SV De Rijp laat zich verrassen

/, Wedstrijdverslagen/SV De Rijp laat zich verrassen

Vooraf was het in de wedstrijdbespreking nog zo goed doorgesproken. “Koedijk heeft ‘lopende’ spelers die zich makkelijk vrijspelen en let daar dus op vanaf de eerste minuut”. Het bleek tegen dovemansoren gericht. Al direct na de aftrap lag de bal in het net achter doelman Jos Timmer. Er waren nauwelijks tien seconden gespeeld, de treffer kan misschien wel in de recordboeken van de Vierde Klasse. Luc Wagenaar slalomde door de defensie van SV De Rijp of er geen verdedigers stonden en zette de koploper meteen op achterstand. Het team van Peter van der Zwaan was volledig van slag en zou pas gaan voetballen toen het binnen het half uur tegen een uitzichtloze 3-0 achterstand aankeek. Toch had er achteraf zelfs nog meer ingezeten dan de 3-2 nederlaag. De Rijp is koploper af, moet oppassen voor de naaste belagers Hugo Boys en Bergen, terwijl Koedijk als het op 4 maart de inhaalwedstrijd tegen KSV ook wint op vijf punten voorsprong kan komen.

Het had allemaal anders kunnen zijn als ons vlaggenschip wat scherper, agressiever en geconcentreerder aan de wedstrijd was begonnen in het kille Koedijk. Nu liep het negentig minuten achter de feiten aan. Op het middenveld kreeg Luc Wagenaar alle vrijheid. Hij bewoog zich slim tussen de linies, zodat verdedigende middenvelder Bas Koster vaak werd geconfronteerd met twee tegenstanders: de nummer 8 van Koedijk en de nummer 10 Tom Hofkamp. Pas in de tweede helft was dit euvel verholpen, toen Valentijn Jonk wat meer op het middenveld ging spelen en Thom Rijser naar de linkerkant opschoof. Wagenaar maakte ook de 3-0 en nog voor tiende minuut had de van Alkmaarse Boys teruggekeerde zaaltopper Hofkamp met een afstandsschot 2-0 gemaakt. Jos verkeek zich lelijk op de stuiter die in het schot zat.

De Rijp liet zich in het eerste bedrijf niet alleen maar naar de slachtbank leiden. Nick Visser had al in de elfde minuut iets terug kunnen doen, maar hij zag zijn kopbal uit een corner van de lijn gehaald. En Stijn Deitmers schoot de bal kort voor rust recht op de doelman van Koedijk. De Rijper goals kwamen na de hervatting. Een voorzet van Stijn schoot Nick feilloos in. Nog geen drie minuten later was het precies andersom en pakte Stijn zijn doelpuntje mee. De Rijp, zonder Menno Meijland en Tim Deitmers, miste vervolgens stootkracht om langszij te komen. Al kreeg Nick nog een geweldige kans op 3-3, maar hij werd dicht bij het doel duidelijk verrast doordat de bal ineens voor zijn voeten lag. De Rijp had in de tweede helft het betere van het spel, moest ook Koedijk-trainer Roy Rowinkel erkennen. ‘Maar wij hebben verdiend gewonnen. Te meer omdat er ook nog een doelpunt ten onrechte vanwege buitenspel werd afgekeurd.’
De vraag is of dat zo was. Op een uitstekende foto in het Noordhollands Dagblad was te zien dat Koedijk-spits Remco Reinhard scoort, maar het zou goed kunnen dat hij op het moment van spelen met een voetje buitenspel stond. Net even verder dan Jos Schrama. Dat had onze assistent-scheids René van Bavel dan goed gezien.  Koploper Koedijk was echter in de tweede helft onherkenbaar. De Rijp had de touwtjes stevig in handen. Thom en Valentijn vormden een sterk duo. Nick was weer moeilijk van de bal te krijgen, maar kreeg weinig ondersteuning. En achterin had Jos Schrama alles redelijk onder controle, terwijl Jurjen Cramer als linksback en later in de rol van centrale verdediger keihard werkte. En tamelijk foutloos. Hij zit zo langzamerhand dicht tegen een basisplek aan, maar als je een linker vleugelverdediger wil die de achterlijn haalt en nog een voorzet geeft ook, kun je Jurjen beter centraal laten spelen.

Zondag kunnen de Walvisvaarders aan de Jan Ploegerlaan de schande van de uitwedstrijd tegen Apollo ’68 uitwissen (4-3 nederlaag). Dat is duur puntenverlies geweest. De eerste slag in 2018 is duidelijk voor Koedijk, waar de bestuurskamer lang alleen werd bezet door een vriendelijke gastvrouw en langs de kant vooral Rijpers stonden. Een ding zit de Koedijkers niet lekker: de laatste wedstrijd van de competitie is op 27 mei: uit tegen… SV De Rijp.

Erik Oudshoorn

2018-02-05T20:39:19+00:00maandag 5 februari 2018|Senioren, Wedstrijdverslagen|