Uur U nadert voor SV De Rijp

/, Wedstrijdverslagen/Uur U nadert voor SV De Rijp

Op de dag dat concurrenten als SVA en Ilpendam hun wedstrijden wonnen, leed SV De Rijp zijn grootste competitienederlaag van dit seizoen. Voor eigen publiek kreeg de ploeg van Peter van der Zwaan een pak slaag van Limmen:1-6.

Het vertrouwen is volkomen zoek bij de Walvisvaarders. De afgrond, nacompetitie of in het ergste geval degradatie, komt steeds dichterbij. De omslag zal zondag moeten komen tegen directe concurrent SVA dat in de heenwedstrijd nog veel te sterk bleek (4-1). Wat is er aan de hand met het elftal dat in het begin van het seizoen nog moeiteloos in het linkerrijtje leek te eindigen?

Spelers hebben moeite om zelfs over tien meter naar dezelfde kleur te spelen en steunen elkaar niet op het veld. Aanvallers, soms omringd door drie tegenstanders, moesten het vaak maar uitzoeken. Verdedigers werden met name in de tweede helft niet ondersteund en kwamen regelmatig tegen een overtal te staan. In hun wanhoop maakten de weifelende Rijpers vaak aan de bal de verkeerde keuzes waardoor een tsunami aan balverlies ontstond. Het ontbrak ook nog weleens aan de juiste handelingssnelheid.

Limmen stelde daar veel meer beweeglijkheid tegenover. De jonge spelers van de middenmoter vonden steeds gemakkelijk de vrije man op het middenveld en in de voorste linie. Door dekkingsfouten kwam Limmen voor rust op een 0-2 voorsprong. Maar de schade had toen al veel groter kunnen zijn als de paal niet drie keer (!) redding had gebracht. Aan de andere kant kreeg Nick Visser in de 22ste minuut een vrije schietkans. Een bal die hij normaal gesproken door het net knalt ging hopeloos naast. En kort voor rust werd een inzet van Thom Rijser door de doelman van Limmen fabuleus gered.

In de tweede helft besloot Van der Zwaan van 4-4-2 over te schakelen op 4-3-3. Beau van Leeuwen werd in defensie opgeofferd voor Bas Koster die in het centrum kwam te spelen. En voorin mocht Milko Laan als vleugelspits fungeren. Maar uitgerekend zijn balverlies leidde in de 64ste minuut de 0-3 in. Kort daarna werd het 0-4 en exemplarisch voor de onmacht was het eigen doelpunt van Bas. Pas in de extra tijd deed De Rijp wat terug. Mikey Hoffs gunde na een rush Nick de eretreffer die het eigenlijk niet was.

Sterkhouders
Zondag zullen de sterkhouders van het team moeten opstaan. Mikey is geschorst door zijn gele kaart vanwege een ongelukkige handsbal (arbiter Groot: ‘Ik had hem al een paar keer gewaarschuwd en kon nu niet anders’). Maar de aanvaller is na de winterstop nog geen wedstrijd op zijn normale niveau geweest. Dat geldt ook voor Valentijn Jonk en Thom Rijser. Al proberen zij wel met meer inzet hun vorm terug te vinden.
Verder moet het team een sterk collectief gaan uitstralen zonder eilandjes. Spelers die elkaar steunen en coachen voor een goed resultaat. De eer van De Rijp staat op het spel. Want zo door de ondergrens zakken is beschamend en onnodig. Teams als Saenden, Vrone, Bergen en in mindere mate Ilpendam hebben ook nog niet zo lang de Vierde Klasse achter zich gelaten maar bezitten een berg aan punten meer dan De Rijp.

De echte winnaars waren er afgelopen zondag doodziek van en vertrokken vroeg naar huis. In de kantine heerste echter nog lang een feeststemming of het kampioenschap werd gevierd. Het was een dolle boel, bladen bier gingen massaal rond, en weinigen leken zich er druk om te maken dat de troosteloze Vierde Klasse steeds dichterbij komt. Dit betreft natuurlijk niet degenen die écht wat te vieren hadden. Hopelijk beseft een aantal dat alleen nog met hard knokken het tij kan worden gekeerd. Feyenoord bewijst dat het kan.

Erik Oudshoorn.

2020-03-09T18:21:18+00:00maandag 9 maart 2020|Senioren, Wedstrijdverslagen|