verre inworp van Jesper Hoogland werd doorgekopt door Bob de Wit zonder dat de defensie van De Rijp daarop anticipeerde. De vrijgelaten Bo Groen van de ploeg uit Heerhugowaard kon simpel intikken. Kort na rust had Tim al gelijk kunnen maken. Hij kreeg een herkansing vanaf elf meter, nadat Wesley Rollman na een prima actie in het strafschopgebied omver werd geduwd. Tim schoot onberispelijk in: 1-1. Vervolgens ging Van der Zwaan over op zijn alles-of-niets-offensief. Een gelijkspel zou De Rijp immers op zeven verliespunten van koploper Koedijk hebben gebracht. De gedurfde ingreep werd beloond. Wéér stond Wesley aan de basis en wéér scoorde uitblinker Tim. Hugo Boys moest verder met tien man nadat Bo Groen met een tweede gele kaart en dus rood van het veld werd gezonden. Daarna werd het feest voor de familie Deitmers compleet. Na een prachtige aanval, waarbij Menno Meijland en Valentijn Jonk het voorbereidende werk verzorgden, stond Stijn op de goede plek. En dat gebeurde ook in de 84ste minuut toen Tim zijn broer in stelling bracht: 4-1.

Volgende week op bezoek bij Victoria O. Het zou zomaar kunnen dat Stijn dan weer een basisplaats heeft. Want alle spelers van deze selectie mogen aan de bak als de wedstrijd daarom vraagt.

Erik Oudshoorn

2017-11-13T20:30:29+00:00maandag 13 november 2017|Senioren, Wedstrijdverslagen|