SV De Rijp aan slordigheid ten onder

/, Wedstrijdverslagen/SV De Rijp aan slordigheid ten onder

SV De Rijp 1 heeft de goede seizoenstart zondag geen vervolg kunnen geven. Koedijk bleek voor ons lege terras en de verlaten tribune te sterk: 2-3. Het team van Peter van der Zwaan was enorm slordig in de opbouw waardoor balverlies hoogtij vierde.  Dat beeld vertoonden de Rijpers eerder in deze nog prille voetbaljaargang, maar toen had het geen grote gevolgen.  Twee van de drie tegendoelpunten ontstonden nu door balverlies op het middenveld.

De Rijp begon nog goed, maar gaf al snel het initiatief uit handen. Vervolgens kreeg Koedijk de beste kansen en kwamen er in de 35ste en 36ste minuut ook goals. Alek Hesp, zoon van voormalig Ajacied en ex-voorzitter van de spelersvakbond VVCS Danny Hesp, opende de score voor Koedijk.  Na de aftrap, een minuut later, kwam Menno Roelofsen in botsing met een tegenstander. Arbiter Van Grevenbroek zag er een penalty in en die werd door Luc Wagenaar probleemloos in een doelpunt omgezet.

Nick Visser
De Walvisvaarders leken een verloren wedstrijd te spelen, te meer ze in de eerste helft nauwelijks kansen creëerden.  In de tweede helft ging De Rijp iets meer vooruit voetballen. Nick Visser schoof de bal voor een leeg doel langs, waar niemand op anticipeerde.  En bij een goede voorzet van invaller Robbert Waal kwam hij net iets te laat.

In de 74ste minuut deed De Rijp dan toch wat terug. Een prima dieptepass van Valentijn werd door Nick op hoge snelheid afgerond. Maar zes minuten later zorgde een verkeerde inspeelpass op het middenveld ervoor dat Koedijk een tegenaanval kon inzetten.  Het eindstation was Lars Levering die fraai inschoot (1-3). Nog gaf De rijp zich niet gewonnen. Een kopbal van Beau van Leeuwen werd van de lijn gehaald en diep in de extra tijd bepaalde Menno de eindstand op 2-3.  De tijd ontbrak vervolgens om nog op gelijke hoogte te komen.

Impulsen
Achteraf was iedereen het erover eens dat het geen goede zet is geweest om Valentijn op links te laten beginnen om daar Luc Wagenaar op te vangen, de sterke nummer 7 van Koedijk. Zo kwam ‘Vaal’ niet in zijn kracht. In de tweede helft keerde hij terug in de as en dat zorgde voor meer aanvallende impulsen.

En dan was er nog enige gespreksstof over een moment in de eerste helft waarbij Nick volgens velen een strafschop verdiende.  De centrumspits kreeg een zetje in het zestienmetergebied en liet zich misschien wat te theatraal vallen.  Doelman Leon Commandeur: ‘Ik had er goed zicht op en ook op de situatie waarvoor wij een penalty tegen kregen.  Menno en de speler van Koedijk botsten tegen elkaar op. Meer gebeurde er niet. Nick kreeg écht een duw.’ En Koedijk-trainer Willem Jan Kroon moest bekennen: ‘Als jullie spits zich niet had laten vallen, zou hij ‘m hebben gekregen.’ Nick zelf ten slotte: ‘Het was geen zware overtreding, maar Koedijk kreeg voor zoiets wél een strafschop.’

Zondag wacht Bergen uit dat nog geen punten heeft. De Rijp zal zich minder kwetsbaar moeten opstellen door zó dicht tegen het eigen doel aan te ‘leunen’ en veel minder balverlies dienen te  lijden in de opbouw om daar een goed resultaat te halen.  De roodwitten zijn in een klap van de vierde naar de achtste plaats geduikeld en met nog meer averij komen de onderste regionen weer in zicht.  De van een zware knieblessure langzaam terugkerende Menno Meijland kan de ploeg misschien net het extra duwtje in de rug geven dat nodig is.

Maatregelen
De Rijp 1 speelt voor 20 oktober, de dag dat de regering een beslissing neemt over maatregelen als spelen zonder publiek,  alleen nog de bekerwedstrijd thuis tegen AFC ‘34 (13 oktober).  Het duel met Koedijk voltrok zich in een troosteloze ambiance.  Op de Zuiddijk stond een rijtje toeschouwers die daar toch de wedstrijd konden volgen, al dan niet op anderhalve meter afstand van elkaar. Het maakte duidelijk in wat voor krankzinnige situatie we zijn beland. Kantine dicht oké, maar het weren van publiek bij amateurwedstrijden op een laag niveau als de Derde Klasse dient geen enkel doel als publiek buiten de hekken toch de wedstrijden kan volgen.

Toch heeft het bestuur gemeend zich volledig te moeten conformeren aan de voorschriften en opende alleen de poort voor spelers en officials. Tot tevredenheid van de Handhaving die zondag met een strenge blik controle kwam uitoefenen op de Jan Ploegerlaan.  Gemakshalve wordt er door de overheid en KNVB  van uitgegaan dat je wel even een blik vrijwilligers opentrekt om hun maatregelen uit te voeren. Gelukkig stonden bij SV De Rijp spontaan clubmensen op die bereid waren daar uren aan op te offeren. We mogen ze dankbaar zijn en hopen dat we op 25 oktober tegen Limmen weer gewoon de poort kunnen openen voor elke voetballiefhebber die de wedstrijd wil aanschouwen.

Erik Oudshoorn.

2020-10-05T17:28:14+00:00maandag 5 oktober 2020|Senioren, Wedstrijdverslagen|