Debutant Jip de Graaf redder in nood tegen Egmondia

/, Wedstrijdverslagen/Debutant Jip de Graaf redder in nood tegen Egmondia

Jip de Graaf beleefde zondag een droomdebuut in de hoofdmacht van SV De Rijp. Bij Ajax vinden ze het al memorabel als een nieuweling bij zijn eerste optreden een doelpunt maakt, Jip trof tegen Egmondia twee keer doel en was de redder in nood. En wat geen enkele debutant op het hoogste niveau zal gebeuren: de jonge aanvaller had ’s ochtends al bijna een hele wedstrijd gespeeld! Met het tweede team was hij ook 75 minuten in actie geweest in Haarlem tegen DSS. Het elftal van trainer Peter Koster sleepte daar een fraaie 1-2 zege uit het vuur en staat nu knap op de tweede plek in de Reserve Tweede Klasse. Terug in De Rijp nam Jip op de bank plaats bij het eerste elftal en rond de zestigste minuut verving hij Tim Deitmers. Het scorebord gaf op dat moment een 0-2 stand voor Egmondia aan. Het was binnen twee minuten raak. Met dank aan Mikey Hoffs die met een wervelende actie op links tackles en tegenstanders ontweek en de bal strak voorgaf. De watervlugge Jip was er als de kippen bij om de bal in te tikken.

Nadat Egmondia opnieuw de marge op twee treffers had gebracht, waarbij de tegenstander profiteerde van een zweepslag van Jos Schrama, leek het duel verloren voor De Rijp. Maar de Walvisvaarders zijn vaker als een feniks uit hun as herrezen. De reguliere speeltijd zat er bijna op toen Jip opnieuw scoorde. Dit keer geen intikker, maar een fraaie goal. In de 93ste minuut voerde De Rijp nog een keer de druk op en was het aanvoerder Wesley Rollman die ons vlaggenschip onverwachts een punt bezorgde (3-3).

Gretigheid
De negentienjarige Jip de Graaf stapte afgelopen zomer over van de JO 19 naar de senioren. Hij maakte zich toen zorgen of de jeugd wel een kans zou krijgen in de selectie. Maar wie de kwaliteiten heeft en ook bereid is ervoor te gaan, komt vanzelf in het A-team terecht. Jip was dit seizoen al eens ingevallen bij het eerste elftal in het Warmdraaitoernooi. Toen viel hij tegen eersteklasser De Zouaven ook al op door zijn energieke manier van spelen. Hij ging als de brandweer met veel gretigheid. Dat was precies wat De Rijp zondag kon gebruiken. ‘Die jonge spelers blijven gaan’, sprak Wesley zondag na afloop bewonderend. ‘Jip heeft bovendien heel veel loopvermogen en snelheid.’  Het ziet ernaar uit dat de student zondag in het duel met Hercules opnieuw een kans krijgt. Trainer Peter van der Zwaan houdt hem al enige weken op de training goed in de gaten. Jips handelingssnelheid zal in de combinaties nog moeten verbeteren, maar dat is niet vreemd voor een neo-senior.

Het is te hopen dat Van der Zwaans team dinsdagavond tegen Monnickendam (20.00 uur) en komend weekeinde in Zaandam met een andere instelling het veld opstapt. Het ontbrak De Rijp met name in de eerste helft tegen Egmondia aan duelkracht. De tegenstander toonde veel meer felheid. Spelers zweepten elkaar op en coachten elkaar. Zaken die bij De Rijp nog weleens ontbreken. Een snelle rechtshalf zorgde op de linkervleugel bij onze manschappen voor veel gevaar. Toen Jurjen Cramer de linksbackpositie overnam, was die angel min of meer onschadelijk gemaakt. Maar in de zevende en 37ste minuut kwam Egmondia op een ogenschijnlijk comfortabele voorsprong.

Handsballen
In de tweede helft ging De Rijp meer druk zetten en dat leidde tot kansen voor onder anderen Thom Rijser en Wesley. En uiteindelijk in extremis tot de gelijkmaker. Triest dat de assistent-trainer van Egmondia, die de hoofdcoach verving, zich verbaal op een onacceptabele manier liet gaan. En eigenlijk mocht hij blij zijn dat arbiter Terband, die prima floot, bij twee vermeende handsballen in het strafschopgebied van de Egmonders liet doorspelen.

Inmiddels is de ziekenboeg bij De Rijp weer wat voller geworden. Jos Schrama is voorlopig uitgeschakeld met een hamstringblessure. Ook Frits Melten verliet geblesseerd het veld. En Menno Meijland tobt nog steeds met een slepende knieblessure.  Het geeft wellicht de jeugd meer kansen op speeltijd in het eerste elftal.

Erik Oudshoorn.

In het fotoboek vindt u meer foto’s van de wedstrijd van afgelopen zondag.

2019-10-22T18:03:33+00:00maandag 21 oktober 2019|Senioren, Wedstrijdverslagen|