SV De Rijp vrijgesproken, einde van een bizarre soap

//SV De Rijp vrijgesproken, einde van een bizarre soap

Zonder te spelen, in een competitie die wreed is beëindigd vanwege het coronavirus, heeft het eerste elftal SV De Rijp toch een overwinning geboekt. Met vier punten nog wel. De beroepscommissie van de KNVB heeft SV De Rijp vrijgesproken van het onrechtmatig afgelasten van het restant van de thuiswedstrijd tegen SV Beemster op 23 februari waarvan de voetbalbond ons aanvankelijk beschuldigde. Een tegenstrijdige verklaring van de dienstdoende scheidsrechter bleek doorslaggevend.

Die zondag was het noodweer. Het kunstgras stond ’s ochtends blank van de regen en windkracht 9 geselde het terrein, de vlaggen scheurden aan de masten. Alle duels in de Derde Klasse B waren die dag afgelast. Alleen de 38 minuten van het gestaakte duel van 1 december (Beemster wilde toen niet meer verder spelen nadat een speler van hun elftal moest worden afgevoerd met een zware blessure) leken doorgang te vinden. Technische staf, bestuur en consul trokken rond twaalf uur gezamenlijk de conclusie: onder deze erbarmelijke omstandigheden was het nauwelijks mogelijk te voetballen. De bal kon geen seconde blijven stilliggen, een belangrijk criterium. In dit weer stuur je nog geen hond naar buiten. Eén partij zou er bovendien na de toss ernstig worden benadeeld met storm tegen. In 38 minuten wissel je immers niet van speelhelft.

In overleg met de scheidsrechter werd besloten het restant af te gelasten. De leidsman hakte telefonisch zelf de knoop door. De volgende dag werd er echter aangifte gedaan door bureau wedstrijdzaken van de KNVB bij de aanklager. Er had volgens de aanklacht gewoon gespeeld kunnen worden. SV De Rijp zou ten onrechte het veld hebben afgekeurd. Uit een rapport van de scheidsrechter maakte hij op dat wij hiertoe hadden besloten. De aanklager had een dag later al een schikkingsvoorstel klaar liggen: drie punten in mindering. Vervolgens kwam de zaak vanwege ons verweerschrift bij de tuchtcommissie terecht die op 20 maart zelfs tot vier punten in mindering besloot en een boete van tweehonderd euro oplegde.

Maar de commissie van beroep heeft een zin uit het rapport van de scheidsrechter gelicht die niet door de tuchtcommissie was vermeld en daaruit kon de conclusie worden getrokken dat de arbiter zelf tot de afgelasting had besloten. Bovendien bepaalt het KNVB-reglement dat alleen de scheidsrechter die beslissing kan nemen. Vanwege de coronacrisis maakt het allemaal niet meer uit of we nu de competitie zijn geëindigd met twaalf of acht punten. We hadden trouwens in elf duels nog heel veel punten kunnen veroveren. Het ging het bestuur vooral om gerechtigheid. Dat is hiermee realiteit geworden.

Het bestuur.

2020-04-15T19:30:03+00:00woensdag 15 april 2020|Senioren|