Late vrije trap wordt SV De Rijp fataal

/, Wedstrijdverslagen/Late vrije trap wordt SV De Rijp fataal

De druiven waren zuur. Na een goede tweede helft leek een sterk verjongd SV De Rijp bij Hercules Zaandam af te stevenen op een gelijkspel. Maar een vrije trap in de extra tijd zeilde vanaf 25 meter over doelman Jos Timmer in de kruising. Een zondagsschot dat bij Hercules werd bejubeld of de wereldbeker was gewonnen (2-1). Arbiter Zuidam was de gebeten hond bij De Rijp.
De vrije trap was volgens velen geen vrije trap waard geweest. De scheidsrechter floot voor een arm van Beau van Leeuwen om het lichaam van een tegenstander, terwijl hij naar eigen zeggen aan zijn shirt naar de grond werd getrokken. ‘Ik voelde de stof scheuren, ík had juist een vrije trap moeten hebben’, meende de jonge verdediger. Op zijn heup gaapte een grote wond als stille getuige van het versleten Zaandamse kunstgras. Ook trainer Peter van der Zwaan was helemaal klaar met de spelleider, die pas drie jaar de fluit bleek te hanteren. ‘Max Huider kreeg een gele kaart, terwijl Wesley Rollman twee keer een doodschop moest incasseren. De scheidsrechter trad daar totaal niet tegenop.’

Verliezen in de extra tijd, het was een hard gelach. De nederlaag toonde ook parallellen met de bekerwedstrijd van dinsdag toen Beau eveneens ten onrechte een vrije trap tegen kreeg, waaruit eersteklasser Monnickendam na een klutssituatie de gelijkmaker afdwong (2-2). Vervolgens ging het mis bij het nemen van strafschoppen. Maar uit beide nederlagen viel toch wel iets positiefs op te maken. Dinsdag misten de Walvisvaarders acht basisspelers (Stijn Deitmers niet eens meegeteld). Tegen Hercules ontbraken opnieuw dragende spelers als Mikey Hoffs, Menno Meijland, Tim Deitmers en Jos Schrama. Een club met duizend leden kan zich dat misschien veroorloven, voor De Rijp is het een te grote aderlating. Ex-junioren als Beau, Jip de Graaf en later Rick Waal moesten de opgevallen plekken opvullen. Tel daar nog de herstelde Luc van Aalderen en Max bij, en je hebt een heel jeugdige ploeg. Alle neo-senioren werden feitelijk in twee duels noodgedwongen voor de leeuwen geworpen, werkten keihard en hielden zich goed staande. Na twee nederlagen, was dit met het oog op de toekomst toch de grote winst. Afgezien van het feit dat het afgeslankte tweede elftal ondanks de doorgeschoven youngsters simpel met 6-0 won bij AGB en het derde selectieteam zijn eerste zege boekte tegen SV Beemster (3-1).

Doelstelling
Maar voor dit seizoen is wat betreft het eerste elftal de doelstelling handhaving in de Derde Klasse en daarvoor zullen er ook wedstrijden gewonnen moeten worden. Iedereen lijkt van iedereen in deze interessante poule te kunnen winnen en te verliezen, probeer in dat gekkenhuis maar eens te overleven.

In de tiende minuut was er zondag nog hoop op een goed resultaat. Wesley bracht Nick bij een snelle vrije trap in stelling die oog in oog met de doelman niet faalde. Tien minuten later kwam Hercules door een koppende Dennis Schavemaker op gelijke hoogte. Vervolgens had De Rijp in de eerste helft niets meer te vertellen. Toch kregen Jip en Thom Rijser nog kansen. Maar Jos redde een keer geweldig bij een kopbal uit een vrije trap en in de 46ste minuut kopte een Hercules-speler naast, terwijl het doel van De Rijp leeg was.

In de tweede helft kroop het team van Van der Zwaan uit zijn schulp. Daardoor ontstonden er ook kansen. Rick Waal schoot over, Nick sprong vrij voor de keeper over de bal na een voorzet van links, maar Luc moest een keer vervaarlijk van de doellijn redden. In de negentigste minuut had Jip zelfs een kans op 1-2. De winnende treffer viel echter aan de andere kant. De vrije trap van Revelino Denswil zal geen ‘bewussie’ zijn geweest. Maar De Rijp stond tot grote frustratie van alle betrokkenen met lege handen.

Erik Oudshoorn.

2019-10-28T18:28:46+00:00maandag 28 oktober 2019|Senioren, Wedstrijdverslagen|