SV De Rijp dodelijk efficiënt in Bergen

/, Wedstrijdverslagen/SV De Rijp dodelijk efficiënt in Bergen

In de uitwedstrijd tegen KSV bracht ons vlaggenschip ruim twee weken geleden nog negen honderd procent kansen om zeep. Dat het uiteindelijk 0-4 werd, lag toen vooral aan de zwakte van de tegenstander. Zondag was SV De Rijp 1 in Bergen tegen een sterkere opponent echter dodelijk efficiënt: 1-3. Met zeven punten uit vier duels hebben de piepjonge Walvisvaarders een voorzichtige basis gelegd om uit de buurt te blijven van de onderste regionen. Al zijn de komende wedstrijden tegen respectievelijk WSV ’30, Limmen, Meervogels, Sporting Krommenie en Hercules Zaandam van een andere orde. De vijfde plek op de ranglijst is dan ook relatief.

Maar toch…ook in Bergen toonde het team van Peter van der Zwaan weer een geweldige strijdlust. En dat is wel een onmisbaar element om tot een goed resultaat te komen. Bergen had enorm veel moeite om de compact spelende Rijpers te verrassen. Achterin staat de laatste linie met Beau van Leeuwen, Menno Roelofsen, Remon Smit en Luc van Aalderen goed. En in hun rug hebben ze een betrouwbare sluitpost in Leon Commandeur. De bal blijft echter nog te kort in de ploeg en dat moet beter. Maar als er minder druk op het team komt te staan, krijgen al die neo-senioren, die nog niet zo lang geleden in de Eerste Klasse van Onder-19 speelden, ongetwijfeld meer rust in hun spel. Daarom is het nu nog een kwestie van het doel heiligt de middelen. Al verdient dat de schoonheidsprijs niet.

Gedisciplineerd
In het realistische verslag op de website van Bergen schreef Peter Staadegaard: ‘De ploeg van De Rijp verdedigde gedisciplineerd en hield veel mensen achter de bal. In balbezit deed men niet al te veel. De Rijp is duidelijk een ploeg die goed weet om te gaan met zijn beperkingen en zijn kwaliteiten optimaal benut. Deze kwaliteiten bestaan uit een lastig te bespelen fysiek sterke spits die als hij wordt ingeschakeld meteen gevaarlijk is. ‘

Die lastig te bespelen spits is natuurlijk Nick Visser. Voor de wedstrijd zei hij tegen die andere aanvaller Jip de Graaf: ‘Let op, we krijgen hier niet veel kansen. Die moeten we benutten.’
Zo gezegd, zo gedaan. De openingstreffer van de Rijp kwam na een half uur geheel tegen de verhouding in tot stand. Het was pas de tweede keer dat de Walvisvaarders voor het doel van Bergen opdoken. Een voorzet van Robbert Waal werd terug gekopt door Nick, die een luchtduel won met een van de stevige Bergense verdedigers, en Jip stond klaar om de bal in het net te schieten.’ Nick maakte zelf de 0-2. Een fraaie, kromme voorzet van Thom Rijser werd door de bonkige spits vakkundig afgerond.

In de tweede helft eigenlijk hetzelfde spelbeeld. Bergen viel aan, mocht de bal hebben van De Rijp dat voor zijn doel toch weinig weggaf. Hoewel Leon na rust een paar keer redding moest brengen. Maar de goal viel weer aan de andere kant. Met veel gevoel draaide Thom vanaf een meter of 20, 25 de bal in de verre hoek. Een beauty.
‘Die schaarse keren dat je voor het doel van de tegenstander komt, moet je ook toeslaan’, besefte de linkshalf achteraf. ‘Daarom dacht ik: ik schiet maar eens.’ Zowel Thom als Robbert op de rechterflank, moet in dit spelsysteem veel verdedigend werk opknappen. Dat geldt zelfs voor de spitsen. Daarom komen ze minder vaak aan aanvallen toe. Het is niet het favoriete spel van de genoemde spelers. ‘Maar’, stelt Thom, ‘op dit moment is het toch het beste zo. Er is waarschijnlijk met deze ploeg geen andere manier om een resultaat neer te zetten.’

Teamspirit
Naar verluidt was Thom voor deze wedstrijd extra vroeg naar bed gegaan en dat wierp dus zijn vruchten af. ‘Als we zo doorgaan hebben we straks al meer punten dan vorig seizoen bij het begin van de coronacrisis’, merkte hij tevreden op. Daarvoor is het duidelijk nog te vroeg, maar met de teamspirit om die twaalf punten uit maart te overtreffen is er in elk geval.

Bergen kwam nog op 1-3 door een treffer van Twan Schouten. Vervolgens zag Nick de 1-4, en dus zijn tweede goal, de mist ingaan door een teentje à la Iker Casillas van Bergen-doelman Nick Dekker. Een grotere marge dan 1-3 was beter geweest voor de hart- en bloedvaten van de technische leiding die deze ploeg flink moet coachen. Maar uiteindelijk kwam de overwinning toch nauwelijks meer in gevaar.

Erik Oudshoorn.

2020-10-12T18:00:20+00:00maandag 12 oktober 2020|Senioren, Wedstrijdverslagen|