SV De Rijp wint topper als in een film

/, Wedstrijdverslagen/SV De Rijp wint topper als in een film

‘Het publiek was vandaag onze twaalfde man’, meende trainer Peter van der Zwaan achteraf. En zo was het ook. De aanmoedigingen vanaf het volle terras gaven het aanvankelijk wat onzekere SV De Rijp vleugels in de topper tegen Saenden. Dat leidde tot een krankzinnige tweede helft waarin een 0-2 achterstand werd omgebogen in een 3-2 overwinning.

Nick Visser stond bij de laatste treffer symbool voor de onverzettelijkheid die zich dankzij de supportersschare ineens van De Rijp had meester gemaakt. In de zesde minuut (!) van de extra tijd zag hij dat doelman Mo Kusadasi de bal onder zijn lichaam kreeg en met een uiterste krachtsinspanning werkte Nick het leer via binnenkant paal in het net. Een paar seconden ervoor, nadat Mike Poel de bal had voorgegeven, wilde arbiter Omer Erdogan affluiten, maar hij liet de scrimmage voor het doel nog even op zijn beloop. Met alle gevolgen van dien. Er werd vervolgens ook niet meer afgetrapt.

Passie
De euforie onder de Rijpers was begrijpelijk. Niemand gaf halverwege de tweede helft nog een cent voor de kansen van de Walvisvaarders. Saenden speelde met veel passie en was na een misverstand in de defensie van De Rijp tien minuten na rust op een 0-2 voorsprong gekomen. Het duel leek beslist, Saenden koerste op de titel af, het wachten was op 0-3 en misschien wel 0-4. Tot het fenomeen Mikey Hoffs plotseling voor Kusadasi opdook, de bal over de keeper wilde wippen en vervolgens omver werd gelopen. Hij nam de strafschop zelf en schoot de bal ijzig kalm in de goede hoek. Nog geen drie minuten later kwam De Rijp zelfs langszij. Een prima aangesneden vrije trap van Menno Meijland werd door Nick op doel gekopt en in de rebound profiteerde Mike (2-2).

Daarna wierp De Rijp eindelijk alle schroom van zich af. Niet veel spelers in het elftal geloofden vooraf in een goed resultaat na de uitwedstrijd waarin de rood-witte brigade was vernederd (3-0). Maar nu golfde het spel op en neer omdat beide ploegen voor de winst gingen. Op het volgepakte terras genoten de honderden toeschouwers van een drankje, het voorjaarszonnetje en dus ook een spectaculaire wedstrijd. De ontknoping in de laatste seconde leek uit een film. Misschien was het ook wel de conditie die de doorslag gaf in de slijtageslag. Saenden had in de basisopstelling liefst zeven dertigers staan, De Rijp slechts één (Menno Meijland). Routine is natuurlijk belangrijk, maar kan met zoveel oudere spelers ten koste gaan van het loopvermogen.

De opgetogen Van der Zwaan wilde na afloop niet van een gestolen overwinning spreken. Hij wees op de kansen die De Rijp in de eerste helft had gehad. Een schot van Nick ging voorlangs, Mikey trapte de bal van dichtbij over het doel na een voorzet van Nick en een dieptepass van Max Huider. In de 23steminuut had Nick opnieuw de score kunnen openen, maar zijn inzet op doel miste kracht. Saenden drukte vervolgens het veldoverwicht wel uit in een treffer. Een voorzet van linksback Jelle Meijns werd door Melvin Bruijn snoeihard tegen de touwen gekopt. De ex-speler van ADO ’20 had in Wormerveer al drie keer gescoord tegen ons vlaggenschip. Maar ook hij werd naarmate de tweede helft vorderde steeds onzichtbaarder.

Uitblinkers bij De Rijp waren Valentijn Jonk, die over de hele as excelleerde, en doelman Jos Timmer. Wat, Timmer?! Hij leek voor de rest van het seizoen uitgeschakeld nadat op 17 februari tegen Alcmaria Victrix zijn schouder uit de kom raakte.  Maar de medische staf onder leiding van Sophie Schep heeft hem razendsnel weer fit gekregen. En meteen onderscheidde Jos zich met prachtige reddingen, al was hij ook betrokken bij de tweede tegentreffer.

Mike Poel
Opvallend was ook het optreden van Mike Poel. Te elfder ure moest hij zijn trainingspak uittrekken voor een basisplek toen bleek dat Thom Rijser geblesseerd raakte tijdens de warming-up. Mike speelde tegen een sterke linksback (Meijns) die in de uitwedstrijd Mikey het leven zuur maakte. Hij scoorde de 2-2 en zorgde voor de assist bij de winnende treffer. Een dikke voldoende dus.

Ondanks deze bijna heroïsche overwinning heeft De Rijp de titelkansen nog niet in eigen hand. Saenden heeft een verliespunt minder en zal in de resterende vijf duels nog schade moeten oplopen. En ook Sporting Krommenie zit nog op het vinkentouw. Op papier heeft SV De Rijp wel het makkelijkste programma.

Erik Oudshoorn

Resterend programma:

SV De Rijp
Thuis: RCZ, Westzaan.
Uit: Duinrand, Zaandijk.

Saenden
Thuis: Duinrand, RCZ, Rood-Wit Z.
Uit: Alcmaria, Westzaan.

Sporting Krommenie