SV de Rijp JO19-1 – VIOS-W JO19-1               3-1 (1-1)

Zondag 21 oktober 2018 was eindelijk eens een herfstige dag. Wel ff wennen, maar duh, het is ver in oktober hè. De blaadjes vallen eindelijk van de bomen, door wind, regen en (nog steeds niet heel erg maar toch zeker waarneembaar) lagere temperaturen. Waar de herfst zeker toegeslagen heeft is bij  de manschappen van onze JO19-1. Bas, Reece en ook Milan zijn geblesseerd. Aanvulling was dus erg welkom en noodzakelijk. Gelukkig waren Bart (uit de JO19-2) en Cas (uit de JO17-1) beschikbaar en zeer gewenst en noodzakelijk als bikkels die het 19-1 team konden aanvullen. Gelukkig had Biem de party van Beau gisteravond op tijd laten stoppen, zodat de meeste mannen redelijk okselfris aan de aftrap verschenen. “Bij nacht de man, bij dag de man”, zei mijn opa in mijn wildere jaren. Ook nu zijn niet alleen mijn wenkbrauwen wild hoor Marsvrouwtje. Maar laten we het daar even niet over hebben. Terug naar de match dus. VIOS-W (Vooruit Is Ons Streven uit Warmenhuizen) met stevige kerels in de gelederen was onze gast en tegenstander afgelopen zondag.

Onder leiding van onze uitstekende scheidsrechter Ron begon de wedstrijd precies op het scheiden van de ochtend om 12:00 uur op onze mooie Rijper accommodatie. Ook moeder en zus Stocks waren als supporter aanwezig. Dat kon niet anders dan een goed voorteken zijn. Daar was in het begin van de match niet veel van te merken. De thuisploeg had zichtbaar moeite met het krachtige spel van de gasten en kwam nauwelijks in het eigen spel. Gelukkig is de verdediging van De Rijp met bikkels Daan, Beau, Menno, LucA gehoplen stabiel en sterk, zelfs zonder Bas maar met LucR die als rechtshalf veelvuldig moest assisteren. Ook keeper Bruce onderscheidde zich door een paar geweldige reflexen. Toch kwam VIOS op voorsprong en De Rijp dus weer op achterstand. Dat bleek ook meteen de wake-up call voor de thuisploeg. De Rijp nam het initiatief over door meer scherpte en betere passing. Opeens kwamen er daardoor kansen. Jip schoot vanaf puntje 16 net langs de voor ons verkeerde kant van de paal om een minuut daarna met een listig puntertje de bal weer net naast te prikken tussen een woud van benen. VIOS speelde met alle hens aan dek en hanteerde steeds vaker de noodrem. De arbiter Van Dort had hier goed zicht op en stelde duidelijke grenzen. Klasse! Vrije trap voor De Rijp vanaf een metertje of 25. Jip mikte de bal precies op de kuif van Menno die onberispelijk en keihard binnen kopte, BWAMMM? Ja en nee. De VIOS vlaggenist had buitenspel gezien en daarmee werd de goal afgekeurd. De Rijp bleef vechten om de achterstand weg te poetsen. En toen was daar opeens gerechtigheid in de gedaante van Cas ’Stocks’. De bal vanuit het middenveld van de weer teruggekeerde youngster Ole was precies op maat, een stuit en een uithaal van de rechter stock van de vrijstaande Cas waren genoeg om de bal in de rechter winkelhaak van het VIOS doel te laten verdwijnen, BWAMMMM, 1-1. Wat een heerlijke goal voor de man die daarvoor nog helemaal niet in de wedstrijd zat. Dat varkentje was dus vanaf dat moment gewassen. Toen ook VIOS vlak na de gelijkmaker een goal afgekeurd zag worden kon De Rijp met een goed gevoel en als gewaarschuwd team de rust in.

De tweede helft begon meteen furieus. Het spel golfde op en neer, heen en weer, omdat ook VIOS er een schepje bovenop gooide. Bruce hield met een paar schitterende saves zijn team in de wedstrijd en Cas had de smaak te pakken. Na een mooie combinatie tussen Cas, Jip en Ole, wat priegelwerk en kluts lag de bal weer voor de stocken van Cas, die de bal panklaar legde voor Ole. Ole twijfelde niet en schoof de bal in het VIOS netje, SCHUIFFFF, 2-1! Heerlijk! Kort daarna ging Beau op avontuur. Hij maakte goed gebruik van de ruimte die hem werd geboden, stoomde bijna Koninklijk  naar voren. Via een slimme combinatie kwam hij oog in oog met de keeper die hij als volleerd slalomspecialist op snelheid omspeelde. De dik verdiende goal lag op zijn slof. Helaas was zijn inzet met z’n soepbeen net te zacht en werd de bal net voor/ op de lijn weggewerkt door een attente verdediger. Sjips! Rond de 75ste minuut viel de beslissing dan toch via Jip. Cas gaf een subtiel steekballetje op altijd lopende spits, die op volle snelheid de keeper als een volleerd slalomspecialist omspeelde (hé waar heb ik dit eerder gelezen?) en vanuit een moeilijke hoek de bal met zijn linker in het doel schoof, KABOEM, 3-1!!! Heerlijk en zeer verdiend! Applauswissel voor Cas die werd vervangen door Cas V. Matthijs moest nog even door op die ene ontbijtbanaan en AA. Ik kan zeggen dat hij dat met verve deed met uitstekende balveroveringen (intercepties) en slimme passje. Nog slimmer is om ff wat steviger te ontbijten kerel (luister naar je moeder)! Gerstenat geeft alleen snelle koolhydraten en vetrolletjes. Met Cas V kwamen wat omzettingen en nieuw brutaal elan, want CasV liet direct zijn talent zien door sterke dribbels, onverschrokken duels en goede corner kicks. Ook Bart mocht de laatste fase nog acte de présence geven. De behendige spelmaker zorgde voor het consolideren van de voorsprong door een uitstekende balvastheid, rust, overzicht en onverzettelijkheid. Klasse! Daarmee kon De Rijp de 3 punten verdiend bijschrijven en opklimmen naar plek 3 op de ranglijst.
Een uitstekende prestatie van alle mannen die het ook verdienen genoemd te worden. Daan stond zijn mannetje als een rots, Luc A was/is een baas en bikkel, Luc R was zelfs met een kater een Leeuw, Ole en Robbert waren als violisten die met gepolijst en subtiel spel kleur gaven aan het JO19-1 orkest. Nu maar hopen dat de kwetsuren van Bas, Milan en Reece goed genezen en er geen nieuwe blessuregevallen bij komen… Last but not least: Ron superbedankt weer voor het weer onberispelijk leiden van deze match. En dank Andreas,  uitstekend geassisteerd, biertje van harte verdiend! Ik heb genoten. Op naar het volgende avontuur in de 1e klasse 09, zondag 28/10 om half elf (!) tegen LSVV, sportpark Voorwaarts aan de Sportlaan in Zuid-Scharwoude. Tot dan!
Sportieve groet, Mr. E.P.Y. Leedie.