SV De Rijp bekert verder na zege

/, Wedstrijdverslagen/SV De Rijp bekert verder na zege

SV De Rijp heeft overtuigend de volgende ronde van het KNVB-bekertoernooi bereikt. Na overwinningen op RKEDO (1-2), Sint Boys (7-1) volgde zondag een zege in en tegen Winkel (1-3). Een gelijkspel was voldoende geweest. Net als vorig seizoen komt het team van Peter van der Zwaan in de lotingsbeker terecht voor de knock-outfase. Daarin was in 2019 Monnickendam pas na strafschoppen ons vlaggenschip de baas.

In Winkel zag het er in de eerste helft aanvankelijk niet naar uit dat De Rijp, dat worstelde met het gras en de wind, zou zegevieren. De thuisploeg kwam ook op voorsprong na ongeveer een half uur spelen. Nog meer tegenvallers volgden elkaar snel op. Zowel Thom Rijser als doelman Leon Commandeur moesten met blessures naar de kant.  Jos Timmer, die halverwege het vorig seizoen onder het mes ging vanwege zijn schouder, keerde zo weer terug onder de lat. Het aparte is dat hij mede door de coronacrisis eigenlijk maar weinig serieuze wedstrijden heeft gemist.
Na deze tegenslag ging de Rijp niet bij de pakken neerzitten, maar richtte zich juist op. Bij de eerste goede aanval werd Jip de Graaf met een diepe bal weggestuurd en zijn voorzet kopte Rick Waal fraai in. Rond de rust sloegen de Walvisvaarders nog twee keer toe waardoor Winkel tegen een uitzichtloos perspectief aankeek. Weer een diepe bal bereikte Valentijn Jonk, die op de doelman van Winkel stuitte en in de rebound maakte Jip 1-2. Dat was nog voor de pauze. Na de hervatting stond Valentijn ook aan de basis van de 1-3. Zijn voorzet werd door Nick Visser ingekopt.
De spits trekt de positieve lijn van het afgebroken vorige seizoen gewoon door. Toen vormde hij een levensgevaarlijk spitsenduo met Mikey Hoffs, maar ondanks de kwaliteiten van zijn ploeggenoot was hij wél clubtopscorer. Dit seizoen moet de beweeglijke Jip voor hem als bliksemafleider gaan fungeren, opnieuw in een 4-4-2-systeem.  Ook in deze setting zou Nick prima kunnen fungeren, al constateert hij dat de ploeg buiten hem weinig routiniers herbergt.

Na het vertrek van Mikey en aanvoerder Wesley Rollman (gaat verder in het tweede team) alsmede door de afwezigheid van de langdurig geblesseerde Menno Meijland, leek De Rijp er niet sterker op geworden. Maar de feiten zijn dat er na de nederlaag in de verzengende hitte van Zeevogels, toen er nauwelijks was getraind, geen wedstrijd meer is verloren. In de breedte lijken de roodwitten zeker niet verzwakt. Neem bijvoorbeeld de goede invalbeurt van Rick Waal die in de tweede helft ook nog een vrije trap van 25 meter maar net uit de kruising zag worden geranseld.
Of heeft De Rijp nog geen tegenstander van enig niveau ontmoet? Het staat vast dat onze Derde Klasse B een zeer zware poule is waarin teams spelen die ook in Tweede Klasse mee zouden kunnen. Winkel was vorig seizoen de nummer vier van de Derde Klasse A met 26 punten uit vijftien duels. ‘Maar het lijkt erop dat die Derde Klasse toch een stuk zwakker is als die van ons’, relativeerde de altijd nuchtere Nick. Zondag volgt in elk geval een goede graadmeter in de eerste competitiewedstrijd, thuis tegen Vrone.

Erik Oudshoorn.

2020-09-15T14:31:13+00:00maandag 14 september 2020|Senioren, Wedstrijdverslagen|