De Rijp laat zege in extra tijd glippen

/, Wedstrijdverslagen/De Rijp laat zege in extra tijd glippen

Lange tijd leek het verjongde eerste elftal van SV De Rijp de competitie 2020/21 te starten met een overwinning op Vrone. In de 93ste minuut ging dat mooie perspectief alsnog in rook op. Arbiter Has constateerde in het drukke strafschopgebied van De Rijp een overtreding en gaf de bezoekers een penalty. Assistent-scheidsrechter Martin Effting stond al enige tijd met zijn vlag omhoog vanwege een vermeende handsbal van een speler van Vrone, maar de scheidsrechter bleef na een kort intermezzo bij zijn beslissing.

Vanaf de stip schoot Kevin Oudejans de bal onberispelijk in de linkerhoek. De Rijp-doelman Leon Commandeur was kansloos. Een week eerder had ‘spion’ Jos Schrama geconstateerd dat Oudejans de bal in een bekerwedstrijd in de rechterhoek trapte en daar rekende Leon (voor hem links) natuurlijk nu ook op.
Meerdere spelers van Vrone gaven achteraf toe dat er inderdaad een handsgeval vooraf was gegaan aan de overtreding van De Rijp. Has stond prima opgesteld achter het voorval. Hij zag het toch anders. Effting: ‘De bal kwam onder de oksel op de arm, dus hands.’ De vraag is uiteraard waarvoor grensrechters op dit niveau dan nog langs de lijn moeten staan als de scheidsrechter zijn assistent niet serieus neemt.

Dure punten
Hoe het ook zij, De Rijp verspeelde zo onnodig twee dure punten. En dat in een slotfase waarin Vrone het een beetje leek te hebben opgegeven. De ploeg uit Sint Pancras had eigenlijk een groot deel van de wedstrijd het betere van het spel gehad. De Rijp vocht wel als leeuwen, hield de linies goed op elkaar en achterin begint het met het centrale duo Ramon Smit en Menno Roelofsen alsmede de backs Beau van Leeuwen en Luc van Aalderen steeds meer een ondoordringbare jungle te worden. Onder de lat staat ook Leon altijd nog.  Jammer dat de opbouw weer veel te slordig was. Te vaak mislukte een pass en werd de bal simpel bij de tegenstander ingeleverd. Te snel werd ook spits Nick Visser gezocht. Hetgeen dan vaak mislukte. Een offensief sterke opponent zal van dit flipperkastenvoetbal  meer profiteren dan Vrone deed.

Gemeten aan het aantal kansen leek er op de strategie van De Rijp echter weinig aan te merken. Nick had al binnen vijf minuten de score kunnen openen. De voorsprong kwam er tegen de verhouding in toch in de 23ste minuut. Een vrije trap van Thom Rijser liet de doelman van Vrone door zijn handen glippen. Ruim tien minuten na de hervatting had Jip de Graaf de 2-0 op zijn schoen, zoals dat zo mooi heet, maar de bal ging er niet in. Jip zal met gemende gevoelens op deze wedstrijd terugkijken. Even later viel de goal aan de andere kant en kwam Vrone op gelijke hoogte door een prachtig schot van Tim Heiblom. Hij kon vrij inschieten bij de rand van het zestienmetergebied. Het is een beetje de tol die je betaalt als je te dicht op je eigen doel verdedigt.

De Rijp liet zich echter niet te ontmoedigen. Een goede kopbal van Nick uit een corner werd door ex-De Rijp-speler Patrick Oudejans bij de paal van de lijn getrapt. Een kwartier voor tijd kwam de voorsprong alsnog. Een perfect aangesneden voorzet van Thom vanaf links werd door Nick terug gekopt en Jip – hij moet een marathon hebben gelopen in dit duel – schoot de 2-1 binnen.

Instelling
De Rijp kreeg vervolgens de wedstrijd steeds meer onder controle. Er hing zelf nog een 3-1 in de lucht, maar het liep dus totaal anders. Conditioneel en qua instelling zit het met deze ploeg wel goed. Nu alleen nog het combinatiespel in balbezit verder perfectioneren.
Achteraf had ex-de Rijp-speler en voormalig TC-voorzitter Jos Karel, nu trainer van Vrone, als vanouds het hoogste woord. ‘Wij hebben moeite met dit soort tegenstanders’, vertelde hij. ‘We hadden meer de vleugels moeten benutten.’ En over zijn oude club: ‘De Rijp speelde vechtvoetbal en heeft niet de spelers om verzorgd op te bouwen.’ Maar Karel moest toch ook bekennen dat zijn ploeg was ontsnapt aan een treurige start van de competitie.

Erik Oudshoorn.

2020-09-21T17:26:09+00:00maandag 21 september 2020|Senioren, Wedstrijdverslagen|