De Rijp wint, maar likt zijn wonden

//De Rijp wint, maar likt zijn wonden

SV Rood-Wit Zaanstad-SV De Rijp 0-2. Normaal gesproken geen bijzondere uitslag. Maar gezien de personele problemen waarmee het team van trainer Peter van der Zwaan werd geconfronteerd, mocht de Rijper hoofdmacht blij zijn met deze overwinning. De twaalfde van dit seizoen alweer. Nick Visser (wintersport), Thom Rijser (herstellende van een schouderoperatie) en Jos Schrama (geschorst) ontbraken sowieso.

Al vroeg in de wedstrijd verloor De Rijp ook nog zijn clubtopscorer. Mikey Hoffs had vanaf woensdag tot zaterdagochtend met koorts in bed gelegen. Hij wilde het toch proberen, te meer Nick al ontbrak in de frontlinie. Bij zijn eerste actie kreeg Mikey een doodschop. De verdediger van Rood-Wit wilde met een sliding de bal spelen, maar raakte bij deze onbesuisde actie ook vol de enkel van de linkerspits. Mikey probeerde het nog even en moest toen definitief naar de kant. Einde wedstrijd en nauwelijks een bal geraakt. De enkel ging meteen in het ijs en vervolgens in een soort bandage. Na afloop liet Mikey op zijn telefoon zien hoe de gekwetste voet eruit zag. Een door de bloeduitstorting rood gezwollen klomp vlees. Waarschijnlijk is hij een paar weken uitgeschakeld.

Geseponeerd
De dader excuseerde zich verschillende keren bij Mikey, maar had natuurlijk minimaal een gele kaart verdiend. Zijn charge bleef echter onbestraft. Dat gold ook voor de aanslag op de voeten van Pascal Oudejans, die eveneens het einde van de wedstrijd niet haalde. Het leek wel of er met een beitel een kerf was gezet van tien centimeter in zijn onderbeen. Scheidsrechter Koenekoop mocht zich dit aantrekken. Hij slofte in een sukkeldrafje over het veld, bleef daardoor op een veel te grote afstand van het spel en trad te lankmoedig op. Misschien wel om te voorkomen dat de vlam in de pan zou slaan. De enige gele kaart die hij gaf werd door hem ‘geseponeerd’, zoals hij dat met een handdruk aan de desbetreffende speler na afloop meedeelde.

De Rijp raakte ook Menno Meijland nog kwijt. Hij had te veel last van een spierblessure en bleef in de rust achter in de kleedkamer. Dan is het toch fijn als je goede vervangers op de bank hebt zitten. Niels van Bavel kwam erin voor Mikey, waardoor Valentijn Jonk op zijn plek ging spelen, Milko Laan verving Menno en Jurjen Cramer was de stand-in voor Pascal. Zij kweten zich prima van hun taak. Milko maakte bovendien de tweede goal, na een goede actie van Wesley Rollman. Ook Milko werd aan de zijlijn bij een passeeractie stevig onderuit gehaald waarbij de boosdoener vrijuit ging. Het is natuurlijk geweldig dat scheidsrechters hun vrije zondag opofferen om een (lastige) amateurwedstrijd te fluiten, maar het moet niet tot zware blessures leiden.

In de eerste helft had De Rijp het moeilijk op de ongelijke grasmat van Rood-Wit. Voor het doel van Jos Timmer ontstonden enkele keren hachelijke situaties, maar het liep steeds goed af. Mede doordat het vizier van de tegenstander niet altijd scherp stond, terwijl de individuele acties er regelmatig gevaarlijk uitzagen. Toch kreeg De Rijp voor rust kansen. Werd de bal nou na een inzet van gelegenheidsspits Menno door de doelman in de korte hoek achter de doellijn getrokken? Het was moeilijk te zien. Kort voor rust kreeg Menno vrij voor de keeper nog een levensgrote kans en Stijn Deitmers trapte de bal in een een-tegen-een-situatie op de doelman.
Na de rust vloeiden bij Rood-Wit steeds meer de krachten weg. Rond de 65ste minuut had Stijn wél succes. In een moeilijke hoek schoot hij door de benen van de keeper de belangrijke 0-1 binnen. De Walvisvaarders maakten het zichzelf moeilijk door honderd procent kansen te missen. Milko, Valentijn en Stijn hadden simpel kunnen scoren. Stijn schoot zelfs twee keer bijna op de doellijn over. ‘Schrijf maar dat het door een polletje op het veld kwam’, grinnikte de spits. De missers hadden tot zijn grote opluchting geen gevolgen.

Sporting Krommenie
En dat gold dus ook voor de personele problemen. En die komen op een ongelukkige fase in de competitie. Zondag is Sporting Krommenie, dat zich heel goed heeft hersteld na een moeilijke seizoenstart, te gast op de Jan Ploegerlaan. De runner up rolde afgelopen weekeinde met 4-1 Zaandijk op. En een week later wacht het moeilijke uitduel met Alcmaria Victrix.
Tot slot: steeds meer profclubs verschuilen zich achter de nieuwe privacywet als het gaat om het duiden van blessures. Wij doen aan dat kinderachtige gedoe nog even niet mee.

Erik Oudshoorn

2019-02-04T19:53:50+00:00maandag 4 februari 2019|Senioren|