De Rijp 1 op koers in bekertoernooi

/, Wedstrijdverslagen/De Rijp 1 op koers in bekertoernooi

Het eerste elftal van SV De Rijp kan zondag in en tegen Winkel de volgende ronde bereiken van het bekertoernooi. Een gelijkspel is dan voldoende. Het is tegen de derdeklasser meteen een goede testcase voor de start van de competitie, een week later thuis tegen Vrone.
Afgelopen zondag hadden de Walvisvaarders weinig moeite met het matige Sint Boys: 7-1. Nick Visser opende al in de tweede minuut de score door een voorzet van Valentijn Jonk af te ronden. Daarna zorgden Robbert Waal en Jip de Graaf voor de 3-0 ruststand. Laatstgenoemde speelde in de eerste helft als centrumspits en na de pauze op de rechterflank op de plek van Robbert. Jip veroverde zelf de bal en passeerde de doelman koelbloedig.

In het tweede bedrijf had het team van Peter van der Zwaan een kwartiertje nodig om op stoom te komen, maar daarna ging het rap. Valentijn scoorde 4-0 na een voorzet van Milko Laan die ook de 5-0 voor zijn rekening nam. Toen was het Valentijn die voor de assist zorgde. Nick frommelde 6-0 binnen na een corner en Thom Rijser maakte fraai 7-0. Jammer dat een mislukt hakje van de middenvelder de inleiding vormde voor het enige tegendoelpunt waar keeper Leon Commandeur na een eenzame middag zichtbaar van baalde.
Hoewel De Rijp de voorbereiding begon met een kansloze 5-1 nederlaag bij Zeevogels en in het Warmdraaitoernooi een lelijk gelijkspel afdwong tegen Purmerend, waarbij onze hoofdmacht nauwelijks over de middenlijn kwam, vielen daarna slechts overwinningen te noteren: tegen Dynamo, RKEDO en nu dus Sint Boys. Dat waren echter wel allemaal vierde klassers.

Jonge spelers
Zondag begint dus het echte werk en zal blijken hoe de ploeg ervoor staat. Na het vertrek van Wesley Rollman (speelt in het tweede elftal) en Mikey Hoffs (naar Saenden) heeft Van der Zwaan weer jonge spelers moeten inpassen die duidelijk nog tijd nodig hebben. Maar de eerste signalen zijn bemoedigend. Zo lijkt Robbert Waal te kunnen uitgroeien tot basisspeler op de rechterflank. Hij voetbalt zonder schroom, is fysiek sterk in de duels, houdt het overzicht, heeft een goede techniek en als het moet speelt hij zonder franje. Robbert wist zich binnen enkele weken aan te passen aan het seniorenniveau. Hoewel hij nog maar aan het begin staat van een leerfase. Tegen Sint Boys vormde hij een goed tandem met Beau van Leeuwen al vond Van der Zwaan dat de laatste te aanvallend bezig was als rechtsback. En dit kan in de Derde Klasse worden afgestraft.

Tussen Avenhorn en Ursem opereerden Ramon Smit en Menno Roelofsen met aanzienlijk meer weerstand als een goed centraal duo. Roelofsen is teruggekeerd van SV Graftdijk en als hij zijn taak naar behoren uitvoert lijkt ook hij een aanwinst voor de ploeg. De enige tegentreffer in het met 1-2 gewonnen duel met RKEDO ontstond uit penalty na een ongelukkige handsbal. Leon toonde zich een betrouwbare sluitpost. Smit was zondag afwezig en werd vervangen door Mike Koster. Op links is Luc van Aalderen weer een jaar verder in zijn ontwikkeling.

Goed collectief
De conclusie kan zijn dat De Rijp defensief wat sterker is geworden en aanvallend door het vertrek van Mikey misschien wat minder. Dat zal gecompenseerd moeten worden door een goed collectief.

SV De Rijp 2 is nog zonder punten in de bekercampagne. Tegen VSV 2 werd met 2-4 verloren en ook in Hoofddorp leed de ploeg van Peter Koster een nederlaag (3-1).
Hierbij kan worden opgemerkt dat het sterke tegenstanders betrof. Hoofddorp 2 komt bijvoorbeeld in de Hoofdklasse uit, de hoogste afdeling voor tweede elftallen.
SV De Rijp 2 mag het dit seizoen in slechts één afdeling lager in de Eerste Klasse proberen en dat is bij onze club nog nooit vertoond. Het is in feite al de kroon op het werk van Peter Koster die reeds een aantal jaren uitstekend presteert met het B-team. Maar het geeft ook aan dat SV De Rijp op seniorenniveau in de breedte aanzienlijk is gegroeid. Niettemin ligt de lat hoog met zoveel jonge spelers en zal het voor beide teams geen gemakkelijk seizoen worden.

Erik Oudshoorn.

2020-09-08T07:57:09+00:00maandag 7 september 2020|Senioren, Wedstrijdverslagen|