Met een onnodige deceptie de winterstop in

/, Wedstrijdverslagen/Met een onnodige deceptie de winterstop in

Het eerste elftal van SV De Rijp heeft het kalenderjaar 2019 in mineur afgesloten. In Wormerveer werd totaal onnodig met 1-0 verloren van Saenden. Een onachtzaam moment in de slotfase zorgde ervoor dat het team van Peter van der Zwaan met lege handen naar huis ging. Het inhaalduel, dat oorspronkelijk een week eerder op het programma stond, was van een belabberd niveau op een even belabberd veld. Saenden bleek niet meer de geoliede ploeg die vorig seizoen kampioen werd in de Vierde Klasse en De Rijp was geen schim van het team dat enkele weken geleden over Koedijk heen walste (9-2).  Dat Saenden desondanks dertien punten meer heeft en de nummer 2 is op de ranglijst van de Derde Klasse B, moet trainer Peter van der Zwaan op plek 11 te denken geven tijdens de winterstop.

De eerste seizoenshelft heeft geleerd dat de Walvisvaarders zelden worden weggespeeld, redelijk overeind blijven tegen hooggeplaatste teams en bijvoorbeeld ook tegen de koploper Hercules Zaandam een punt hadden kunnen pakken.  Het gaat met name in uitwedstrijden nog weleens op details mis en dat levert dan schlemielig puntenverlies op. Het is misschien te wijten aan de jeugdige onervarenheid van sommige spelers, maar ook aan defensieve tekortkomingen. De winnende goal van Saenden, dat verder nauwelijks kansen creëerde, ontstond bijvoorbeeld doordat de bal voor de voeten van de linksbuiten Giorgio Bartelink van de Zaankanters werd gekopt en hij trapte het leer vervolgens ongehinderd toch niet al te hard in de hoek. Er was daarbij geen enkele druk op de bal.

Wesley Rollman
Van der Zwaan lijkt een goede ingreep te hebben gepleegd door Wesley Rollman in de laatste linie als centrale verdediger te posteren in plaats van Valentijn Jonk. De aanvoerder was tegen Saenden de beste Rijper. Met Jonk als linkshalf hoopte Van der Zwaan meer stootkracht voorin te creëren en ook vaker van het doel af te spelen.  Maar tegen Saenden stonden de twee spitsen Mikey Hoffs en Nick Visser tegen een overmacht aan verdedigers. Er was te weinig aansluiting vanuit het middenveld. Wesley zorgt van achteruit voor een goede opbouw à la Daley Blind, vervolgens wordt echter nog te snel gegokt op een demarrage van Mikey of een balvaste actie van Nick. Als daarbij balverlies wordt geleden krijgt de tegenstander alle gelegenheid een tegenaanval op te zetten.

Overigens stond Mikey kort voordat Saenden de winnende treffer maakte, na een prima pass van Jip de Graaf, oog-in-oog met doelman Mo Kusadasi van de tegenstander. In plaats van om de keeper heen te sprinten, koos Mikey voor een schot dat echter werd gekeerd. ‘Die bal had er gewoon in gemoeten’, erkende hij later. In de eerste helft zou hem volgens vele Rijpers een strafschop zijn onthouden, maar arbiter Dumont oordeelde een reglementaire tackle op de bal. Mikey: ‘Ik dacht ook dat het een penalty was, maar ik kon het niet goed beoordelen.’ De Rijp was in die fase de bovenliggende partij.  Na rust werd het spel van ons vlaggenschip slordiger en dan kan het noodlot toeslaan.

Punten zijn er op korte termijn nog te verdienen tegen SV Beemster. De ploeg die op 1 december op ons sportpark bij een 1-1 stand wegens de blessure van een speler weigerde de wedstrijd uit te spelen, is in beroep gegaan tegen het schikkingsvoorstel van een boete en drie punten in mindering. De tuchtcommissie moet zich nu over de zaak buigen en die doet pas na het kerstreces uitspraak. Dat zal niet eerder zijn dan 6 januari. Vervolgens zal bekend worden wanneer het resterende half uur wordt gespeeld.

Doelstelling
De doelstelling voor Van der Zwaan en zijn team om niet rechtstreeks te degraderen naar de kwaliteitsarme Vierde Klasse en ook weg te blijven uit de nacompetitie, is nog steeds haalbaar. Zeker gezien het geringe krachtsverschil in wedstrijden die geen punten hebben opgeleverd. Maar het rendement zal daarvoor wel omhoog moeten.  Mikey: ‘Hopelijk kunnen we de top zes nog halen. Dat zou het streven moeten zijn.’

Erik Oudshoorn

2019-12-23T19:56:58+00:00maandag 23 december 2019|Senioren, Wedstrijdverslagen|