Overwinning uit handen gegeven in thriller

/, Wedstrijdverslagen/Overwinning uit handen gegeven in thriller

De teleurstelling was wederom groot. Net als twee weken geleden bij Hercules Zaandam stapten de Walvisvaarders in Purmerend van het veld met het katterige gevoel dat er een beter resultaat mogelijk was geweest. Toen verspeelde SV De Rijp in de laatste minuut een punt, zondag ging het om een overwinning. In de rust koesterde het team van trainer Peter van der Zwaan nog een verdiende 0-2 voorsprong. Maar FC Purmerend toonde karakter, poetste eerst met tien man deze achterstand weg en kwam ook nog langszij bij 2-3. Uitgeput lagen sommige spelers van ‘geel-rood’ na het laatste fluitsignaal op het kunstgras. Terwijl ons vlaggenschip met een onbevredigend gevoel de kleedkamer opzocht. ‘Dit gelijkspel voelt als een nederlaag’, zei uitblinker Thom Rijser die twee keer scoorde. ‘Zeker als je bedenkt dat Mikey nog een keer op de paal schoot en Wesley op de lat.’ En Van der Zwaan: ‘Vooraf teken je hier voor een gelijkspel, achteraf kun je alleen maar ontevreden zijn over het resultaat.’

Thom speelde opnieuw ‘op 10’ en toonde aan te groeien in deze rol. Hij voetbalt meer naar voren gericht. De overbodige frivoliteiten zijn een beetje uit zijn spel. Daar is ook geen tijd meer voor, want in de Derde Klasse moet de handelingssnelheid veel hoger zijn dan een afdeling lager, waar De Rijp meestal in vertoefde. In Purmerend was het tempo vaak moordend. Jammer dat Thom er zondag niet bij kan zijn vanwege een weekendje weg. Hij ging ervan uit dat De Rijp een vrije dag zou hebben tijdens het inhaalweekend.

Kruisband
Maar voor die dag staat nu de op 29 september afgelaste wedstrijd bij Limmen op het programma. Ook Max Huider en Bas Koster zullen dan ontbreken. Daarna zal Thom ongetwijfeld terugkeren achter de spitsen omdat Menno Meijland voor de rest van het seizoen is uitgeschakeld. Hij blijkt tegen Westfriezen een kruisband te hebben gescheurd en zijn meniscus is beschadigd. Menno wordt kort voor de Kerst in Amsterdam geopereerd en dan volgt het gebruikelijke lange revalidatieproces. Het is onvoorstelbaar dat Menno met deze zware knieblessure nog diverse keren heeft getraind en na een rustperiode dacht ‘dat het wel weer ging’. Een MRI-scan zorgde voor een andere, schrikbarende diagnose nadat een orthopeed hem hierop al had voorbereid.

De Rijp had Menno dit seizoen met al zijn ervaring natuurlijk goed kunnen gebruiken in de Derde Klasse. Langs de lijn zag hij zondag hoe zijn ploeggenoten in Purmerend twee punten verspeelden. De eerste helft was nog veelbelovend. In de tiende minuut begon Mikey Hoffs vanaf rechts een solo waarna hij Nick Visser in staat stelde 0-1 aan te tekenen. Nick kwam een half uur later nog een keer vrij voor het doel, maar schoot toen ongecontroleerd naast. De marge werd voor rust toch nog vergroot na een sublieme aanval. Weer op rechts glipte Mikey tussen twee spelers door, gaf een steekbal op Rick Waal en vervolgens rondde Thom perfect af.

Aansluitingstreffer
Maar in de tweede helft stroopte het fysiek sterke FC Purmerend, dat over bonkige spitsen beschikt en een paar snelle vleugelflitsers in huis heeft, de mouwen op om te redden wat er te redden viel. Bovendien had defensie van De Rijp zijn handenvol aan invaller Enzo Maduro. De aansluitingstreffer kwam uit een strafschop na een ongelukkige overtreding. Halverwege de tweede helft volgde de gelijkmaker. Purmerend speelde toen met tien man door een tweede gele kaart voor Marvin van der Haas. Kort ervoor werd een drie-tegen-één situatie door onze aanvallers slecht uitgespeeld. Maar tien minuten voor het einde leek De Rijp toch aan het langste eind te trekken, toen Mikey weer eens door het strafschopgebied wervelde en Thom vrij voor het doel zette. Die nam de bal aan met zijn rechterbeen en schoot met links in de korte hoek raak. Purmerend gaf echter niet op en kwam met een man minder wederom op gelijke hoogte via Vincent Snijder. Voor een nieuwe voorsprong restte toen voor De Rijp te weinig tijd, al schoot Wesley nog een keer op de lat.

Ondanks dit derde gelijkspel is ons vlaggenschip toch een plaats opgeschoven naar de negende plek. En dat het verschil met de nummer twee Purmerend slechts vier punten bedraagt, geeft wel aan dat alle ploegen enorm aan elkaar zijn gewaagd in de boeiende Derde Klasse B.

Erik Oudshoorn.

2019-11-11T18:59:33+00:00maandag 11 november 2019|Senioren, Wedstrijdverslagen|