SV De Rijp vast op tweede plek

/, Wedstrijdverslagen/SV De Rijp vast op tweede plek

SV De Rijp 1 kan net als vorig seizoen op de tweede plaats eindigen in de Vierde Klasse. Ook de titelkansen zijn nog niet verkeken, maar dan moet concurrent Saenden een misstap maken en ons vlaggenschip in de resterende twee duels alles winnen. Het zou kunnen zijn dat het team van trainer Peter van der Zwaan op 26 mei een punt tekortkomt voor de titel en dat zou zuur zijn. Maar het is verklaarbaar.

Na het duel met Duinrand S (0-5) hebben de Walvisvaarders een punt minder dan vorig jaar, toen de competitie uit 22 duels bestond. De blessuregolf in februari heeft zijn tol geëist. Sporting Krommenie verspeelde in de strijd om de tweede plek dure punten tegen WSV ’30 (1-1) en heeft met een wedstrijd meer gespeeld nu vier verliespunten meer dan De Rijp. Saenden kan op de laatste dag van de competitie mogelijk nog struikelen over Alcmaria Victrix waar De Rijp doelman Jos Timmer en Valentijn Jonk zag uitvallen. Maar de Alkmaarders lijken uit vorm gezien de smadelijke nederlaag van zaterdag thuis tegen Zeevogels (1-4).
Als Saenden geen steken meer laat vallen, rest voor De Rijp de nacompetitie om promotie af te dwingen naar de fel begeerde Derde Klasse. Een tweede plek in de eindrangschikking geeft dit jaar wel recht op een wat gunstiger traject.

Stijn Deitmers
In Schoorl was Stijn Deitmers zondag de grote man. Bij absentie van Nick Visser en Mikey Hoffs – beiden waren geschorst – mocht hij als centrumspits acteren. Daar was vorige week donderdag in de kantine wel wat discussie  over. Stijn had dit seizoen nog niet heel veel laten zien en was niet altijd even serieus. Daardoor werd hij zelfs een keer naar het tweede elftal teruggezet. ‘Misschien was dat wel goed’, erkende hij aan de voet van de duinen. In elk geval liet hij zich daar van zijn beste kant zien. Vier keer trapte Stijn de bal zelf in het net en een keer knalde hij een vrije trap zo hard op de doelman van Duinrand dat Bas Koster in de rebound gemakkelijk kon scoren. En dat terwijl zijn nieuwe Nike-voetbalschoenen als elastiek zijn voeten afknelden.

Aan de bal zou het nog beter kunnen met Stijn, maar zijn ‘neusje voor het doel’ is wel een talent dat niet iedereen heeft. Volgend seizoen wordt hij weer herenigd met zijn oudere broer Tim die van De Zouaven terugkeert naar De Rijp. Stijn beloonde het vertrouwen van zijn trainer, maar zadelde hem tevens voor zondag tegen Westzaan met een luxe probleem op. Als Mikey en Nick immers terugkeren in het elftal rest er voor hem alleen een plek op de rechterflank. Daar verzorgde nieuweling Mike Poel echter een prima optreden. Kiest Van der Zwaan dus voor een speler die beter uit de voeten komt op de rechterflank of op die positie voor een centrumspits die er in de laatste wedstrijd vier maakte en ook nog goed was voor een assist?

Verder vielen tegen Duinrand de twee backs op: Luc van Aalderen (links) en Rick Schrama (rechts). De komende en de gaande man. Luc past zich moeiteloos aan in het eerste elftal en lijkt al verzekerd van een vaste basisplaats. Rick is met zijn timing, inzicht en ervaring nog steeds een waardevolle kracht. Hij heeft echter besloten na dit seizoen een punt te zetten achter zijn actieve loopbaan in het eerste elftal van De Rijp.

Degradatie
Anders dan de uitslag doet vermoeden, kwam De Rijp moeizaam op gang tegen Duinrand S. De hekkensluiter vocht voor een van zijn laatste kansen om directe degradatie te ontlopen. Dat ging goed tot de veertigste minuut. Valentijn had al een strafschop gemist en De Rijp vier honderd procent kansen om zeep geholpen toen Stijn op de juiste plek stond om 0-1 aan te tekenen. Het was voor de sterk spelende Valentijn de eerste van zijn drie assists. Mike kopte nog op de lat en stond na rust ook aan de basis van de 0-2. De 0-3 begon bij Menno Meijland die al vallend perfect passte op Valentijn waarna Stijn met een flitsend schot afrondde. Na de eerder genoemde vrije trap werd Stijn ook nog een keer voor het doel aangespeeld door Wesley Rollman, die na een armbreuk als invaller voorzichtig weer zijn minuten maakte.

Het doek lijkt gevallen voor Duinrand, aangezien Sporting S met 4-1 verrassend won van Rood-Wit Zaanstad en nu drie punten meer heeft. Maar eigenlijk is het zowel onderin als bovenin nog spannend in de Vierde klasse B.

Erik Oudshoorn

Resterend programma van de topdrie:

SV De Rijp
Thuis: Westzaan