SV De Rijp is alleen aan kop gekomen in de Vierde Klasse B. Maar daar zag het zondagmiddag halverwege het duel met Zaandijk allerminst naar uit. Het was een wedstrijd met twee gezichten, om dat cliché maar eens te gebruiken. Ons vlaggenschip was goed aan het treffen begonnen. Al in de vierde minuut werd uitblinker Nick Visser door een verre trap van Jos Schrama gelanceerd en de topscorer van vorig seizoen maakte het karwei prima af.

Daarna bleek Zaandijk de bovenliggende partij. Vooral via de snelle en behendige vleugelaanvallers was de medekoploper gevaarlijk. De Rijp opereerde slordig, met veel balverlies en onzuivere passes. ‘Er zit nog te veel onrust in de ploeg’, meende trainer Peter van der Zwaan na afloop. ‘Al is iedereen bereid keihard voor elkaar te werken.’ Desondanks ging Zaandijk rusten met een 1-2 voorsprong. Mede door een vrije trap waarbij doelman Jos Timmer niet helemaal goed stond opgesteld. Maar hij had kort ervoor wél een strafschop fraai gestopt,
In de rust sprak Van der Zwaan zijn manschappen eens stevig toe. ‘Dat had ik lang niet gedaan.’ Zijn woorden misten hun uitwerking niet. Al leek De Rijp er ook conditioneel beter voor te staan. De rollen waren in de tweede helft in elk geval volledig omgedraaid. Zaandijk had niet meer de kracht nog veel te creëren, terwijl de Walvisvaarders steeds vervaarlijk opstoomden naar het vijandelijke doel. Tien minuten na rust zorgde Mikey Hoffs voor de gelijkmaker. In een van zijn vele rushes kreeg hij in de kluts de bal wat gelukkig mee om die vervolgens snoeihard hoog in de touwen te knallen. Een pegel van zijn voet zou later ook nog keihard op de lat uiteen spatten. Er ging een siddering van ontzag door de paar honderd toeschouwers, die op het terras genoten van het warme najaarszonnetje.

De knal was spectaculair, maar het gaat natuurlijk om de goals. En de winnende kwam zo’n vier minuten voor tijd. Wesley gaf vanaf rechts voor op Jos, die door Nick te bedienen opnieuw aan de basis van een treffer stond. Handig transporteerde Nick de bal naar zijn andere voet om vervolgens de 3-2 in te tikken. Zijn vierde in dit seizoen. De arbiter viel nog bijna uit met een spierblessure, maar hij werd snel ingetaped door Van der Zwaan en zo weer op de been geholpen. De zege kwam niet meer in gevaar.

Achteraf een terechte overwinning. Het aluminium voorkwam immers een grotere uitslag. Menno Meijland, die halverwege moest afhaken met een blessure, schoot in de openingsfase ook op de lat en Mikey trapte  de bal na een solo van dicht bij op de paal. In de eerste helft had hij bovendien een strafschop verdiend, maar op dit niveau zie je helaas te vaak dat de arbitrage creatieve, aanvallende spelers te weinig in bescherming neemt tegen grof geweld.

Erik Oudshoorn