LED-verlichting A-veld wordt verbeterd, veldverlichting B-veld uitgesteld

//LED-verlichting A-veld wordt verbeterd, veldverlichting B-veld uitgesteld

ALGEMEEN BERICHT

Beste leden,

Zoals bekend zijn we in 2017 gestart met het verduurzamen van de club. Inmiddels wekken we onze eigen stroom op en zijn het hoofdveld en de trainingsstrook achter de tribune voorzien van Ledverlichting. Eén van de redenen voor ons als bestuur om hiermee aan de slag te gaan was om de wens voor verlichting op het B-veld te realiseren. De oude armaturen van het hoofdveld worden op masten geplaatst die nog in ons bezit waren. Dit laat echter door de constante regenval van de afgelopen vijf maanden de nodige tijd op zich wachten. De grond is steeds te drassig geweest, waardoor zware machines én een deel van het veld én de drainage zouden vernielen. De afgelopen leek door een droge periode de tijd rijp om de werkzaamheden alsnog uit te voeren, maar na ampele overwegingen is besloten daar toch vanaf te zien omdat de risico’s te groot zouden zijn. Het wachten is helaas op een langere, droge periode in het voorjaar. Tot die tijd vragen we om ieders begrip. Wat gaat er op korte termijn wel gebeuren?

Op ons hoofdveld en de trainingsstrook is de verlichting vervangen door Led. Na de realisatie hiervan hebben we nog een aantal actiepunten vastgesteld met Sportief Opgewekt, het bedrijf dat dit project voor ons uitvoert.

Aansturing: ledverlichting kan gedimd worden en daardoor op verschillende standen worden ingeschakeld. De ervaring leert nu dat het even wennen is om goed met de extra knoppenkast om te gaan. Zo zijn er al trainingen geweest op de oriëntatiestand, dit bespaart de club een hoop energie maar geeft onvoldoende licht omdat dan maar tien procent van het vermogen wordt benut.

Er komt een duidelijke uitlegkaart die naast de knoppenkast wordt opgehangen zodat iedereen straks weet hoe de schakeling werkt.

Lichtspreiding: de lichtspreiding langs de zijlijnen en bij de doelen is nog onvoldoende. Er zijn drone-beelden gemaakt om dit te analyseren. Het lichtbeeld stond toen op de trainingstand, 65 procent van het vermogen. Hierin zien we een goede lichtspreiding, echter de beleving op de grond is anders horen we van diverse trainers. Sportief Opgewekt verhoogt deze week de capaciteit van de trainingstand, zodat we meer licht op het veld krijgen en hopelijk de beleving van donkere plekken langs de randen van het veld wegnemen.

Lichthinder: we ontvingen een klacht van een buurman over lichthinder. Nadeel van ledverlichting is dat vanaf de grond meer inkijk in het armatuur is dan bij de oude verlichting. Sportief Opgewekt heeft een lichtplan laten uitwerken om de lichthinder voor de omgeving te toetsen op de normen die hiervoor gelden. Hieruit is naar voren gekomen dat er diverse lichthinderkapjes op de armaturen geplaatst moeten worden. Deze week zullen kapjes worden gemonteerd op de ledarmaturen, waarmee de lichthinder wordt verminderd en we voldoen aan alle normen.

DCIM100MEDIADJI_0032.JPG

Het bestuur.